Povežite se s nama

Kultura

FOTO Fotografije golih ženskih i muških tijela privukle Varaždince u Galerijski centar

Objavljeno:

- dana

Golo žensko i muško tijelo odavno očaravaju umjetnike svih disciplina, baš kao i zagrebačkog fotografa Željka Koprolčeca koji se varaždinskoj publici predstavio opusom aktova stvorenih bez filtera i Photoshopa.

Oduševio je Varaždince koji su se u poslijepodnevnim satima okupili u Galerijskom centru kako bi uživali, kako je u predgovoru napisao književnik Alojz Majetić, u stvarnosti za koju smo sigurni da je odmah prepoznajemo. – No, od svih čula, vid je najvarljiviji. Tako se pitamo da li je Koprolčecova stvarnost dvodimenzionalna ili svojom skulpturalnošću zalazi u sferu treće dimenzije – piše Majetić u predgovoru dodajući da nas autor iz više slojeva uvodi u akorde i harmonije svjetla i tame, pokreta i gesta, pogleda i lepršavosti. Izložbu je otvorio v.d. ravnatelj Galerijskog centra Dražen Loparić koji je naveo da autor pripada samom vrhu hrvatske i svjetske fotografije. – Ono što me kod njega oduvijek fasciniralo jest izuzetna manipulacija svijetla i sjene i mislim da je to najveći doprinos Koprolčeca fotografiji – naveo je Loparić koji je riječ prepustio bivšem ravnatelju Galerijskog centra Ivanu Meseku, od nedavno ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin. Mesek je zahvalio svima koji su posjećivali program Galerijskog centra, pratili i dali podršku jednoj priči koja njegovim odlaskom, kaže, neće stati kao jedna epizoda u likovnom svijetu Varaždina. – Dapače, osnovna je ideja bila da Galerijski centar doživi novi uzlet u novoj formi, ali o tome će biti još riječi. Iako ćemo sudbinu ovog prostora još vidjeti u narednom periodu, nadam se da će Varaždinci i dalje ostati vjerna publika – poručio je Mesek dodavši da će se program za 2018. godinu zasigurno održati bez promjena.

Koprolčec: “U aktove sam uložio mnogo životne energije i elana”

Sam autor fotografija također je zahvalio, ali na gostoprimstvu i iskazanom interesu za njegovu fotografiju. Varaždin, kaže, jako voli i uvijek se u njemu osjeća ugodno. – Zahvaljujem se i samom sebi jer sam godinama ustrajno radio na aktu. Uložio sam mnogo životne energije i elana, a to mi je jako oplemenilo život. Zahvaljujem i osobama koje sam fotografirao jer su nesebično i s velikom pozitvnom energijom doprinijeli ovim fotografijama, dali ljepotu i životni žar i pokazali visoki stupanj emancipiranosti, što je danas rijetko u našem društvu – izjavio je Koprolčec koji je karijeru započeo u izdanjima kuće „Vjesnik“ kao novinar napisima o filmu i estradi, a zatim kao reportažni fotograf. Vrlo je brzo otkrio područje svog stvaralačkog interesa, a to je reklamna fotografija, za koju se, uz adekvatno obrazovanje, specijalizirao radom u vodećim studijima u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji. Po povratku u rodni Zagreb, otvara svoj foto-studio i postaje suradnik mnogih hrvatskih tvrtki i reklamnih agencija kao što su Coca-Cola, Nivea, Kraš, Pliva, INA, Zepter, Podravka i Varteks. Radovi su mu izloženi više puta na skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobio je više nacionalnih i međunarodnih priznanja i nagrada na strukovnim manifestacijama i izložbama, među ostalim 2015. godine Zlatnu plaketu časopisa „Graphis“ za najbolji politički plakat. Također, u njujorškoj MOMA-i nalaze se radovi umjetnika Mirka Ilića s fotografijama Željka Koprolčeca, čija se djela u varaždinskom Galerijskom centru mogu razgledati do 31. svibnja.

Kultura

U srijedu na Kazališnom trgu koncert izraelske grupe marokanskih korijena Sfatayim

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 6. srpnja, s početkom u 20 sati i 30 minuta na Kazališnom trgu u Varaždinu koncert će održati grupa Sfatayim.

– Grupa Sfatayim aktivna je već dugo vremena i zadovoljstvo nam je što ih možemo ugostiti u Hrvatskoj, u Varaždinu. Ovaj projekt, u suorganizaciji veleposlanstva Države Izrael i veleposlanstva Kraljevine Maroko ima veliki značaj za sve nas, a posebno kad u obzir uzmemo povijesne odnose između tih dvaju država i njihovu nesalomljivu sponu – zajednicu marokanskih Židova – poručuju organizatori.

Članovi Sfatayima su Izraelci s korijenima iz Maroka, a njihov identitet vidljiv je i u imenu grupe – Sfatayim, naime, ima dvostruko značenje na hebrejskom te može značiti i ‘usta’ i ‘jezik’, što je i prikladno ime za grupu koja svojim ustima i svojim jedinstvenim marokanskim jezikom priča jedinstvenu glazbenu priču, u kojoj kombinira izraelske i marokanske utjecaje te čuva i dijeli svoju specifičnu kulturu, što je zaista senzacionalan pothvat.

Koncert organizira Koncertni ured u Varaždinu, ulaz se ne naplaćuje, a u slučaju kiše ili nepovoljnih vremenskih uvjeta, koncert se otkazuje.

Nastavite čitati

Kultura

Od ponedjeljka, 4. srpnja, ljetno radno vrijeme varaždinske Gradske knjižnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin od danas, 4. srpnja, prelazi na ljetno radno vrijeme. Ljetno radno vrijeme Knjižnice trajat će do 3. rujna.

Svi Odjeli Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin rade prema sljedećem ljetnom radnom vremenu:

Ponedjeljak – utorak: 14 – 20 sati

Srijeda, četvrtak, petak: 7:30 – 14 sati

Subota: 7:30 – 12 sati

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje