U okviru druge po redu mobilnosti Erasmus+ projekta pod nazivom „Our Heritage: Where the Past Meets the Future”, predstavnici Srednje strukovne škole iz Varaždina sudjelovali su od 1. do 7. travnja u razmjeni učenika i nastavnika u partnerskoj školi Narva Soldino Gümnaasium u estonskom gradu Narvi.

Učenici koji su posjetili Estoniju su: Ivica Florjanić, Stjepan Hunjak, Gabriela Matoić, Leo Gojnik, David Banfić i Mateo Stunja u pratnji nastavnika i pratitelja Deana Mencingera, Jasne Majhen, Laure Kočile Kašmo i Dunje Ščapec.

Središnji je dio programa projekta bio namijenjen predstavljanju folklornih tradicija zemalja partnera, a osim Hrvatske partnerske zemlje projekta su Nizozemska, Češka i Turska.

Svaka zemlja prije mobilnosti imala je zadatak proučiti folklornu tradiciju svoje domovine, stoga su predstavnici partnerskih škola prezentirali folklorne osobitosti zemalja iz kojih dolaze.

Učenici hrvatskog tima predstavili su tipičnosti i odlike pojedinih nošnji Hrvatske, a tom prigodom je nastavnica Jasna Majhen bila odjevena u narodnu nošnju međimurskog kraja.

Osim prezentacija i narodnih plesova članovi nacionalnih timova sudjelovali su u aktivnostima kreativnih, umjetničkih radionica i u sportskim aktivnostima u ekipnom natjecanju učenika u trčanju, guranju lopte, skakanju preko vijače, odbojke i odbojke s pilates loptom.

Sudionici mobilnosti razgledali su grad Narvu, posjetili su estonski glavni grad Tallin te Narva-Jõesuu, grad smješten na obali Baltičkog mora.

Upoznali su geografske, povijesne i kulturne vrijednosti Estonije, tradiciju i estonski školski obrazovni sustav. Tijekom mobilnosti učenici partnerskih škola imali su prilike nazočiti nastavnim satovima fizike, kemije i matematike u školi domaćina (Narva Soldino Gümnaasium) dok su nastavnici i pratitelji partnerskih škola razgovarali o zadacima za budući projektni posjet.

Ovakav oblik putovanja svima je omogućio razmjenu znanja, ideja i stavova te obogatio međunarodnu suradnju koja je realizirala već dvije mobilnosti u sklopu navedenog projekta, a uskoro počinju pripreme i za treću mobilnost koja će se održati u listopadu, u školskoj godini 2019./2020.

Komentari

Komentara

loading...