U okviru druge po redu mobilnosti Erasmus+ projekta pod nazivom „Our Heritage: Where the Past Meets the Future”, predstavnici Srednje strukovne škole iz Varaždina sudjelovali su od 1. do 7. travnja u razmjeni učenika i nastavnika u partnerskoj školi Narva Soldino Gümnaasium u estonskom gradu Narvi.

Učenici koji su posjetili Estoniju su: Ivica Florjanić, Stjepan Hunjak, Gabriela Matoić, Leo Gojnik, David Banfić i Mateo Stunja u pratnji nastavnika i pratitelja Deana Mencingera, Jasne Majhen, Laure Kočile Kašmo i Dunje Ščapec.

Središnji je dio programa projekta bio namijenjen predstavljanju folklornih tradicija zemalja partnera, a osim Hrvatske partnerske zemlje projekta su Nizozemska, Češka i Turska.

Supernova

Svaka zemlja prije mobilnosti imala je zadatak proučiti folklornu tradiciju svoje domovine, stoga su predstavnici partnerskih škola prezentirali folklorne osobitosti zemalja iz kojih dolaze.

Učenici hrvatskog tima predstavili su tipičnosti i odlike pojedinih nošnji Hrvatske, a tom prigodom je nastavnica Jasna Majhen bila odjevena u narodnu nošnju međimurskog kraja.

Osim prezentacija i narodnih plesova članovi nacionalnih timova sudjelovali su u aktivnostima kreativnih, umjetničkih radionica i u sportskim aktivnostima u ekipnom natjecanju učenika u trčanju, guranju lopte, skakanju preko vijače, odbojke i odbojke s pilates loptom.

Sudionici mobilnosti razgledali su grad Narvu, posjetili su estonski glavni grad Tallin te Narva-Jõesuu, grad smješten na obali Baltičkog mora.

Upoznali su geografske, povijesne i kulturne vrijednosti Estonije, tradiciju i estonski školski obrazovni sustav. Tijekom mobilnosti učenici partnerskih škola imali su prilike nazočiti nastavnim satovima fizike, kemije i matematike u školi domaćina (Narva Soldino Gümnaasium) dok su nastavnici i pratitelji partnerskih škola razgovarali o zadacima za budući projektni posjet.

Ovakav oblik putovanja svima je omogućio razmjenu znanja, ideja i stavova te obogatio međunarodnu suradnju koja je realizirala već dvije mobilnosti u sklopu navedenog projekta, a uskoro počinju pripreme i za treću mobilnost koja će se održati u listopadu, u školskoj godini 2019./2020.

Komentari

Komentara