Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Gradonačelnik Siniša Jenkač: “Veseli što svake godine imamo sve više stipendista”

Grad Novi Marof

Objavljeno:

- dana

Svaka kuna studentima je dobrodošla, a ulaganje u mlade ulaganje je u budućnost. Zna to i Grad Novi Marof koji je i ove akademske godine nastavio s izdvajanjem značajnih sredstava iz gradskog proračuna.

U subotu, 20. veljače, su ispred Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu potpisani ugovori o dodjeli studentskih stipendija za akademsku godinu 2020./2021. Grad Novi Marof stipendira ukupno 53 studenta, 9 po socijalnom programu te 44 nadarena studenta.

– Prije otprilike dva mjeseca potpisali smo ugovore s učenicima za 39 stipendija za deficitarna zanimanja, a sad potpisujemo ugovore za 53 studentske stipendije. Dakle, gotovo je 100 stipendija potpisano, što me iznimno veseli, a veseli i činjenica da imamo sve više studenata – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Mjesečni iznos stipendije je 600 kuna za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, a 800 kuna za studente koji studiraju na području ostalih županija u Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu te izvan Republike Hrvatske.

– To je najveća stipendija koja se daje na području županije. 2020. godine za školstvo i obrazovanje izdvojeno je preko 5,5 milijuna kuna. Za Grad Novi Marof to su ogromna i značajna sredstva. S istom ćemo politikom izdvajanja za mlade nastaviti i dalje. Već sada promišljamo za iduću godinu i vjerujem da ćemo iznaći sredstva kako bismo mogli stipendirati sve studente koji zadovolje kriterije, uz studente koji se školuju za deficitarna zanimanjima i studente koji stipendije dobivaju prema socijalnom programu. Bit će to od 150 do 200 stipendija i to nas posebno veseli – dodao je Jenkač te čestitao svim stipendistima zaželjevši im uspješan završetak fakulteta.

Stipendije su dodijeljene za deset mjeseci akademske godine 2020./2021. Ukupni iznos isplaćen iz gradskog proračuna bit će 424.000 kuna.

Da stipendije puno znače studentima, ali i njihovim roditeljima potvrđuju i stipendisti Emma Fotak, studentica francuskog i hrvatskog jezika na Sveučilištu u Zadru, te Mihael Loborec, student strojarstva na Fakultetu strojarstva u brodogradnje u Zagrebu. Složili su se kako će stipendije dobro doći za redovne troškove poput smještaja, knjiga i materijala za fakultet, ali i za vannastavne aktivnosti.

Uz stipendije za studente, Grad Novi Marof stipendira i 39 učenika srednjih škola za deficitarna zanimanja s ukupno 195.000 kuna. Tako će za stipendije učenicima i studentima biti isplaćeno 619.000 kuna.

Život i društvo

Jedinstveni kolač iz Vidovca dobio svoju monografiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji „težački kolač“ jedinstven po jednostavnosti i „tajnovitosti“ recepture.

Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.

Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič i Varaždinsko bučino ulje, knjiga Vidovečki gibanik peta je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek sa suradnicima, a knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije, objavljena u nakladi Udruge Terra vox.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.

– Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica, proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je načelnik Hranić.

Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udurge žena Općine Vidovec. Zahvaljujući članicama te udruge 2014. godine Vidovečki gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija, o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik. Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge.

U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu postavljeni uređaji za mjerenje razine buke i kvalitetu zraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Projekta „Implementacija sustava za praćenje jačine buke i kvalitete zraka u Gradu Varaždinu“, a uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavljen je sustav za praćenje jačine buke i kvalitete zraka koji je u četvrtak, 24. studenog, postavljen na dvije lokacije u Varaždinu.

Mjerna stanica sa senzorom buke s LED displejom postavljena je na stup javne rasvjete na Trg Petra Svačića kod željezničkog kolodvora te prati razinu buke i podatak o istoj prikazuje putem LED zaslona.

Mjerna stanica sa senzorom kvalitete zraka s LED displejom postavljena je na stup javne rasvjete na Kapucinskom trgu. Ona u realnom vremenu prati kvalitetu zraka kroz mjerenje sljedećih parametara: CO, NO, NO2, O3, SO2, PM1, PM2.5, PM10, s dodatnim modulima za praćenje meteoroloških parametara (temperatura, vlaga, tlak zraka) i razinu buke te uključuje i LED zaslon za prikaz razine buke.

Obje stanice su montirane i nakon implementacije će izmjerene vrijednosti i prikaz podataka biti dostupni na web sučelju i mobilnim aplikacijama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje