Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Gradonačelnik Škvarić: “Ostvarili smo sve ciljeve iako su iza Lepoglave dvije najteže godine“

Objavljeno:

- dana

DAN GRADA I ŽUPE

U sklopu obilježavanja Dana grada i župe Lepoglava, u petak je održana svečana sjednica Gradskog vijeća tijekom koje su dodijeljena javna priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama, a ujedno je obilježeno stjecanje statusa:“Grad Lepoglava – grad prijatelj djece“.

Grad Lepoglava svoj Dan obilježava već 20 godina na blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije. Na to je brojne goste i uzvanike okupljene u Domu kulture podsjetio gradonačelnik Marijan Škvarić, koji se prigodno osvrnuo na proteklu godinu, rekavši da je ona gradsku vlast suočila s brojnim – nimalo jednostavnim izazovima.

– Najveći problem bio je u tome što smo kao brdsko – planinsko područje ostali bez polovice izvornih proračunskih sredstava, i to drugu godinu zaredom. To je posljedica Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave koji nam je nanio štetu, ali se mi u Lepoglavi nismo predali. Stoga s ponosom  možemo reći da smo i u otežanim uvjetima ostvarili gotovo sve ciljeve koje smo si zadali u komunalnom, gospodarskom i društvenom dijelu – naglasio je Škvarić.

Govoreći o uređenju komunalne infrastrukture, napomenuo je da su ulaganja u kapitalne investicije dosegnula gotovo 10 milijuna kuna.

– Grad je za te potrebe izdvojio oko 2,5 milijuna kuna vlastitih sredstava, a ostala su osigurana u suradnji s resornim ministarstvima i našim dugogodišnjim partnerima te prijateljima. To su, prije svih, Hrvatske vode, Županijska uprava za ceste, Hrvatske ceste, varaždinska Elektra i Varkom te Ivkom iz Ivanca. Kad već spominjem ulaganja koja su rezultirala saniranjem klizišta, uređenjem lokalnih i nerazvrstanih cesta, uređenjem nekoliko kilometara nogostupa…, moram naglasiti da smo u proteklom razdoblju dobili skoro 50 posto potpora iz drugih razina – rekao je lepoglavski gradonačelnik kojem su građani ove godine po četvrti put dali povjerenje, kako bi u novom mandatu još više toga napravio za grad pavlina.

U Novu godinu – puni optimizma

Dodao je da u ovoj sredini u Novu godinu ulaze puni optimizma, a od projekata koje Grad namjerava realizirati 2018. je izdvojio kompletnu rekonstrukciju javne rasvjete i posebno – Dječjeg vrtića koji je kandidiran za Mjeru 7.4.1.

– Vrijednost projekta je oko osam milijuna kuna, a kandidirali smo i naš projekt Tehnološki centar drvne industrije vrijedan čak 88 milijuna kuna. Imamo pripremljene projekte za Centar pavlina, odnosno centar za posjetitelje, te očekujemo izdavanje građevinske dozvole. Pripremamo i projekte za uređenje doma zdravlja te društvenih i vatrogasnih domova na području grada Lepoglave. Pritom ne zapostavljamo ljude, te s ponosom mogu reći da su svi proračunski korisnici poput dječjih vrtića, vatrogasnih postrojbi i knjižnica, dobili za svoj rad sva predviđena sredstva – istaknuo je Škvarić.
Pritom je napomenuo da su iz proračunskih sredstava redovito isplaćivane stipendije, a umirovljenicima je Grad dao i uskrsnice.

– Dali smo potpore udrugama civilnog društva, baš kao i Vatrogasnoj zajednici i građanima u potrebi koji su socijalno ugroženi. Dali smo si puno truda i prema njima smo itekako imali obzira – rekao je lepoglavski gradonačelnik.

Grad sa samo 200 nezaposlenih

Govoreći o gospodarstvu, naglasio je da se u Lepoglavi kontinuirano stvaraju preduvjeti koji su potrebni poduzetnicima za realizaciju njihovih aktivnosti.

– Morate znati da ne radim sam. Projekti se pripremaju mjesecima i stoga zahvaljujem na suradnji u radu za opće dobro svojem zamjeniku, stručnom timu Grada i vijećnicima. Danas imamo potpuno opremljenu Poduzetničku zonu, i za devet parcela raspisni su natječaji s vrlo povoljnim uvjetima za potencijalne ulagače. Ineče, ovih dana dobio sam informaciju da na području grada Lepoglave imamo samo 200 nezaposlenih. Odnosno, u našoj sredini zabilježena je 25 postotno povećanje zaposlenosti na gradskom području što je nezapamćeno u novijoj povijesti! Stoga zahvaljujem svim gospodarstvenicima koji su svojim poslovanjem tome pridonijeli – rekao je prvi čovjek Grada koji je na listi UNESCO-a, te koji od prošlog mjeseca nosi poseban, prestižan status „Grad Lepoglava – Prijatelj djece“.

Za njegov daljnji razvoj i ostvarenje planova u 2018. godini, ključno je da je Vlada donijela odluku o novim poreznim uvjetima, odnosno novi Zakon o financiranju.

U dvije godine izgubili cijeli proračun

Kako je pojasnio gradonačelnik Škvarić, za Lepoglavu to znači da će spomenuti gubitak iz dvije prethodne godine, kada je izgubljen gotovo cijeli jedan proračun, napokon biti vraćen.

– To je polazište s kojeg u našem proračunu definiramo nove kapitalne investicije koje će se u budućnosti temeljiti na projektu Aglomeracije. Ona će na širem gradskom području omogućiti da odvodnju,  kanalizaciju i vodoopskrbu podignemo na veću razinu od one koja je predefinirana  zakonskim odredbama. U društvenom pak dijelu, nadam se da će zaživjeti projekt izgradnje dječjeg vrtića u Višnjici, čime će sva djeca na području grada Lepoglave imati mogućnost ići u vrtić.  Nadam se, također, da ćemo u školama uvesti cjelodnevni boravak učenika i tu očekujemo pomoć Varaždinske županije – rekao je Škvarić.

A baš u ime Varaždinske županije na svečanost je u Lepoglavu stigao zamjenik župana Tomislav Paljak, koji je uz prigodne čestitke domaćinima poručio da će Županija izvršavati sve institucionalne obveze koje ima prema ovoj sredini.

– Podržat ćemo planirane infrastrukturne projekte i pomoći oko izgradnje novog vrtića. Posebno nas raduje da Grad Lepoglava poput Varaždinske županije puno ulaže u mlade i njihovo obrazovanje, te u rad udruga koje su značajne za razvoj civilnog društva – rekao je Paljak.

Okupljenima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić je, koji je,  govoreći o novom sazivu, naglasio da je većina odluka na tri dosad održane sjednice donijeta jednoglasno.

– Po tome je vidljivo da svi vijećnici imaju zajednički cilj, a to je rad na dobrobiti svih građana Lepoglave – uvjeren je Dukarić koji se s ostalim domaćinima potrudio što bolje ugostiti brojne uzvanike.

Uručena javna priznanja

Naime, na Svečanu sjednicu Gradskog vijeća stigli su uz domaćeg župnika mons. Andriju Kišićeka saborski zastupnici Božica Makar i Milorad Batinić, općinski načelnici Mirko Korotaj iz Cestice, Zoran Hegedić iz Brezničkog Huma, Damir Šprem iz Maruševca te Božidar Novoselec iz Sračinca.

Okupljenima se nakratko obratio i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, a vrhunac proslave je već tradicionalno bila podjela javnih priznanja Grada Lepoglave. Njih su ove godine primili Ivan Juren za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, Glazbeni sastav “Treća smjena“ za doprinos ugledu i promociji Grada Lepoglave u zemlji i inozemstvu,  Hrvatske vode za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, Dražen Novak za doprinos ugledu i promociji Grada u zemlji i inozemstvu te Kulturno umjetničko društvo “Lepoglavski pušlek“ za doprinos ugledu i promociju Lepoglave u zemlji i inozemstvu.

Za glazbeni ugođaj sa štihom nenadmašnog rock – bluesa pobrinuli su se sastav “Treća smjena“ i Tomislav Goluban, a već tradicionalni gromoglasni počasni plotun na kraju sjednice nakon koje je slijedio domjenak, ispalili su članovi Kuburaškog društva Kamenica i Višnjica.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u našoj galeriji fotografija:  

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Vladimir Topolnjak: “Nakon 32 godine u Međimurskim vodama ponosno sam otišao u mirovinu!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnoge Međimurke i Međimurce nedavno je iznenadila vijest da je dosadašnji direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak podnio ostavku na funkciju koju je obavljao zadnjih osam godina, osobito s obzirom na činjenicu da je prije nekoliko mjeseci dobio novi četverogodišnji mandat.

U medijima se čak pojavila i tvrdnja da je tada najavio kako će mandat odraditi do kraja, no Topolnjak kaže da ta informacija nije točna. Prije nešto više od osam godina, kad je na direktorskom mjestu zamijenio dotadašnjega dugogodišnjeg direktora Josipa Zorčeca, u novinama su se pojavili napisi da se radi o političkoj smjeni. Tadašnji je direktor, naime, u to vrijeme bio članom HDZ-a, dok je Topolnjak član SDP-a.

– Ispunjavam sve uvjete za starosnu mirovinu, a ovaj naporan posao prepuštam nekomu mlađem i odlazim iz osobnih razloga. Tvrtka je u odličnom stanju u svakom pogledu, kako s ljudskim resursima, tako i s materijalnima i likvidnošću.

Imali smo prilike izabrati najbolje kadrove na natječajima, bez utjecaja politike, na što sam posebno ponosan, jer smo sve radili u interesu društva. U zadnjih nekoliko godina bilo je problema s manjkom vodoinstalatera: na tržištu rada u zadnje vrijeme praktički nije ni bilo školovanoga kadra tog tipa. Situacija se, doduše, pomalo popravlja – ljudi prepoznaju činjenicu da zanatima itekako predstoji svijetla budućnost. Naša tvrtka možda ne nudi najveće plaće, ali nudi sigurnost, poštovanje prema radnicima i odlične međuljudske odnose.

Naši radnici znaju da trebaju poštovati korisnike i vlasnike – jedinice lokalne samouprave. Na to nas obvezuju i ustanovljeni standardi unutar tvrtke, jer smo bili prva tvrtka u Hrvatskoj unutar naše branše koja je uvela ISO standarde kvalitete, i koja je svih ovih godina unapređivala te standarde i uvodila nove, sukladno svjetskim trendovima – objašnjava Topolnjak. Dodaje i da su u zadnjih osam godina “preporođeni” materijalni resursi tvrtke.

Korištenje sredstava EU

– Pritom mislim na radne prostore, s obzirom na činjenicu da smo radili u vrlo skromnim uvjetima u upravnoj zgradi koju smo dijelom dobili iz hipoteke posrnulog diva MTČ-a, a dijelom kasnije kupovali od banaka. Tu zgradu smo u potpunosti obnovili, ponajviše iz europskih sredstava. Tako su radnici dobili adekvatne radne uvjete, ali i naši korisnici usluga, počevši od samog ulaza, gdje su, osim info centra za potrošače i blagajne, služba odnosa s korisnicima i dva platomata koja su odlično poslužila svrsi u vrijeme pandemije. Naši korisnici još uvijek mogu na blagajni i na platomatima plaćati bez naknade.

Vodovod i skladište preselili su se u građevinu kupljenu iz stečaja uz južnu obilaznicu Čakovca na strateški vrlo dobrome mjestu za ekipe koje moraju što brže doći u bilo koji dio Međimurja. Radilo se o skoro novoj građevini kupljenoj u skladu s našim potrebama za te odjele trgovačkog društva. Odjel odvodnje i Odjel pročišćavanja smješteni su na rekonstruiranom Pročistaču otpadnih voda Čakovec te su uz pomoć EU projekta prošireni. Nude dobre uvjete; kako za radnike, tako i za sva vozila i strojeve koji su neophodni za funkcioniranje tih dvaju sustava.

Na istoj lokaciji je i interni laboratorij Međimurskih voda, također moderniziran u skladu s najnovijim propisima, koji provodi analizu vode za piće na cijelom javnom sustavu vodoopskrbe Međimurja, ali i na sustavu odvodnje i pročišćavanja vode u Međimurju – kaže sada već bivši direktor Međimurskih voda.

Voda izvrsne kvalitete

Sadašnje stanje vodoopskrbe najbolje je dosad u pogledu gubitaka vode na mreži i općeg stanja sustava, ističe. Gubitci vode na mreži trenutačno iznose oko 22 posto, dok ILI indikator uspješnosti vodoopskrbe prema kriterijima Svjetske banke za razvijene zemlje iznosi 1,3.

– U Međimurju je vodovodna mreža u potpunosti izgrađena u svakom od 131 naselja, a svih godina znatna sredstva ulagana su i u rekonstrukcije. Mnogi vodovodi muku muče kako zadržati gubitke na istoj razini, jer kilometri cjevovoda stare, a to je velik problem. Obnova ide iz amortizacije, iz vlastitih sredstava. To je samo dio upravljanja kvalitetom.

Međimurske vode su u velikoj mjeri digitalizirale svoje sustave, sve s ciljem upravljanja sustavima u realnom vremenu. Odvodnja ima specijalna vozila za čišćenje kanalizacije i opremu za ispitivanje vodonepropusnosti i TV inspekcijsko snimanje sustava, najvećim dijelom nabavljenu iz EU sredstava.

Odjel vodoopskrbe i skladište

Oformili smo i vlastiti laboratorij za provođenje ispitivanja vodonepropusnosti i TV inspekcijskog snimanja koji je akreditirala Hrvatska akreditacijska agencija pa može provoditi službena ispitivanja i snimanja svojih sustava za vlastite potrebe s vlastitim kadrom. Na poligonu Međimurskih voda svi preostali laboratoriji polažu i obnavljaju svoje akreditacije, njih četrdesetak u Hrvatskoj, od čega su samo dva iz javnog sektora – Međimurske vode i VARKOM.

Cilj opremanja laboratorija bila je optimizacija troškova, koje na kraju plaćaju naši korisnici. Svojim laboratorijem provjeravamo kvalitetu novozavršenih cjevovoda kako bismo ih preuzeli u ispravnom stanju, mogli nedostatke reklamirati u jamstvenom razdoblju i otkloniti ih na teret izvođača – naglašava “friški” umirovljenik iz Nedelišća.

Ovih dana u Vodama završava državna revizija, koja se provodi u svim vodoprivrednim poduzećima. Topolnjak je zadovoljan što je do nadzora došlo upravo u trenutku kad odlazi u mirovinu, jer će se verificirati u kakvom je stanju bila tvrtka prilikom njegova odlaska.

Kanalizacijska mreža

Za sam kraj dodaje da su za vrijeme njegova upravljanja Vodama dovršene dvije velike aglomeracije – Čakovec i Novo Selo na Dravi, kao i da su u tijeku poslovi oko dviju velikih aglomeracija – Donje Dubrave i Murskoga Središća – a sve je pripremljeno i za druge velike aglomeracije koje još čekaju Međimurje: Podturen, Podbrest i Donji Kraljevec. Njih će se aplicirati čim državne institucije završe pregovaranje za buduće razdoblje EU fondova i objave poziv i pravila za prijavu.

Detalj s radova na kanalizacijskoj mreži u Donjem Vidovcu (Aglomeracija Donja Dubrava)

– Dosad smo izbjegnuli sve moguće penalizacije koje prijete ovoliko velikim projektima, što je izrazito teško. Želim napomenuti da je cijena vodnih usluga – vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja – ista već 11 godina, iako su svi troškovi rasli. Na kraju novomu vodstvu Društva i radnicima želim puno uspjeha u daljnjem radu! – zaključuje i poručuje Topolnjak, koji će odsad više vremena posvetiti obitelji – supruzi Mariji i sinovima Dini i Filipu – i zanemarenim hobijima.

Nastavite čitati

U fokusu

Istrijani u Varaždin izvoze skoro sav svoj biootpad i ne misle stati!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istarska građanska inicijativa “Čist zrak duga ljubav“ ovih dana dobro se zabavlja na račun Varaždina, grada koji je kao stvoren da „guta“ sve, čak iz 350 kilometara udaljenih kanti za smeće.

Naime, sa Facebook stranice spomenute građanske inicijative može se iščitati da su u Istri nesposobni urediti kompostane, pa između ostalog voze u Varaždin biootpad koji zbrinjava jedno bioplinsko postrojenje.

I dok varaždinskoj platformi Budimo grad i vladajućoj koaliciji SDP / Reformisti „nešto smrdi u zraku“, pa nabavljaju stacionarne stanice za mjerenje kvalitete zraka, drugima zapuše mala burica i odmah im smrdi.

Stoga su se pametni Istrijani dosjetili jadu i zaobišli ŽCGO Kaštijun. Primjerice, nedavno su napokon nabavili kante za biootpad za svoje tržnice, pa i onu u Gradu Pula koji je većinski vlasnik tamošnjeg MBO-a, a sve što prikupe tovare i voze u Varaždin.

Za taj posao angažirana je tvrtka “Metis“ u vlasništvu hrvatskog „kralja otpada“ s kojim varaždinska gradska vlast na čelu s Nevenom Bosiljom pregovara o kupnji tvornice za MBO otpada u Brezju. S ovim poslovnim aranžmanom pohvalila se Koviljka Aškić, direktorica tvrtke „Eko Pula“ i gradska vijećnica u Puli iz redova “Možemo“…

Istrijani očigledno ne žele širenja smrada i eventualne zaraze u svom dvorištu. Stoga su idealno rješenje za zbrinjavanje svog biootpada pronašli u Varaždinu, jer tu se nema tko buniti.

I dok Varaždin svoj MKO ne može voziti u Jerovec, nitko od nadležnih se ne sekira što se sa zbrinjavanjem istarskog biootpada na području Varaždinske županije narušava „načelo blizine“.

Štoviše, Varaždinci nemaju pojma je li taj istarski otpad dobro razvrstan. Ako nije, može se ponoviti afera iz Svetog Petra Orehovec. Naime, tzv. „digestat“ se obićno prosipa po poljima, a ako nije produkt „čistog“ biootpada, nastaje ekološki problem.

Više o svemu pročitajte OVDJE  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje