Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Gita Radiković i Niko Kozar najbolji su mladi čuvari prirode, a učenici PŠ Zebanec najbolja skupina!

Siniša Golub/"Međimurska priroda"/RR/IGH

Objavljeno:

- dana

Na Matulovu gruntu u Frkanovcu u subotu, 31. srpnja, održan je prvi Kamp mladih čuvara prirode. Organizirala ga je “Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode, u suradnji s čakovečkom Stanicom Hrvatske gorske službe spašavanja.

Kamp je organiziran prigodno na Svjetski dan rendžera. Sudionici Kampa bili su osnovnoškolci od 7 do 12 godina, ukupno njih trideset. Sudjelovanje na kampu zavrijedili su svojim volonterskim radom u aktivnostima “Međimurske prirode”, odnosno prenošenju vodozemaca preko prometnica, praćenju jelenka, lastavica i piljaka, zatim sudjelovanjem na ljetnim radionicama te drugim kreativnim aktivnostima posvećenima prirodi i zaštiti prirode.

Uzbudljiv zipline i istraživanje na terenu

Članovi HGSS-a za djecu su pripremili atraktivne poučne radionice na temu pružanja prve pomoći u prirodi, radu s potražnim psima i doživljaj spuštanja “ziplineom”. Stručne djelatnice “Međimurske prirode” učenike su upoznale s radom istraživača na terenu, istraživanjem leptira i kukaca. Proglašeni su i najbolji mladi čuvari prirode u trima kategorijama.

Najbolja Mlada čuvarica prirode 2021. godine je Gita Radiković, devetogodišnjakinja iz Šenkovca. Zaljubila se u leptire plavce i Bedekovićeve grabe. Posvetila im je svoje pjesme, i objavila svoju prvu zbirku pjesama “Plavac‟ uz potporu obitelji, šenkovečke Knjižnice i “Međimurske prirode”. Predstavljanje slikovnice organizirano je početkom lipnja u Centru za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu. Nagradu i diplomu za najbolju Mladu čuvaricu prirode Giti je uručio Siniša Golub, ravnatelj “Međimurske prirode”.

Gita Radiković s glavnim čuvarom prirode – rendžerom Velimirom Bašekom

– S “Međimurskom prirodom” i leptirima plavcima susrela sam se prošle godine na radionici za osnovnoškolce “Leptir se mota oko našeg plota”, koju je Ustanova organizirala u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec. Tamo sam saznala puno o Bedekovićevim grabama, biljci krvari i životnom ciklusu plavca. Tako sam i došla do ideje da bih mogla napraviti pjesničku slikovnicu, za koju je ilustracije napravio moj tata – ponosno nam je ispričala Gita, koja je uz tatu Gorana i mamu Martinu osobito angažirana i u radu Udruge “Mlada pera”.

– Jako smo zadovoljni suradnjom s “Međimurskom prirodom”, a ova ideja o kampu je prekrasna. Drago nam je što su nam se angažmanom u tim dvjema udrugama stopile dvije ljubavi – ona prema prirodi i ona prema umjetnosti – kaže Gitina majka Martina.

Niko Kozar

Najbolji Mladi čuvar prirode 2021. godine je Niko Kozar iz Čakovca. Ovog će rujna proslaviti deveti rođendan. Niko s velikom strašću istražuje i fotografira prirodu i životinje. Sudjelovao je na ljetnim radionicama, a posebno ga je oduševilo volontiranje u šumi Čep u Nedelišću, kad je istraživao život jelenka. Kreativni dječak sva opažanja bilježi fotografski svojim mobitelom, zapisuje i istražuje podatke o životinjskim vrstama. Kaže da ga ne zanimaju domaće životinje, već samo divlje. U printanom obliku ima nekoliko fotoknjiga na temu prirode i životinjskog svijeta. Veliku potporu njegovu istraživačkom duhu daje mu obitelj, posebno djed. Zbog ljetovanja na moru nije bio sudionik ovogodišnjeg Kampa, no nagrada će mu biti naknadno uručena.

Podijeljene diplome

Zbog iznimno velikog broja marljivih volontera ove je godine uvedena i kategorija nagrade “Najbolja skupina mladih čuvara prirode”. Osvojili su je učiteljica Mirjana Dežđek-Ciglar i učenici 4. razreda Područne škole Zebanec: Marin Hoblaj, Viktor Brezničar, Josipa Pufek, Rebeka Hoblaj, Gabriel Kutnjak, Gabrijela Šardi i Valentina Novosel. Ova iznimno vrijedna skupina odazvala se čak na tri volonterske akcije “Međimurske prirode”. Njihove marljive ručice prenosile su i spašavale vodozemce, promatrali su lastavice i piljke te bili na monitoringu jelenka. Uime Hrvatske gorske službe spašavanja nagrade im je uručio Romeo Novak.

Diplome i prigodne bočice za vodu s logotipom Kampa mladih čuvara prirode primila su sva djeca: Jakov Virč, Gita Radiković, Marin Hoblaj, Viktor Brezničar, Josipa Pufek, Rebeka Hoblaj, Gabriel Kutnjak, Gabrijela Šardi, Valentina Novosel, Ruby Sabol, Roko Blagus, Stjepan Vugrinec, Karlo Žvorc, Petar Žvorc, Elena Bergovec, Natalija Krčmar, Robert Krčmar, Niko Jakopić, Zrin Jakopić, Tina Horvat, Žan Lepen, Zita Kramar, Vito Kramar, Zola Treska, Anastazija Košir, Lea Bralić, Lukas Dokleja, Borna Brez, Josip Klarić i Roko Vabec. Uručio ih je Velimir Bašek, glavni čuvar prirode, zahvaljujući im svima što brinu za prirodu.

– Godišnje u svijetu u prosjeku strada stotinjak rendžera, ponajviše u Africi i to najčešće od krivolovaca. U Hrvatskoj nema smrtnih slučajeva, ali opasnih situacija ima – rekao je Bašek o povodu i ideji obilježavanja dana posvećenoga čuvarima prirode. Osim njega, u “Međimurskoj prirodi” na poziciji čuvarice prirode je i Sara Srša.

Nakon svečanog dijela kampa druženje je nastavljeno uz gulaš i hit večeri – pečenje jeger kobasica uz logarsku vatricu na “fire-pitu”. Javna ustanova “Međimurska priroda” najavljuje organizaciju Kampa za mlade čuvare prirode i u 2022. godini.

Foto i video

VIDEO/FOTO Slavlje u Knegincu Gornjem: evo što su prijateljima priredili povodom rođenja sina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jurica i Valentina Đurđek iz Kneginca Gornjeg danas, 21. listopada, imaju razloga za slavlje – rodio im se sin Borna.

Ekipa dobrih prijatelja i susjeda pobrinula se za pomalo već zaboravljenu tradiciju – veliko kićenje dvorišta slamom i papirom te svime ostalim što se našlo pri ruci.

Zapalile su se i baklje te priredio vatromet, a sve kako bi pozdravili novog, najmlađeg člana obitelji. Cijela ulica sigurno noćas neće spavati, tako da će se slavlje u Knegincu Gornjem nastaviti do jutarnjih sati. Da se ne zaboravi…

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Dječji tjedan: 800 mališana uživalo u aktivnostima na Starom gradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove godine Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina uključila se u obilježavanje Dječjeg tjedna koji se odvijao pod motom „Ljubav djeci prije svega”.

Vremenske (ne)prilike nisu dozvolile da se sve planirane aktivnosti održe u predviđenim terminima, ali na kraju svega, to je najmanje važno – ono što je najvažnije je da su mališani i ovoga puta imali priliku mnogo toga doznati i doživjeti, a pritom se i naigrati, naskakati i uživati u dobrom, veselom društvu.

Varaždinsko Društvo „Naša djeca” organiziralo je brojne aktivnosti za vrtićarce i osnovnoškolce, a u organizaciji im se pridružila Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina.

Naime, nakon što su se djeca upustila u Pustolovnu potragu za blagom Varaždina, edukativno-zabavnu i rekreativnu aktivnost na Trgu kralja Tomislava, krenuli su prema Starom gradu gdje su ih dočekali stručna suradnica u ZSUGV-u Anica Sitar i voditelj Nogometne akademije „Lumen” Tomislav Jelenski.

Na livadi ispred dvorca, djeca su tijekom pet dana mogla uživati igrajući već zaboravljene „stare igre”, one uz koje su se nekada družili i rasli njihovi roditelji. Natjecali su se tako u potezanju užeta, skakanju u vrećama, nošenju mandarine na žlici, bacanju potkove…

– Bilo je to pet prekrasnih dana u kojima smo i Tomislav i ja uživali baš kao i djeca. Prisjetili smo se tih nekih starih igara koje se danas gotovo ne igraju, a vrlo su zabavne i ono što je još važnije, djeca su stalno u pokretu. Ne treba posebno naglašavati važnost sporta za sve, a posebno za naše najmlađe, zato nam je drago što smo se na naš način uključili u obilježavanje Dječjeg tjedna – kazala je Anica Sitar.

U aktivnostima organiziranim na Starom gradu uključilo se gotovo 800 vrtićaraca i osnovnoškolaca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje