Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Dvodnevno dirljivo sjećanje na junaka Domovinskog rata Josipa Magaša

Objavljeno:

- dana

25. OBLJETNICA POGIBIJE

Dvodnevnom manifestacijom, provedenom u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec i Udruge građana Prigorec, obilježena je 25. obljetnica pogibije Josipa Magaša, hrvatskog branitelja rodom iz ivanečkog prigradskog naselja Prigorec.

Na Magaševom posljednjem počivalištu na groblju u Varaždinu, u petak su mu polaganjem buketa, paljenjem svijeća i molitvom počast odali kćI Maja, predstavnici Grada Ivanca, kolege suborci iz 5. bojne 1. Gardijske brigade Tigrovi, članovi Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi Varaždin, zatim Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije i Ogranka Ivanec te Udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava.

Centralni dio svečanosti održan je u nedjelju u Prigorcu, a započelo je komemoracijom u školi u Prigorcu koju je pohađao Josip Magaš, gdje se okupilo 50-ak članova Magaševe obitelji i rodbine, mještana Prigorca, hrvatskih branitelja i drugih gostiju.

Predsjednik UDVDR-a – Ogranak Ivanec Ljudvek Cikač istaknuo je zadovoljstvo što je manifestacija prerasla u jednu od najvećih i najznačajnijih kojima se obilježavaju sjećanja na poginule branitelje s područja Grada Ivanca. Podsjetio je kako je Magaš poginuo 23. travnja 1992. godine u Rujanima, tijekom jedne od najvećih bitaka Domovinskog rata o kojoj se, na žalost, danas premalo zna, istaknuo je Cikač.

Prisutnima se zatim pozdravnim riječima i zahvalom na odazivu obratila predsjednica Udruge građana Prigorec Nevenka Vincetić, a zamjenik gradonačelnika Grada Ivanca Čedomir Bračko pohvalio je održavanje manifestacije, napomenuvši kako je lijepo što se udruga redovno prisjeća poginulih hrvatskih branitelja.

Vladimir Debeljak, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ivanec, istaknuo je kako je jedna od osnovnih zadaća braniteljskih udruga da čuvaju uspomenu na poginule kolege i da će se to ovakvim i sličnim manifestacijama raditi i ubuduće.

Manifestacija je nastavljena sportskim dijelom, u kojem je najprije odigrana tradicionalna malonogometna utakmica između momčadi Prigorca, sastavljene od mještana i hrvatskih branitelja iz Prigorca, te UDVDR Ogranak Ivanec, za kojeg su uz branitelje, nastupila i njihova djeca.

U zanimljivom i do kraja neizvjesnom ogledu, momčad UDVDR Ogranak Ivanec pobijedila je rezultatom 6:5, a kapetan pobjednika Stjepan Huđ primio je poklon domaćina, bačvicu piva.

Nakon nogometa, u prigorskoj se školi odigrao „1. Memorijalni stolnoteniski turnir Josip Magaš“, na kojem je u tri kategorije sudjelovalo 25 stolnotenisačica i stolnotenisača, koji su ukupno odigrali čak 43 meča.

Pobjednik turnira u konkurenciji djece je Erik Vincetić, drugo mjesto osvojila je Tamara Ribić, a treće Emil Mudri, svo troje iz Prigorca.

Prvo mjesto turnira žena osvojila je Nevenka Vincetić iz Prigorca, drugo Ivanka Anđel iz Ivanca, a treće Marta Ribić iz Prigorca.

Najbolji među muškarcima bio je je Vladimir Friščić iz Ivanca, član UDVDR Ogranak Ivanec, drugo mjesto osvojio je Matija Kos iz Prigorca, a treće Danijel Posavec iz Lepoglave, također član UDVDR Ogranak Ivanec.

Po troje najboljih u svim kategorijama primili su pokale i prigodne poklone. Sportski dio manifestacije, mali nogomet i stolni tenis, vodio je profesor Kruno Poje.

Tijekom održavanja manifestacije u kapelici Svetog Duha u Prigorcu služena je sveta misa kojoj su nazočili i hrvatski branitelji, a tijekom koje je vlč. Petar Mlakar molitvu posvetio i pokojnom Josipu Magašu.

Isto tako, u holu škole su učitelj Ivan Kušteljega i Martin Lukavski, član predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec te član Ivanečkog kluba kolekcionara, izložili dio svojih kolekcija domaćeg, stranog i starog novca koju su razgledali nazočni, a u narednim je danima mogu pogledati i svi zainteresirani.

Cjelokupnom obilježavanju sjećanja na Josipa Magaša nazočila je i njegova kći Maja, koja se svima zahvalila na čuvanju uspomene na njezinog oca. 

Izvor: Foto: UDVDR Ivanec

Život i društvo

FOTO Uređuje se „Srednjoškolac“: košarkaško igralište je spremno, stižu i golovi za nogomet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok je jučer, 20. travnja, na igralištu „Srednjoškolac“ uz pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina Roberta Krajcera govorio o uređenju malonogometnog i košarkaškog igrališta u sklopu navedenog sportskog centra.

Na zahtjev samih sportaša, kao i građana ovog dijela grada krenulo se u sanaciju ovog igrališta koje je bilo zapušteno i nije se dugo vremena koristilo, istaknuo je gradonačelnik.

Uređeno je košarkaško igralište, posađeno nekoliko novih stabala, postavljene klupice kako bi građani mogli doći i provesti vrijeme s djecom u sportskim aktivnostima.

Gradonačelnik je naglasio i da će na ovoj lokaciji biti uređeni i podzemni spremnici jer je riječ o frekventnoj lokaciji te postoji realna potreba za navedenim.

Planira se i urediti novi sloj asfalta u Ulici Tome Masaryka i Slavenskoj ulici, čime će se kompletno urediti ovaj dio grada.

– Grad u ovom trenutku radi i na šest nogometnih igrališta u svim naseljima grada od Kućana do Gojanca, ali i dalje ide sanacija postojećih terena, malonogometnih i košarkaških. U planu je i igralište u Novakovoj ulici, iza kućanske rampe kao i igralište u Biškupcu te obnova još pet dječjih  igrališta, nakon što se provede javna nabava i nakon što vremenski uvjeti to dozvole. Na ovom igralištu već od prvog dana kad je sanirano, djeca igraju košarku, što je zapravo i smisao svega i na veliko zadovoljstvo građana i svih nas. Golovi za nogomet dolaze kad svi radovi budu gotovi tako da će se već ovaj tjedan ukoliko ne bude kiše ovdje igrati mali nogomet, zaključio je gradonačelnik – rekao je gradonačelnik.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Suci porotnici Općinskoga suda u Čakovcu položili svečanu prisegu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odlukom Skupštine Međimurske županije na posljednjoj sjednici na mandat od četiri godine imenovani su novi suci porotnici Općinskog suda u Čakovcu koji su u srijedu, 14. travnja, u Velikoj vijećnici Međimurske županije položili svečanu prisegu.

Za suce porotnike Općinskog suda u Čakovcu imenovani su: Sandra Buhin, Željko Fileš, Mirjana Gregur-Sever, Ivan Gradečak, Marija Grabant, Mladen Grubić, Erik Koraj, Ana Mikulić, Sandra Majsan, Tija Mance, Dušanka Novak, Branka Podgorelec, Štefanija Sokač, Marija Sokač – Strahija, Nada Štrok, Josip Vidović i Antun Zadravec, dok su za suce porotnike za mladež Općinskog suda u Čakovcu imenovani Anica Čerepinko, Josip Globar, Amra Hrlec, Marina Hoblaj, Josip Mikec, Mario Novak, Sara Novinščak, Kristina Najman, Željko Slaviček, Stjepana Sokač i Klara Vinković.

Polaganju prisege prisustvovali su predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović i župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica Upravnog odjela za poslove skupštine i pravne poslove Neda Šarić. Nakon obavljene svečane prisege, suci porotnici će biti pozivani na sudske rasprave da participiraju u donošenju sudskih presuda.

Predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović istaknula da je biti sucem porotnikom časna dužnost na koju mogu biti imenovani savjesni i odgovorni pojedinci, visoko cijenjeni u svojim sredinama koji će predstavljati glas javnosti:

– Dana vam je velika čast te sam sigurna da ćete svoju dužnost obavljati krajnje odgovorno, moralno i u zakonskim okvirima.

Općinski sud u Čakovcu jedan je od najuspješnijih sudova u Hrvatskoj. U 2020. godini riješeno je 1107 parničnih predmeta na 13 rješavatelja što je 85 predmeta po rješavatelju. Vrijeme rješavanja parničnih predmeta je za 268 dana kraće od prosjeka svih općinskih sudova u Hrvatskoj. U istoj godini riješeno je 507 izvanparničnih predmeta te je rješavanje predmeta za 127 dana kraće od prosjeka svih općinskih sudova u Hrvatskoj.

Riješeno je i 673 ovršnih predmeta čije je rješavanje kraće za 149 dana od prosjeka u Hrvatskoj te 393 kaznena predmeta s prosjekom trajanja postupka od 627 dana. Spomenutim statističkim podacima Općinski sud u Čakovcu jedan je od najažurnijih sudova u zemlji.

Nastavite čitati