Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Etno duo „Goga i Željko“ nastupali na Krapinskom festivalu i oduševili publiku

Objavljeno:

- dana

– Dakle, moglo bi se reći da je jučer Drava tekla Krapinom – rekla je Gordana Lach osvrnuvši se na nedavni nastup s Željkom Grahovcem na Krapinskom festivalu koji se u tom gradu održao od 2. do 9. rujna.

Naime, „Goga i Željko“ koji s ponosom čuvaju kajkavsku baštinu i tradiciju, ove su godine kao etno duo nastupali pred krapinskom publikom. Odabrali su autorsku pjesmu „Moja Drava“ za koju je stihove napisala Gordana Lach, a glazbu Željko Grahovec, dok je maestro Stipica Kalogjera potpisao aranžman za festivalski orkestar. – Ponosni smo jer smo uz Rajka Suhodolčana koji je nastupio sa kvartetom Gubec, moglo bi se reći storosjedioca na tom festivalu, bili jedini kantautori. Nama to nije novost jer se kao kantautori pojavljujemo već niz godina i na pitomačkom festivalu i MEF festivalu na kojem uskoro očekujemo sudjelovanje. Ponosni na svoju kajkavštinu nastojimo sačuvati postojeće, a zajedničkim znanjem i talentom stvoriti nove kajkavske pjesme koje će upotpuniti riznicu našeg velikog i prelijepog KAJ – navela je Gordana Lach. Dodaje da pjesma „Moja Drava“ govori o životu običnog čovjeka koji je pronašao svoj smisao uz tu rijeku. – Moglo bi se reći da je tužna jer govori o prolaznosti života, no ona je jednostavno – iskrena. Svojim stihovima i glazbom dirnula je svakog na svoj način ali nitko nije ostao ravnodušan. Jednostavno se prolila dvoranom – istaknula je.

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati