Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Dvodnevno dirljivo sjećanje na junaka Domovinskog rata Josipa Magaša

Objavljeno:

- dana

25. OBLJETNICA POGIBIJE

Dvodnevnom manifestacijom, provedenom u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec i Udruge građana Prigorec, obilježena je 25. obljetnica pogibije Josipa Magaša, hrvatskog branitelja rodom iz ivanečkog prigradskog naselja Prigorec.

Na Magaševom posljednjem počivalištu na groblju u Varaždinu, u petak su mu polaganjem buketa, paljenjem svijeća i molitvom počast odali kćI Maja, predstavnici Grada Ivanca, kolege suborci iz 5. bojne 1. Gardijske brigade Tigrovi, članovi Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi Varaždin, zatim Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije i Ogranka Ivanec te Udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava.

Centralni dio svečanosti održan je u nedjelju u Prigorcu, a započelo je komemoracijom u školi u Prigorcu koju je pohađao Josip Magaš, gdje se okupilo 50-ak članova Magaševe obitelji i rodbine, mještana Prigorca, hrvatskih branitelja i drugih gostiju.

Predsjednik UDVDR-a – Ogranak Ivanec Ljudvek Cikač istaknuo je zadovoljstvo što je manifestacija prerasla u jednu od najvećih i najznačajnijih kojima se obilježavaju sjećanja na poginule branitelje s područja Grada Ivanca. Podsjetio je kako je Magaš poginuo 23. travnja 1992. godine u Rujanima, tijekom jedne od najvećih bitaka Domovinskog rata o kojoj se, na žalost, danas premalo zna, istaknuo je Cikač.

Prisutnima se zatim pozdravnim riječima i zahvalom na odazivu obratila predsjednica Udruge građana Prigorec Nevenka Vincetić, a zamjenik gradonačelnika Grada Ivanca Čedomir Bračko pohvalio je održavanje manifestacije, napomenuvši kako je lijepo što se udruga redovno prisjeća poginulih hrvatskih branitelja.

Vladimir Debeljak, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ivanec, istaknuo je kako je jedna od osnovnih zadaća braniteljskih udruga da čuvaju uspomenu na poginule kolege i da će se to ovakvim i sličnim manifestacijama raditi i ubuduće.

Manifestacija je nastavljena sportskim dijelom, u kojem je najprije odigrana tradicionalna malonogometna utakmica između momčadi Prigorca, sastavljene od mještana i hrvatskih branitelja iz Prigorca, te UDVDR Ogranak Ivanec, za kojeg su uz branitelje, nastupila i njihova djeca.

U zanimljivom i do kraja neizvjesnom ogledu, momčad UDVDR Ogranak Ivanec pobijedila je rezultatom 6:5, a kapetan pobjednika Stjepan Huđ primio je poklon domaćina, bačvicu piva.

Nakon nogometa, u prigorskoj se školi odigrao „1. Memorijalni stolnoteniski turnir Josip Magaš“, na kojem je u tri kategorije sudjelovalo 25 stolnotenisačica i stolnotenisača, koji su ukupno odigrali čak 43 meča.

Pobjednik turnira u konkurenciji djece je Erik Vincetić, drugo mjesto osvojila je Tamara Ribić, a treće Emil Mudri, svo troje iz Prigorca.

Prvo mjesto turnira žena osvojila je Nevenka Vincetić iz Prigorca, drugo Ivanka Anđel iz Ivanca, a treće Marta Ribić iz Prigorca.

Najbolji među muškarcima bio je je Vladimir Friščić iz Ivanca, član UDVDR Ogranak Ivanec, drugo mjesto osvojio je Matija Kos iz Prigorca, a treće Danijel Posavec iz Lepoglave, također član UDVDR Ogranak Ivanec.

Po troje najboljih u svim kategorijama primili su pokale i prigodne poklone. Sportski dio manifestacije, mali nogomet i stolni tenis, vodio je profesor Kruno Poje.

Tijekom održavanja manifestacije u kapelici Svetog Duha u Prigorcu služena je sveta misa kojoj su nazočili i hrvatski branitelji, a tijekom koje je vlč. Petar Mlakar molitvu posvetio i pokojnom Josipu Magašu.

Isto tako, u holu škole su učitelj Ivan Kušteljega i Martin Lukavski, član predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec te član Ivanečkog kluba kolekcionara, izložili dio svojih kolekcija domaćeg, stranog i starog novca koju su razgledali nazočni, a u narednim je danima mogu pogledati i svi zainteresirani.

Cjelokupnom obilježavanju sjećanja na Josipa Magaša nazočila je i njegova kći Maja, koja se svima zahvalila na čuvanju uspomene na njezinog oca. 

Izvor: Foto: UDVDR Ivanec

Život i društvo

U Petrijancu održana prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Održana je prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni” kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin.

Radionica je bila održana za članove udruga civilnog društva. Zahvaljujemo svim sudionicima na radionice kao i dobrim predavačima i naravno pozivamo sve sudionike na iduću radionicu.

Predavači Nenad Vidović i Mario Musolin održali su zanimljiva predavanja i radionicu na temu “Budimo spremni – Upoznajmo naše područje”. Uz članove 11 udruga koje su bile prisutne na radionici, na predavanju je bio nazočan i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Prisutni su imali priliku pobliže upoznati ključne rizike svog područja, postupanja u slučaju krize ili ugroze.

Dogovoreni termini sljedećih radionica za općinu Petrijanec u sklopu projekta “Budimo spremni” :

• 30.9.2022. (petak) u 17:00 – tečaj “Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć”
• 14.10.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Pripremimo se prije”
• 4.11.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici”

Nastavite čitati

Život i društvo

U Svibovcu Topličkom pokopane 72 ekshumirane žrtve masovnih partizanskih likvidacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju su na groblju Svibovec, nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.

Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.

– Dao Bog da se svi tragovi totalitarnih režima što prije uklone iz naše zemlje i da budemo slobodno društvo sa svojom budućnošću koje mrtve štuje, a gradi si budućnost u slobodi i miru – rekao je Košić.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri kazala je da se ispravlja nepravda kako ove žrtve više ne bi bile u crnoj zemlji zabačene u šumi.

– U dvije grobne jame pronađene su 72 osobe, odnosno 71 muška te jedna ženska, a uglavnom se radi o mlađim odraslim osobama, u dobi od 20 do 40 godina. Antropološkom obradom utvrdili smo na minimalno 37 lubanja ozljede nastale u trenutku smrti ili neposredno prije ili poslije nje, što dokazuje da su žrtve stradale nasilnom smrću – opisala je Paltrinieri naglasivši  kako je prioritet ministarstva da se pronađu sve osobe stradale u Domovinskom ratu za koje se još ne zna gdje su te kako se i dalje istražuju grobišta u kojima se nalaze žrtve poraća.

Tim ljudima nije bilo ni suđeno!

Izgradnju zajedničke grobnice financirao je Grad Varaždinske Toplice, a gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je kako je ovaj komemorativan skup održan radi svih žrtava, kako bi im se vratilo dostojanstvo i poštovanje predstavljajući ih kao ljudska bića, a ne kao statistiku i broj.

-Teško je danas održati govor, naći prave riječi za sve ljude, znane i neznane, kojima je uništen i zadnji djelić ljudskog dostojanstva i bez njihove krivnje, pravo na život. Povijest ne možemo promijeniti, ne možemo promijeniti tragične povijesne činjenice, ali moramo ustrajati u potpori svima, kako bi se na temelju činjenica utvrdila povijesna istina. Jer to je naš dug prema nevinim žrtvama, istini i pravednosti. I to nas obvezuje – rekla je Ratković izrazivši najdublje poštovanje prema svim nedužnim žrtvama koje su patile i  u neljudskim uvjetima izgubile svoje živote.

– Neka njihove kosti u ovoj našoj zemlji, na ovom mjestu,  počivaju u miru – dodala je.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec  naglasila je kako ovaj događaj mora služiti kao podsjetnik da je ljudski život vrjedniji od bilo čega, te da svatko ima pravo na dostojan ukop i na uređeno posljednje počivalište.

-Tim ljudima nije bilo ni suđeno, nisu imali pravo na obranu niti na pomilovanje već su lišeni života. No ono što je najgore, ti ljudi nisu imali ni pravo na dostojan ukop i ispraćaj pa današnjim danom to ispravljamo jer su nedužne žrtve to zaslužile – rekla je Zagorec.

Spomenula je kako je 1991. godine, nakon osamostaljenja Hrvatske, donesen Zakon o utvrđivanju ratnih i poratnih žrtava te godinu kasnije osnovana i istoimena komisija koja je s radom u Varaždinskoj županiji započela 1997. godine, a godinu kasnije i u Međimurju.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan u svom je govoru kazao kako na području Varaždinske biskupije postoji stotinjak lokacija na kojima se nalaze žrtve poraća, te naglasio kako je Društvo dosad na dostojan način obilježilo desetak lokacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje