Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Dvodnevno dirljivo sjećanje na junaka Domovinskog rata Josipa Magaša

Objavljeno:

- dana

25. OBLJETNICA POGIBIJE

Dvodnevnom manifestacijom, provedenom u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec i Udruge građana Prigorec, obilježena je 25. obljetnica pogibije Josipa Magaša, hrvatskog branitelja rodom iz ivanečkog prigradskog naselja Prigorec.

Na Magaševom posljednjem počivalištu na groblju u Varaždinu, u petak su mu polaganjem buketa, paljenjem svijeća i molitvom počast odali kćI Maja, predstavnici Grada Ivanca, kolege suborci iz 5. bojne 1. Gardijske brigade Tigrovi, članovi Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi Varaždin, zatim Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije i Ogranka Ivanec te Udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava.

Centralni dio svečanosti održan je u nedjelju u Prigorcu, a započelo je komemoracijom u školi u Prigorcu koju je pohađao Josip Magaš, gdje se okupilo 50-ak članova Magaševe obitelji i rodbine, mještana Prigorca, hrvatskih branitelja i drugih gostiju.

Predsjednik UDVDR-a – Ogranak Ivanec Ljudvek Cikač istaknuo je zadovoljstvo što je manifestacija prerasla u jednu od najvećih i najznačajnijih kojima se obilježavaju sjećanja na poginule branitelje s područja Grada Ivanca. Podsjetio je kako je Magaš poginuo 23. travnja 1992. godine u Rujanima, tijekom jedne od najvećih bitaka Domovinskog rata o kojoj se, na žalost, danas premalo zna, istaknuo je Cikač.

Prisutnima se zatim pozdravnim riječima i zahvalom na odazivu obratila predsjednica Udruge građana Prigorec Nevenka Vincetić, a zamjenik gradonačelnika Grada Ivanca Čedomir Bračko pohvalio je održavanje manifestacije, napomenuvši kako je lijepo što se udruga redovno prisjeća poginulih hrvatskih branitelja.

Vladimir Debeljak, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ivanec, istaknuo je kako je jedna od osnovnih zadaća braniteljskih udruga da čuvaju uspomenu na poginule kolege i da će se to ovakvim i sličnim manifestacijama raditi i ubuduće.

Manifestacija je nastavljena sportskim dijelom, u kojem je najprije odigrana tradicionalna malonogometna utakmica između momčadi Prigorca, sastavljene od mještana i hrvatskih branitelja iz Prigorca, te UDVDR Ogranak Ivanec, za kojeg su uz branitelje, nastupila i njihova djeca.

U zanimljivom i do kraja neizvjesnom ogledu, momčad UDVDR Ogranak Ivanec pobijedila je rezultatom 6:5, a kapetan pobjednika Stjepan Huđ primio je poklon domaćina, bačvicu piva.

Nakon nogometa, u prigorskoj se školi odigrao „1. Memorijalni stolnoteniski turnir Josip Magaš“, na kojem je u tri kategorije sudjelovalo 25 stolnotenisačica i stolnotenisača, koji su ukupno odigrali čak 43 meča.

Pobjednik turnira u konkurenciji djece je Erik Vincetić, drugo mjesto osvojila je Tamara Ribić, a treće Emil Mudri, svo troje iz Prigorca.

Prvo mjesto turnira žena osvojila je Nevenka Vincetić iz Prigorca, drugo Ivanka Anđel iz Ivanca, a treće Marta Ribić iz Prigorca.

Najbolji među muškarcima bio je je Vladimir Friščić iz Ivanca, član UDVDR Ogranak Ivanec, drugo mjesto osvojio je Matija Kos iz Prigorca, a treće Danijel Posavec iz Lepoglave, također član UDVDR Ogranak Ivanec.

Po troje najboljih u svim kategorijama primili su pokale i prigodne poklone. Sportski dio manifestacije, mali nogomet i stolni tenis, vodio je profesor Kruno Poje.

Tijekom održavanja manifestacije u kapelici Svetog Duha u Prigorcu služena je sveta misa kojoj su nazočili i hrvatski branitelji, a tijekom koje je vlč. Petar Mlakar molitvu posvetio i pokojnom Josipu Magašu.

Isto tako, u holu škole su učitelj Ivan Kušteljega i Martin Lukavski, član predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec te član Ivanečkog kluba kolekcionara, izložili dio svojih kolekcija domaćeg, stranog i starog novca koju su razgledali nazočni, a u narednim je danima mogu pogledati i svi zainteresirani.

Cjelokupnom obilježavanju sjećanja na Josipa Magaša nazočila je i njegova kći Maja, koja se svima zahvalila na čuvanju uspomene na njezinog oca. 

Izvor: Foto: UDVDR Ivanec

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje