Povežite se s nama

Međimurje

FOTO DVD Pribislavec obilježio stotinu godina djelovanja, najstariji član Antun Krištofić

Objavljeno:

- dana

Svečanom sjednicom, mimohodom te podjelom priznanja članovi Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Pribislavec, u subotu, 13. kolovoza, proslavili su okruglu obljetnicu – 100 godina postojanja.

Vatrogastvo kao stručni, humani, najorganiziraniji i najbrojniji dio sustava obrane od požara, u Međimurju kontinuirano djeluje od 1875. godine, a Dobrovoljno vatrogasno društvo Pribislavec osnovano je 20. rujna 1921. godine. Danas broji više od 40 članova.

Prigodnoj svečanosti na ovu veliku obljetnicu za vatrogastvo Pribislavca i Međimurja odazvali su se župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, tajnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Nikola Besedić, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice grada Čakovca Srećko Mrazović, predstavnici kluba vatrogasnih veterana Međimurske županije Vladimir Jambor i Florijan Dolar, župnik Župe svetog Florijana u Pribislavcu vlč. Marko Raca, župnik Župe Mala Subotica vlč. Tomislav Kos te predstavnici mnogobrojnih vatrogasnih društava.

Na pomoć potrebitima

Petar Hajdinjak, predsjednik DVD-a Pribislavec u obraćanju je izrazio zahvalnost osnivačima DVD-a te istaknuo kako se tijekom povijesti, a tako i danas, članovi DVD-a trude biti na pomoći svima kojima je pomoć potrebna.

Zapovjednik DVD Pribislavec David Dodlek čestitao je svim članovima na nesebičnom angažmanu s obzirom da to da su ustrojeni na dobrovoljnoj bazi, no uvijek spremni odazvati se svakom pozivu u cilju zaštite i spašavanja osoba i imovine, dok je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić istaknuo snažnu podršku Općine radu društva te pomoć pri nabavci opreme koja im je potrebna u njihovom svakodnevnom radu.

– Stotinu godina postojanja DVD-a Pribislavec govori o ustrajnosti, uspješnosti, radu i trudu svih članova i čestitam vam na tome. Ponosni smo na sva naša vatrogasna društva kojih u Međimurju ima 88. Uvijek ste spremni pomoći u svakoj situaciji i time pokazujete kako vatrogastvo nije poziv, već način života – rekao je župan Posavec i čestitao Antunu Krištofiću, najstarijem članu DVD-a Pribislavec, na punih 60 godina aktivnog rada u vatrogastvu.

Priznanja, odlikovanja i zahvalnice

Tijekom svečane sjednice podijeljena su odlikovanja, zahvalnice i priznanja pojedincima koji su u 10, 20 ili 30 godina dali svoj aktivni doprinos radu Društva te institucijama i sponzorima koji su pomogli u razvoju vatrogastva na području Općine Pribislavec.

Međimurje

Terapeutkinja Kristina Gita Kavran u Čakovcu organizira besplatne programe za djecu i odrasle

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kristina Gita Kavran poznata je po svom bogatom stvaranju u područjima glazbe, slikarstva i pisanja, no iza nje je i 15 godina iskustva u terapijskom radu s djecom i odraslima. Diplomirana životna i socijalna savjetnica svoje usluge pruža u vlastitoj akademiji „KaGita“ osnovanoj s ciljem prenošenja i širenja znanja te pronalasku rješenja za svakog pojedinca u postizanju najboljih rezultata, bilo osobnih ili poslovnih ciljeva, otkrivanju novih talenata i poticanja na humano djelovanje.

Za kraj kalendarske godine odlučila se za još jedan humanitarni korak te pod vlastitim vodstvom u subotu i nedjelju, 3. i 4. prosinca, organizira besplatne radionice pod nazivom „Relax Kids“ i „Zvučna Gong kupka – Gnothi Seauton“. Cilj oba programa je pokušati djeci i odraslima pomoći da se u ovim zahtjevnim vremenima opuste i riješe stresa.

Program „Relax Kids“ diljem svijeta se dokazao kao vrlo uspješan i učinkovit, a provodi se u sedam koraka putem kojih djeca uče kako se umiriti, fokusirati i opustiti. Ples i pokret, vježbe glume i relaksacije, istezanje, disanje, afirmativne rečenice, svjesna pažnja i vizualizacija, radnje su koje čine ove radionice. Djeci se pristupa na zabavan i njima zanimljiv način, učeći ih jednostavnim i djelotvornim tehnikama svjesne pažnje, kontrole stresa, tehnikama opuštanja koje ih uče kako razviti kreativnost, samopouzdanje, koncentraciju i vizualizaciju, razvijajući i pružajući im na taj način vještine i alate koji ostaju za cijeli život.

Program će se održati u subotu, 3. prosinca, u dva termina: za djecu od 4 do 6 godina u trajanju od 9 do 9.45 i za djecu u dobi od 7 do 10 godina u trajanju od 11 do 12 sati.

Nedjelja, 4. prosinca, je pak rezervirana za radionicu „Zvučne Gong kupke“ koja će se također održati u dva termina, od 15 do 16.30 i od 17 do 18.30.

Zvukoterapija podrazumijeva primjenu zvuka u terapijske svrhe te koristi određene frekvencije da bi putem zakona rezonancije utjecala na svaku stanicu u tijelu i balansirala lijevu i desnu moždanu polutku. Zvuci gonga imaju moć koja vodi u stanje duboke opuštenosti, nerijetko i sna, brisanja osjećaja za vrijeme, prostor, a gong kupka poznata je kao sredstvo pomlađivanja duha i regeneriranja tijela. Nakon programa „Gnothi Seauton“ (u prijevodu: „Spoznaj samoga sebe“) tijelom vlada mir, unutarnji spokoj i tišina.

Obje radionice su besplatne, ali je obvezna prethodna najava isključivo na broj 099 / 517 5662.

Nastavite čitati

Međimurje

Pošumljavanje Črečanskog polja: divljač će pronaći zaklon, ptice pjevice mjesto za gniježđenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 25. studenoga, organizirana je akcija sadnje stablašica i grmlja na području koje je trenutno bez šumskih vrsta, Črečanskom polju. Na području između Črečana i Pretetinca posađeno je oko 250 stablašica i 200-tinjak grmlja s ciljem poboljšanja staništa za brojne životinjske vrste koje borave na tom području.

Zasađene su uglavnom autohtone vrste poput hrasta, lipe i vrbe, divlje voćkarice, ali i one vrste koje pomažu pčelama. U grmlju poput lijeske, sviba, gloga, trnike i bazge zaklon će naći divljač, ali i ptice pjevice koje danas imaju sve manje mjesta za gniježđenje. U akciji je sudjelovalo 20-ak volontera.

Nositelj akcije je Lovačko društvo „Srnjak“ Macinec, a začetnik ideje „Zelena oaza“ je Josip Ceilinger, dugogodišnji aktivist u zaštiti prirode. Akciju je podržao župan Matija Posavec, a financijski je pomogle Općina Nedelišće i „Međimurska priroda“ – Javna ustanoca za zaštitu prirode.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje