Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Dvodnevna škola u prirodi: učenici iz Preloga i Mađarske učili o lokalnoj flori i fauni

Objavljeno:

- dana

Unatoč kiši i hladnoći, u subotu i nedjelju, 17. i 18. rujna 2022., u Sportsko-rekreacijskoj zoni „Marina“ Prelog održana je dvodnevna škola u prirodi.

Tridesetak učenika iz Osnovne škole Prelog te desetak osnovnoškolaca iz Mađarske sudjelovalo je na dvije radionice posvećene lokalnoj flori i fauni, radionici o snalaženju u prirodi, radionici o lokalnoj kulturi, običajima i vjerovanjima vezanim uz rijeku Dravu te dvije sportske aktivnosti.

Poučne i zabavne aktivnosti

Okupljene je na početku uime Grada Preloga pozdravio Miroslav Hržić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada i projekte, a zatim su Velimir Bašek i Antonio Krušelj iz Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ djeci predstavili najčešće vrste ptica koje možemo opaziti u Sportsko-rekreacijskoj zoni „Marina“ Prelog te opremu koju promatrači ptica koriste.

Posebnu pažnju izazvalo je pravo labuđe jaje koju su učenici mogli i dodirnuti. Mitove i legende dravskoga kraja učenicima je na dinamičan način približila ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga Maja Lesinger, a veliko zanimanje izazvalo je i dravsko čudovište Pesjanek s kojim su se djeca kratko podružila.

Živu i neživu prirodu Sportsko-rekreacijske zone Prelog učenici su istražili pod vodstvom biologinje Ivane Rojko iz „Međimurske prirode“, a osobito su ih se dojmili primjerci zmije ribarice na koje su naišli.

Kako se snaći u prirodi koristeći tradicionalne, ali i suvremene načine orijentiranja, djeci je približila dr. sc. Mihaela Mesarić. Posebno su uživali u vožnji čamcem po akumulacijskom jezeru te razgledavanju brojnih vrsta ptica koje su pritom vidjeli.

Na kraju, za tjelovježbu su se pobrinuli kineziolozi s bogatim iskustvom u radu s djecom Mario Bauer i Damir Žegarac.

Dvodnevnu školu u prirodi organizirao je Grad Prelog u suradnji s Marinom Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji provode Grad Prelog i mađarska općina Kistolmács, a sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Međimurje

Stručni skup o proizvodnji povrća u Termama Sveti Martin: cilj je gradnja regionalnog centra u Međimurju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija bila je domaćin 6. Hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća, a koja se bavila izazovima, potencijalima i perspektivama u proizvodnji povrća u svjetlu klimatskih promjena. Skup u Termama Sveti Martin otvorio je međimurski župan Matija Posavec.

– Nema razvijene zemlje niti regije bez razvijene poljoprivrede i zato nam je u Međimurskoj županiji iznimno važan ovaj segment. Naši poljoprivrednici najviše proizvode jabuke i krumpir te ulažu u modernizaciju proizvodnje, mehanizaciju i hladnjače da bi povećali konkurentnost na tržištu. Želja nam je dati snažnu podršku izgradnji regionalnog distributivnog centra koji bi mogao pratiti naš potencijal proizvodnje od 28.000 tona povrća godišnje. To bi našim proizvođačima povrća i voća olakšalo, ne samo skladištenje, već i plasman robe na tržišta Europske unije. Smatram da proizvodi sa sjevera Hrvatske i općenito cijele naše zemlje imaju kvalitetu koja im daje veliki izvozni potencijal – naglasio je župan Posavec.

U ime Hrvatske poljoprivredne komore sudionike skupa pozdravio je Damir Mesarić.

– Komora je zastupljena u svim županijama i predstavlja oko 70.000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji djeluju putem sektorskih odbora među kojima je i Odbor za povrtlarstvo i krumpir. Na zadnjem sastanku Odbora raspravljalo se o aktualnoj problematici poput povećanja ulaznih cijena u proizvodnji te štetama od suše i tuče. Neujedinjeni nastupi na tržištu dodatno otežavaju situaciju, kao i nelojalna konkurencija, posebno prikazivanje jeftinih uvoznih proizvoda kao „hrvatskih“ – istaknuo je Mesarić.

U okviru programa skupa dodijeljene su i dvije nagrade. Povelja za poseban doprinos povrćarstvu posthumno je dodijeljena prof. dr. sc. Ivanki Žutić za postignuća u znanstvenom radu, izniman doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva i obrazovanje mnogih naraštaja studenata. Povelja „Uzorni povrćar“ uručena je Mariju Čajkuliću.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu održana javna tribina povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, i 35. obljetnice osnutka Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, Savez je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu organizirao javnu tribinu.

Svečanost je započela video snimkom „Moja domovina“ s prijevodom na hrvatski znakovni jezik od strane grupe prevoditelja iz Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

– Od ukupnog broja stanovnika, u Međimurju ima više od 15 posto osoba s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta. Savez djeluje već 35 godina te svojim brojnim aktivnostima tijekom godine i raznim događajima skreće pozornost društvene zajednice na potrebe i probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom – rekla Nada Igrec, predsjednica Saveza udruga OSI MŽ.

Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj koja financijskom podrškom osigurava asistente i za djecu predškolskog uzrasta, istaknuto je na tribini.

Programom financiranja asistenta za djecu predškolskog uzrasta s razvojnim poteškoćama izravno je dodijeljeno pola milijuna kuna u 2021. godini, a sa Savezom udruga „Prvi korak“ i ove godine je potpisan ugovor kojim je regulirano financiranje asistenata u vrtićima, čime je nastavljena sedmogodišnja suradnja.

– Samo u ovoj godini riječ je o pola milijuna kuna koji će osigurati rad s 52-oje djece za koju će se brinuti 35 asistenata u 20 dječjih vrtića. Riječ je o plemenitom projektu koji šalje snažnu poruku o Međimurskoj županiji kao županiji visoke socijalne osjetljivosti – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Grad Čakovec podupire projekte i programe udruga koje se bave osobama s invaliditetom te smo, zahvaljujući tome, uklonili brojne barijere, omogućili stjecanje dodatnih vještina i upoznali javnost sa svime s čime se one susreću. Hvala Vam i na uključivanju u aktivnosti koje provodimo na području Grada, bez vas i vaših članova Čakovec bi bio puno siromašniji – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Dodajmo da je na skupu bilo riječi i o poticajima za zapošljavanje osoba s invalidnošću.

U drugom dijelu programa prikazana je monodrama „Slijep kao ljubav“ u izvedbi Vojina Perića iz Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ Zagreb te splet međimurskih kola u izvedbi članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama MŽ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje