Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Energetski je obnovljena zgrada Doma kulture u Gornjem Mihaljevcu

Objavljeno:

- dana

U cilju poboljšanja razine javnih usluga, energetske učinkovitosti i ugodnijeg života stanovništva na području Općine Gornji Mihaljevec, i uz pomoć sredstava europskih fondova i resornih ministarstava, Općina Gornji Mihaljevec uspješno je i u planiranom roku završila projekt energetske obnove zgrade Doma kulture na adresi Gornji Mihaljevec 74.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.349.606,78 kuna, od čega sufinanciranje EU iznosi 1.434.302,52 kuna.

Osim sufinanciranja EU i resornih provedbenih tijela, projekt je u iznosu od 645.000,00 kuna financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata, a Općina Gornji Mihaljevec uložila je i vlastita sredstva u preostalom iznosu ukupne vrijednosti projekta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Projekt je proveden u razdoblju od veljače 2019. do veljače 2021. godine. Nakon uspješno završene izrade projektne dokumentacije i potpisanog Ugovora o sufinanciranju, pristupilo se samom izvođenju radova na energetskoj obnovi, koji su završeni u rujnu 2020. godine.

U svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti, a sukladno izrađenoj projektnoj dokumentaciji, izvedeni su radovi rekonstrukcije (toplinske izolacije) vanjskih zidova pročelja, sanacije izvedbe toplinskih mostova u skladu s tehničkim mogućnostima izvedbe, djelomične zamjene stolarije ovojnice, dodatne toplinske izolacije stropa prema tavanu izvedbom spuštenih stropova te zamjene dijela podova na tlu s toplinskom izolacijom.

Radovima iz glavnog projekta potreba za toplinskom energijom za grijanje zgrade u odnosu na postojeće stanje smanjila se za 84.237,73 kWh/a, odnosno za 63,47 %, te je zgrada dovedena u energetski razred B.

Također, emisija CO2 projektom se smanjuje za 53,65 %. Energetska obnova doprinijela je smanjenju režijskih troškova, smanjenju troškova održavanja, poboljšanju toplinske ugodnosti i poboljšanju samog stanja zgrade.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Međimurje

Nastavlja se projekt gerontodomaćica: za pomoć starijim osobama osigurano novih 200 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je otvoreni trajni poziv za treću fazu projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena“ za koji je financiranje osigurano iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na slabije razvijena područja i područja s većom nezaposlenosti. Prednost imaju nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na javni poziv mogu se prijaviti gradovi i općine te neprofitne organizacije koje u Statutu ili drugom temeljnom aktu ima predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti. Obvezni partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje (područna služba ili područni ured) i Centar za socijalnu skrb, dok ostali partneri mogu biti neprofitne organizacije, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i ustanove koje imaju registriranu djelatnost pružanja usluga starijim i/ili nemoćnim osobama. Planirano trajanje projekta je najviše do osam mjeseci.

Za troškove provođenja projekta Hrvatska je osigurala 200 milijuna kuna. Prijave započinju 25. svibnja.

Nastavite čitati

Međimurje

Matulov grunt u Frkanovcu: 19. svibnja predstavljanje romana ‘Vošicki’ Marka Gregura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Javna ustanova “Međimurska priroda” organizira događaj za istinske poklonike pisane riječi.

U četvrtak, 19. svibnja, u 18.30 na Matulovu gruntu u Frkanovcu održat će se atraktivna književna večer s renomiranim i nagrađivanim hrvatskim piscima. Marko Gregur predstavit će svoj roman ‘Vošicki’, a program će voditi Tomislav Šovagović.

Prošlogodišnja književna nagrada ‘Fric’ dodijeljena je romanu ‘Vošicki’. Koprivničanec Gregur je djelo posvetio liku i djelu tiskara i nakladnika Vinka Vošickog. U Koprivnici njegovo ime nosi ulica, postoji i spomen-ploča. Ali tek ustrajan istraživački rad otvorio je Greguru veličinu ovog knjižara koji je u Hrvatsku stigao iz Češke.

Program vodi Tomislav Šovagović. FOTO: Roberta Radović

Vošicki je imao autorska prava na djela Karla Maya, objavljivao je autore kao što su Schopenhauer, Maupassant, Balzac, Tolstoj, a prvi je počeo objavljivati sabrana djela Miroslava Krleže, nakon čega se rodila dugogodišnja suradnja s ovim velikim hrvatskim piscem. Marko Gregur između ostalog je i tajnik Društva hrvatskih književnika.

Prvi rezident na Matulovu gruntu bio je novinar, književnik i teolog Tomislav Šovagović. Frkanovec, njegova priroda i ljudi toliko su ga oduševili da dolazi i ove godine. Bit će moderator i voditelj ove izuzetne književne večeri. Posjetitelji se pozivaju ponijeti dekice ili prostirke za ugodnije praćenje programa koji će se održati na otvorenom.

Događaj je organiziran unutar aktivnosti i programa Tjedna zaštite prirode (16. – 22. svibnja) koji provodi Javna ustanova ‘Međimurska priroda’. Ulaz na program je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje