Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Dvodnevno dirljivo sjećanje na junaka Domovinskog rata Josipa Magaša

Objavljeno:

- dana

25. OBLJETNICA POGIBIJE

Dvodnevnom manifestacijom, provedenom u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec i Udruge građana Prigorec, obilježena je 25. obljetnica pogibije Josipa Magaša, hrvatskog branitelja rodom iz ivanečkog prigradskog naselja Prigorec.

Na Magaševom posljednjem počivalištu na groblju u Varaždinu, u petak su mu polaganjem buketa, paljenjem svijeća i molitvom počast odali kćI Maja, predstavnici Grada Ivanca, kolege suborci iz 5. bojne 1. Gardijske brigade Tigrovi, članovi Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi Varaždin, zatim Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije i Ogranka Ivanec te Udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava.

Centralni dio svečanosti održan je u nedjelju u Prigorcu, a započelo je komemoracijom u školi u Prigorcu koju je pohađao Josip Magaš, gdje se okupilo 50-ak članova Magaševe obitelji i rodbine, mještana Prigorca, hrvatskih branitelja i drugih gostiju.

Predsjednik UDVDR-a – Ogranak Ivanec Ljudvek Cikač istaknuo je zadovoljstvo što je manifestacija prerasla u jednu od najvećih i najznačajnijih kojima se obilježavaju sjećanja na poginule branitelje s područja Grada Ivanca. Podsjetio je kako je Magaš poginuo 23. travnja 1992. godine u Rujanima, tijekom jedne od najvećih bitaka Domovinskog rata o kojoj se, na žalost, danas premalo zna, istaknuo je Cikač.

Prisutnima se zatim pozdravnim riječima i zahvalom na odazivu obratila predsjednica Udruge građana Prigorec Nevenka Vincetić, a zamjenik gradonačelnika Grada Ivanca Čedomir Bračko pohvalio je održavanje manifestacije, napomenuvši kako je lijepo što se udruga redovno prisjeća poginulih hrvatskih branitelja.

Vladimir Debeljak, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ivanec, istaknuo je kako je jedna od osnovnih zadaća braniteljskih udruga da čuvaju uspomenu na poginule kolege i da će se to ovakvim i sličnim manifestacijama raditi i ubuduće.

Manifestacija je nastavljena sportskim dijelom, u kojem je najprije odigrana tradicionalna malonogometna utakmica između momčadi Prigorca, sastavljene od mještana i hrvatskih branitelja iz Prigorca, te UDVDR Ogranak Ivanec, za kojeg su uz branitelje, nastupila i njihova djeca.

U zanimljivom i do kraja neizvjesnom ogledu, momčad UDVDR Ogranak Ivanec pobijedila je rezultatom 6:5, a kapetan pobjednika Stjepan Huđ primio je poklon domaćina, bačvicu piva.

Nakon nogometa, u prigorskoj se školi odigrao „1. Memorijalni stolnoteniski turnir Josip Magaš“, na kojem je u tri kategorije sudjelovalo 25 stolnotenisačica i stolnotenisača, koji su ukupno odigrali čak 43 meča.

Pobjednik turnira u konkurenciji djece je Erik Vincetić, drugo mjesto osvojila je Tamara Ribić, a treće Emil Mudri, svo troje iz Prigorca.

Prvo mjesto turnira žena osvojila je Nevenka Vincetić iz Prigorca, drugo Ivanka Anđel iz Ivanca, a treće Marta Ribić iz Prigorca.

Najbolji među muškarcima bio je je Vladimir Friščić iz Ivanca, član UDVDR Ogranak Ivanec, drugo mjesto osvojio je Matija Kos iz Prigorca, a treće Danijel Posavec iz Lepoglave, također član UDVDR Ogranak Ivanec.

Po troje najboljih u svim kategorijama primili su pokale i prigodne poklone. Sportski dio manifestacije, mali nogomet i stolni tenis, vodio je profesor Kruno Poje.

Tijekom održavanja manifestacije u kapelici Svetog Duha u Prigorcu služena je sveta misa kojoj su nazočili i hrvatski branitelji, a tijekom koje je vlč. Petar Mlakar molitvu posvetio i pokojnom Josipu Magašu.

Isto tako, u holu škole su učitelj Ivan Kušteljega i Martin Lukavski, član predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec te član Ivanečkog kluba kolekcionara, izložili dio svojih kolekcija domaćeg, stranog i starog novca koju su razgledali nazočni, a u narednim je danima mogu pogledati i svi zainteresirani.

Cjelokupnom obilježavanju sjećanja na Josipa Magaša nazočila je i njegova kći Maja, koja se svima zahvalila na čuvanju uspomene na njezinog oca. 

Izvor: Foto: UDVDR Ivanec

Život i društvo

Josipu Horvatu na Dravi zagrizla je “majka svih zlatnih ribica” koja možda ispunjava i 10 želja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Ma ovo nikad nisam doživio. Vele mi svi da se takav ulov događa jednom u 50 godina – ističe Josip Horvat iz Orehovice koji je sredinom rujna na Dravi uhvatio neobičnu zlatnu ribu tešku oko kilograma i dugačku oko 40 centimetara.

Riba je, naravno, vraćena u Dravu, a povele su se rasprave na društvenim mrežama o kakvoj se vrsti radi.

– Sad su tu razne teorije. No, po mojem iskustvo ovo bi bilo nešto između šarana i babuške, najsličnija mi je karasu – dodao je Josip koji je godina član Ribolovnog društva Šaran iz Palinovca.

U ribolov ide otkad zna za sebe, a tome ga je podučio njegov otac.

– To mi je vjerojatno u krvi. Još kao 6-godišnjak sam počeo ići na ribičju. Danas na ribičju idem sa svojim 18-godišnjim sinom Zoranom. Njega sam isto zarazio ribolovom. Nije važno je li to sat ili pet sati, no gotovo svaki dan kad nam vrijeme dozvoli mi smo u ribolovu – objašnjava 41-godišnjak.

On i njegov sin najviše vremena vole provoditi na rijeci.

– Priroda me opušta pa zato najviše ribe lovimo na Dravi. Ne volim baš ribnjake – dodaje 41-godišnjak koji radi u jednoj bravarskoj tvrtki u Murskom Središću.

Što se tiče najvećih ulova, Josip se može pohvaliti ulovima šarana i somova teških oko 8, 9 kilograma, a baš nedavno njegov sin Zoran ulovio je soma od 7,5 kilograma.

– Ne opterećujemo se previše ulovom. Uživamo u prirodi i družimo se – zaključio je 41-godišnjak iz Orehovice.

Nastavite čitati

Život i društvo

Hrvatska: u posljednjih pet godina zabilježen pad isključivo dojene djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Već tradicionalno, u tjednu od 1. do 7. listopada svake godine u Republici Hrvatskoj se obilježava Nacionalni tjedan dojenja.

Kao i svake godine cilj ovog obilježavanja je raditi na podizanju svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu. Svjesni važnosti dojenja za zdrav rast i razvoj djeteta kao i za zdravlje majke, ove godine nam je želja poslati poruku o važnosti suradnje u pružanju podrške dojenju i promicanju dojenja, sve pod geslom „Za dojenje zajedno“.

U tu svrhu Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Koordinacijski odbor Grada Zagreba za “Grad Zagreb, prijatelj dojenja”, udruga Roditelji u akciji – Roda, Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja, Udruga za zdravo i sretno djetinjstvo i mnogi drugi udružiti su snage i zajednički će organizirati brojna događanja.

Podaci HZJZ-a o prehrani dojenčadi i male djece iz hrvatskih rodilišta

Dojenje se u Hrvatskoj već niz godina promiče kroz veći broj javnozdravstvenih programa i kampanja. Tako je i unutar Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012. – 2020. dojenje izdvojeno kao jedan od javnozdravstvenih prioriteta, a nekoliko Nacionalnih programa za zaštitu i promicanja dojenja sadrže konkretne aktivnosti za povećanje stopa dojenja u Republici Hrvatskoj.

Prema preporukama za dojenje Svjetske zdravstvene organizacije, u svrhu učinkovite uspostave dojenja, ali i prevencije novorođenačkog morbiditeta i mortaliteta, dojenje je potrebno započeti što je ranije moguće, najbolje unutar prvog sata nakon poroda, osigurati rani „koža na kožu“ kontakt majke i novorođenčeta te smjestiti novorođenče s majkom. Isključivo dojenje preporučuje se u prvih 6 mjeseci djetetova života, nakon čega slijedi nastavak dojenja uz odgovarajuću dohranu do 2. godine djetetova života i nakon toga, dok god to majka i dijete žele.

Sukladno ovim preporukama, Svjetska zdravstvena organizacija i Dječji fond Ujedinjenih naroda postavili su dva temeljna pokazatelja prehrane dojenčadi i male djece u rodilištima: dojenje unutar jednog sata od rođenja i udio novorođenčadi isključivo dojenih u rodilištima.

Situaciju ovih pokazatelja u Republici Hrvatskoj najbolje opisuju podaci iz baze podataka prijava poroda iz zdravstvenih ustanova koja sadrži izvješća o svim porodima u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

Prema podacima za djecu rođenu u godinama 2017.-2021., iako je udio novorođenčadi dojene u rodilištu značajno varirao, u posljednjih pet godina zabilježen je ukupni pad isključivo dojene djece; udio novorođenčadi isključivo dojenih u rodilištima u 2017. godini bio je 78% dok je u 2017. godini pao na 67%, objavio je HZJZ.

U skladu s tim, udio novorođenčadi koja su i dojena i hranjena adaptiranim mlijekom porastao je s 21% u 2017. godini na 30% u 2021. Drugi pokazatelj, dojenje unutar jednog sata po rođenju pokazuje pozitivan trend, odnosno da se među dojenom novorođenčadi, udio one dojene unutar jednog sata od poroda povećao se sa 70% u 2017. na 85% u 2021. godini.

– Ovi podaci ukazuju nam da unatoč brojnim naporima u promicanju i pružanju podrške dojenju, učestalost isključivog dojenja u hrvatskim rodilištima nije zadovoljavajuća. Pad udjela isključivo dojene novorođenčadi zabrinjavajuć je i hitno poziva na povećanje ulaganja i truda u promicanje pozitivnih aspekata dojenja za zdravlje, edukaciju te pružanje adekvatnije podrške majkama i zdravstvenim djelatnicima – objašnjavaju stručnjaci HZJZ-a.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje