Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Erasmus+ avantura: Učenici III. OŠ u Španjolskoj raspravljali o stresu u školi

Objavljeno:

- dana

Osmero osmaša te ravnateljica III. osnovne škole Čakovec Nataša Hajdinjak i koordinatorica Erasmus+ projekta Dijana Oreški Vidović vratili su se s prve peterodnevne mobilnosti održane u Vilanovu del Cami, Katalonija, Španjolska.

Tema prvoga sastanka bila je vezana uz stres u obrazovnim ustanovama. Učenici su istražili uzroke stresa u svojim školama te pokušali pronaći prijedloge rješenja s vršnjacima iz Švedske, Španjolske, Turske i Poljske. Svoju kreativnost su izrazili uz pomoć plakata. U Španjolskoj su sudjelovali u brojnim radionicama na kojima su dobili ideje kako ispuniti svoje slobodno vrijeme i umanjiti stres. Svirali su, pjevali, pekli tradicionalne katalonske kekse te se opustili uz lego radionicu i terensku nastavu u prirodi. Posjetili su lokalnu tvornicu papira, a istražili su i arheološko nalazište pračovjeka u obližnjem mjestu Capellades te na radionici pokušali uloviti životinju na način pračovjeka. Jedan dan proveli su u Barceloni, istražujući njezine znamenitosti. – Djeca su sa suzama u očima napustila obitelji koje su ih ugostile u nadi da će se opet vidjeti. Sigurno je da će svoja prijateljstva nastaviti na društvenim mrežama. Zaključili smo da su ovakvi projekti primjer škole za život, da šire vidike te imaju neizmjeran utjecaj na izgradnju osobnosti mlade osobe – ističu iz III. OŠ Čakovec.

„Ovakvi projekti primjer su škole za život, šire vidike te imaju neizmjeran utjecaj na izgradnju osobnosti mlade osobe!“

Međimurje

Na području Međimurja lani 358 brakova, rođeno 15 parova blizanaca!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija objavljuje podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba te broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava upisanih u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova.

Broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece.

Od ukupnog broja, rođeno je 565 ženske djece i 598 muške djece te je od toga u braku rođeno 619 djece, a izvan braka 544-ero.

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma te ostalih nacionalnosti 16.

Rođeno je 15 parova blizanaca.

Broj upisa u maticu umrlih u Međimurskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice umrlih u 2020. godine upisano je 1350 umrlih osoba.

Od ukupnog broja umrlih osoba upisano je 688 žena te 662 muškarca.

Po nacionalnoj pripadnosti u maticu umrlih upisano je 1305 Hrvata, 21 Rom te ostale nacionalnosti 24.

Broj brakova sklopljenih u Međimurskoj županiji i upisanih u maticu vjenčanih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U 2020. godini u državne matice vjenčanih upisano je 358 brakova.

Sklopljeno je 215 građanskih brakova te 143 vjerska braka s učinkom građanskoga braka.

U 2020. godini sklopljeno je 1 životno partnerstvo osoba istog spola.

Podaci Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Međimurske županije – Odsjek za osobna stanja građana

Nastavite čitati

Međimurje

Napreduju radovi na dogradnji Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija

Nastavljajući praksu dobre suradnje, Međimurska županija i Općina Sveti Juraj na Bregu u studenome prošle godine potpisale su sporazum o financiranju dogradnje i opremanja školske zgrade Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

Radovi na rekonstrukciji su u tijeku i napreduju prema planu, a zahvaljujući investiciji škola će dobiti nove 4 učionice, 2 kabineta i prostore za dodatne sadržaje.

Riječ je o jednoj od većih škola u Međimurju koja kontinuirano povećava broj učenika.

Vrijednost projekta je 2,6 milijuna kuna kojima će se pokriti troškovi projektiranja, izvođenja i opremanja, a završetak radova planira se do sredine ožujka.

Nastavite čitati