Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Evo kako su učenici osnovnih škola u Vinici i Ivancu rekli “ne” vršnjačkom nasilju

Objavljeno:

- dana

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Skečeve koji prikazuju različite vrste nasilja izveli su učenici OŠ Vinica na Dan ružičastih majica, 22. veljače, na dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Program je obuhvaćao i tematski ples u koji su se redom uključivali učenici i učitelji te škole.

Učenici osmih razreda OŠ I. K. Sakcinskog Ivanec snimili su pak kratak spot pod nazivom „Stop nasilju“ i na taj su način pridonijeli sprečavanju nasilja među vršnjacima. Video su prikazali na velikom platnu te održali kratko predavanje o važnosti projekta.

„Nosit ću ružičasto u znak potpore Danu ružičastih majica, glavni je moto Dana kojeg su zajednički obilježile Osnovna škole Vinica i Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec. Pokret protiv vršnjačkog nasilja, poznatiji kao Pink Shirt Day, nastao je u Kanadi potaknut dirljivom pričom srednjoškolca koji je, u znak podrške majci oboljeloj od tumora, odlučio u školu obući ružičastu majicu čime je postao žrtva nasilja.

Ovaj je događaj jedna od aktivnosti zajedničkog projekta dviju škola koje surađuju u međunarodnom projektu koji se odvija preko eTwinning portala za povezivanje škola.

U obje se škole na satovima razrednika razgovaralo o nasilju i razlozima obilježavanja toga dana, a izrađivali su se i prigodni plakati s porukama nenasilja na hrvatskom i engleskom jeziku.

Velik broj djece i djelatnika škole je u znak podrške nenasilju obukao ružičastu majicu. Obilježavanjem ovog dana obje škole pokazuju jasan stav nulte stope tolerancije prema nasilju.

Organizaciju događaja u OŠ Vinica vodile su učiteljice engleskog jezika Suzana Mihelčić i Nikolina Siročić, a u OŠ I.K. Sakcinskog Ivanec učiteljica biologije, Marina Novak te školska pedagoginja i defektologinja.

 

Izvor: Foto: OŠ VINICA / OŠ IVANEC

Život i društvo

FOTO Sveti Nikola stigao u Veliki Bukovec i mališane razveselio darovima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društveni dom u Velikom Bukovcu u nedjelju je bio ispunjen smijehom i veseljem.

Stigao je omiljeni svetac, a mališani su mogli uživati i u zanimljivom igrokazu.

Događanje se održalo na inicijativu Udruge žena Veliki Bukovec, a Sveti Nikola mališane je na kraju razveselio i darovima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općinsko vijeće Petrijanca jednoglasno usvojilo proračun za 2024. koji iznosi 7,6 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 26. sjednici Općinskog vijeća Općine Petrijanec u petak, 1. prosinca, jednoglasno je usvojen Proračun Općine Petrijanec za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu te je donijeta Odluka o izvršenju proračuna Općine Petrijanec za narednu godinu.

Općinski vijećnici usvojili su i prijedloge Programa javnih potreba Općine Petrijanec za 2024. godinu, Program građenja komunalne infrastrukture i program održavanja komunalne infrastrukture na području Općine Petrijanec tijekom iduće godine.

Općinski Proračun za iduću godinu u iznosu od 7.641.000 eura je proračun s razvojnom i socijalnom komponentom koji osigurava nastavak započetih projekata, potiče razvoj predškolskog odgoja i školstva, brine o komunalnoj infrastrukturi, novim ulaganjima u sva naselja, ali i održavanju objekata, izgradnji novih objekata kao što je vrtić te osigurava nesmetan rad udruga građana.

Detaljan uvid u Proračun za iduću godinu svi zainteresirani mogu ostvariti na općinskim internet stranicama na adresi www.petrijanec.hr

Vijeće je također donijelo i odluke vezane uz civilnu zaštitu, konkretno analizu stanja civilne zaštite na području Općine Petrijanec, kao i plan razvoja civilne zaštite na području Općine Petrijanec te smjernice za organizaciju i razvoj civilne zaštite.

Vijeće je raspravljalo i jednoglasno također donijelo i odluku o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području Općine Petrijanec te odluku o porezima. Važna odluka također jednoglasno donijeta je 3. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Petrijanec i Odluka o nabavi i financiranju inventara dječjeg vrtića u Petrijancu.

Također jednoglasno, donijeta je i odluka o imenovanju i protezanju pojedinih ulica u naselju Nova Ves Petrijanečka. Odredile su se tri nove ulice i to su Ulica Ivice Jovana, Vukovarska ulica i Novoveška Cesta.

– Zajednički cilj svih vijećnika prisutnih na sjednici vijeća jest da Općina Petrijanec bude ugodno i poželjno mjesto za život i rad svih njenih stanovnika. I u 2024. godini izdvajaju se sredstava za održavanje objekata i opreme komunalne infrastrukture, javne rasvjete, čistoće javnih površina, održavanje zelenih površina, groblja, igrališta i ostalih javnih površina. Dio sredstava izdvaja se i za tekuće i investicijsko održavanje društvenih domova, cesta i poljskih puteva. Nastavljamo s izgradnjom prometne infrastrukture, modernizacijom i asfaltiranjem cesta pješačkih i biciklističkih staza te ostale komunalne infrastrukture. U planu je projektiranje i izgradnja nekoliko cesta, nekoliko idejnih projekata za svako naselje u našoj općini. Želimo sačuvati okoliš koji nas okružuje, pa tako imamo odobrenih novih projekata u cilju nabavke novih spremnika za besplatno zbrinjavanje tekstila i novih kanti u parkovima i trgovima, a isto ćemo postići odvozom velikog otpada i sanacijom divljih odlagališta otpada koji su nam također odobreni od strane Fonda za zaštitu okoliša. Osigurali smo sredstva za redovnu djelatnost Crvenog Križa, HGSS-a potpore našim vrijednim udrugama, stipendije učenika i studenata te naravno sufinanciranje predškolskog odgoja -rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje