Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Evo kako su učenici osnovnih škola u Vinici i Ivancu rekli “ne” vršnjačkom nasilju

Objavljeno:

- dana

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Skečeve koji prikazuju različite vrste nasilja izveli su učenici OŠ Vinica na Dan ružičastih majica, 22. veljače, na dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Program je obuhvaćao i tematski ples u koji su se redom uključivali učenici i učitelji te škole.

Učenici osmih razreda OŠ I. K. Sakcinskog Ivanec snimili su pak kratak spot pod nazivom „Stop nasilju“ i na taj su način pridonijeli sprečavanju nasilja među vršnjacima. Video su prikazali na velikom platnu te održali kratko predavanje o važnosti projekta.

„Nosit ću ružičasto u znak potpore Danu ružičastih majica, glavni je moto Dana kojeg su zajednički obilježile Osnovna škole Vinica i Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec. Pokret protiv vršnjačkog nasilja, poznatiji kao Pink Shirt Day, nastao je u Kanadi potaknut dirljivom pričom srednjoškolca koji je, u znak podrške majci oboljeloj od tumora, odlučio u školu obući ružičastu majicu čime je postao žrtva nasilja.

Ovaj je događaj jedna od aktivnosti zajedničkog projekta dviju škola koje surađuju u međunarodnom projektu koji se odvija preko eTwinning portala za povezivanje škola.

U obje se škole na satovima razrednika razgovaralo o nasilju i razlozima obilježavanja toga dana, a izrađivali su se i prigodni plakati s porukama nenasilja na hrvatskom i engleskom jeziku.

Velik broj djece i djelatnika škole je u znak podrške nenasilju obukao ružičastu majicu. Obilježavanjem ovog dana obje škole pokazuju jasan stav nulte stope tolerancije prema nasilju.

Organizaciju događaja u OŠ Vinica vodile su učiteljice engleskog jezika Suzana Mihelčić i Nikolina Siročić, a u OŠ I.K. Sakcinskog Ivanec učiteljica biologije, Marina Novak te školska pedagoginja i defektologinja.

 

Izvor: Foto: OŠ VINICA / OŠ IVANEC

Život i društvo

FOTO Uređuje se „Srednjoškolac“: košarkaško igralište je spremno, stižu i golovi za nogomet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok je jučer, 20. travnja, na igralištu „Srednjoškolac“ uz pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina Roberta Krajcera govorio o uređenju malonogometnog i košarkaškog igrališta u sklopu navedenog sportskog centra.

Na zahtjev samih sportaša, kao i građana ovog dijela grada krenulo se u sanaciju ovog igrališta koje je bilo zapušteno i nije se dugo vremena koristilo, istaknuo je gradonačelnik.

Uređeno je košarkaško igralište, posađeno nekoliko novih stabala, postavljene klupice kako bi građani mogli doći i provesti vrijeme s djecom u sportskim aktivnostima.

Gradonačelnik je naglasio i da će na ovoj lokaciji biti uređeni i podzemni spremnici jer je riječ o frekventnoj lokaciji te postoji realna potreba za navedenim.

Planira se i urediti novi sloj asfalta u Ulici Tome Masaryka i Slavenskoj ulici, čime će se kompletno urediti ovaj dio grada.

– Grad u ovom trenutku radi i na šest nogometnih igrališta u svim naseljima grada od Kućana do Gojanca, ali i dalje ide sanacija postojećih terena, malonogometnih i košarkaških. U planu je i igralište u Novakovoj ulici, iza kućanske rampe kao i igralište u Biškupcu te obnova još pet dječjih  igrališta, nakon što se provede javna nabava i nakon što vremenski uvjeti to dozvole. Na ovom igralištu već od prvog dana kad je sanirano, djeca igraju košarku, što je zapravo i smisao svega i na veliko zadovoljstvo građana i svih nas. Golovi za nogomet dolaze kad svi radovi budu gotovi tako da će se već ovaj tjedan ukoliko ne bude kiše ovdje igrati mali nogomet, zaključio je gradonačelnik – rekao je gradonačelnik.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Suci porotnici Općinskoga suda u Čakovcu položili svečanu prisegu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odlukom Skupštine Međimurske županije na posljednjoj sjednici na mandat od četiri godine imenovani su novi suci porotnici Općinskog suda u Čakovcu koji su u srijedu, 14. travnja, u Velikoj vijećnici Međimurske županije položili svečanu prisegu.

Za suce porotnike Općinskog suda u Čakovcu imenovani su: Sandra Buhin, Željko Fileš, Mirjana Gregur-Sever, Ivan Gradečak, Marija Grabant, Mladen Grubić, Erik Koraj, Ana Mikulić, Sandra Majsan, Tija Mance, Dušanka Novak, Branka Podgorelec, Štefanija Sokač, Marija Sokač – Strahija, Nada Štrok, Josip Vidović i Antun Zadravec, dok su za suce porotnike za mladež Općinskog suda u Čakovcu imenovani Anica Čerepinko, Josip Globar, Amra Hrlec, Marina Hoblaj, Josip Mikec, Mario Novak, Sara Novinščak, Kristina Najman, Željko Slaviček, Stjepana Sokač i Klara Vinković.

Polaganju prisege prisustvovali su predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović i župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica Upravnog odjela za poslove skupštine i pravne poslove Neda Šarić. Nakon obavljene svečane prisege, suci porotnici će biti pozivani na sudske rasprave da participiraju u donošenju sudskih presuda.

Predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović istaknula da je biti sucem porotnikom časna dužnost na koju mogu biti imenovani savjesni i odgovorni pojedinci, visoko cijenjeni u svojim sredinama koji će predstavljati glas javnosti:

– Dana vam je velika čast te sam sigurna da ćete svoju dužnost obavljati krajnje odgovorno, moralno i u zakonskim okvirima.

Općinski sud u Čakovcu jedan je od najuspješnijih sudova u Hrvatskoj. U 2020. godini riješeno je 1107 parničnih predmeta na 13 rješavatelja što je 85 predmeta po rješavatelju. Vrijeme rješavanja parničnih predmeta je za 268 dana kraće od prosjeka svih općinskih sudova u Hrvatskoj. U istoj godini riješeno je 507 izvanparničnih predmeta te je rješavanje predmeta za 127 dana kraće od prosjeka svih općinskih sudova u Hrvatskoj.

Riješeno je i 673 ovršnih predmeta čije je rješavanje kraće za 149 dana od prosjeka u Hrvatskoj te 393 kaznena predmeta s prosjekom trajanja postupka od 627 dana. Spomenutim statističkim podacima Općinski sud u Čakovcu jedan je od najažurnijih sudova u zemlji.

Nastavite čitati