Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Grad Lepoglava slavi svoje dane s naglaskom na brojne ostvarene projekte

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Budnicom Limene glazbe Lepoglava u jutarnjim je satima 8. prosinca započelo cjelodnevno
obilježavanje Dana Grada Lepoglave, nastavljeno je odavanjem počasti 12-orici poginulih branitelja s gradskog područja i misnim slavljem da bi u poslijepodnevnim satima bila održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Lepoglave.

Kod spomen obilježja na lepoglavskom gradskom groblju počast su poginulim braniteljima odali članovi obitelji, izaslanstvo Grada Lepoglave predvođeno gradonačelnikom Marijanom Škvarićem te predstavnici braniteljskih udruga.

– Zahvaljujući njihovoj velikoj žrtvi danas imamo prigode slaviti dan našeg Grada – poručio je
gradonačelnik Škvarić dok je predsjednik Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava, Tomo Jakop
istaknuo da je dati život za nekog nešto najviše što se može darovati. Oni su, dodao je Jakop, svojoj Hrvatskoj, svom Gradu i svima nama darovali svoje živote.

Na Dan Grada Lepoglave ujedno se slavi blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i dan istoimene lepoglavske župe. Stoga je proslava, nakon odavanja počasti poginulim braniteljima, nastavljena misnim slavljem koje je, u koncelebraciji sa svećenicima iz okolnih župa, u lepoglavskoj župnoj crkvi predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Tom je prigodom biskup Radoš Gradu Lepoglavi i svim župljanima uputio prigodnu čestitku na kojoj mu je zahvalio gradonačelnik Marijan Škvarić poklonivši mu raspelo, umjetnički rad lepoglavskog umjetnika Dragutina Jamnića.

Svečana sjednica

Centralni događaj obilježavanja Dana Grada bila je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada
Lepoglave kojoj je prethodio susret izaslanstva gradova Lepoglave i Kiskunhalasa.

Susret je bio uvod potpisivanju povelje o bratimljenju koju su tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća potpisali gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i gradonačelnik Grada Kiskunhalasa Fülöp Robert. Time je potvrđeno prijateljstvo dvaju gradova koje su prije 25 godina povezale niti čipke što su istaknula obojica gradonačelnika poručivši da je sada potrebno iskoristi brojne prigode koje ovo povezivanje pruža.

Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je u Domu kulture, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

Među gostima, čije je broj bio ograničen, bila je izaslanica predsjednika Republike
Hrvatske Melita Mulić, inače predsjednikova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo; zatim
izaslanik mađarskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj János Dezső, ujedno i ravnatelj
Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu; saborski zastupnik Predrag Štromar; predsjednik
Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić kao i gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina.

Na početku sjednice nazočnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Hrvoje Kovač koji je istaknuo da Grad Lepoglava sigurno i hrabro korača na svom putu.

– Ono što čini lokalnu zajednicu i čime se mjeri kvaliteta života u njoj je odnos zajednice prema
njenim najranjivijim članovima. Ako se Grad Lepoglava gradi temeljem potreba, aspiracija i težnji svih njenih građana tada možemo govoriti o njenom ravnomjernom razvoju. Zajednica koju gradimo mora biti iskrena, solidarna i uključiva – poručio je Kovač istaknuvši posebno potrebu da se u narednom razdoblju donose odluke koje će spriječiti odlazak građana kao i dolazak onih koji žele živjeti i svoju budućnost graditi upravo u Gradu Lepoglavi.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Marijan Škvarić koji je nabrojio brojne projekte i programe koji su, u cilju razvoja Grada Lepoglave, provedeni u proteklom jednogodišnjem razdoblju.

– S 37 milijuna proračunskih kuna, koliko će na kraju iznositi ovogodišnji proračun, intenzivno smo radili na razvoju Grada Lepoglave u svim njegovim segmentima. Činili smo to paralelno se boreći sa svim teškoćama koje je, kao i protekle godine, prouzročila pandemija korone – poručio je gradonačelnik Škvarić posebno istaknuvši ulaganja u razvoj gospodarstva što je rezultiralo otvaranju novih radnih mjesta na području Grada Lepoglave.

Istaknuo je i velike potpore obrazovanju kao i brigu za sve generacije građana. Osvrnuo se i na demografske mjere koje Grad Lepoglava provodi, a u koje spadaju potpore za novorođene, kao i gradske potpore mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja. Naglasio je i to da na području Grada Lepoglave, zahvaljujući velikom gradskom ulaganju zahvaljujući kojima su u Lepoglavi i Višnjici uređeni novi vrtićki prostori, više nema listi čekanja za upis u vrtić.

Priznanja

Na svečanoj su sjednici dodijeljena gradska priznanja zaslužnim pojedincima, udrugama i tvrtkama.

Za životno djelo posthumno je priznanje dodijeljeno vlč. Dragutinu Joču. Za iznimno dostignuće proteklom jednogodišnjem razdoblju priznanje je dodijeljeno obrtu Maček transporti dok su priznanja za doprinos ugledu i promociji Grada Lepoglave u zemlji i inozemstvu dodijeljena Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Višnjica, Nadi Kuća i Milanu Boršćaku.

U ime nagrađenih na dodijeljenim se priznanjima zahvalila Nada Kuća istaknuvši da je svim
laureatima čast što je sredina u kojoj žive i djeluju prepoznala vrijednosti za koje se zalažu i nastoje ih ostvariti.

Nazočnima su se obratili i uzvanici. Predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, saborski zastupnik Predrag Štromar, dobar poznavatelj prilika u Gradu Lepoglavi i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić.

Svečana sjednica završena je uz glazbeni doživljaj za koji su se pobrinule domaće glazbene snage – Lucija Job i Hrvoje Funda.

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji je 70 aktivnih slučajeva koronavirusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

koronavirus, korona, test, covid

U Varaždinskoj županiji jučer su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom nakon što su testirane 124 osobe, javio je 24. svibnja županijski Stožer.

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 19 osoba.

Oporavilo se 12 osoba i broj aktivnih slučajeva je 70.

Svi zainteresirani građani cijepiti se mogu u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, u prostorima Epidemiološke djelatnosti u Ulici F. Galinca 3 u Varaždinu – zgrada Zavoda za hitnu medicinu, 3. kat, utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje