Povežite se s nama

Kultura

FOTO Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ zasjala u novouređenim prostorima

FOTO Agencija Sjever/Siniša Sović

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak, 26. travnja, održano je otvorenje novouređene varaždinske Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ na Franjevačkom trgu.

Uz gradonačelnika Grada Varaždina Ivana Čehoka te njegove zamjenike Zlatana Avara i Sandru Malenicu, svečanom otvorenju prisustvovali su i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Damir Habijan, saborski zastupnik Anđelko Stričak, projektantica Gordana Nuić, pročelnica Konzervatorskog odjela Vesna Pascuttini-Juraga te predstavnici izvođača radova.

U ime svih dosadašnjih, a i novih čitatelja, otvorenju je prisustvovala i najčitateljica Zara Manojlović, učenica 5. razreda VI. osnovne škole Varaždin.

Nakon dočeka uzvanika na Franjevačkom trgu, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Ivan Čehok svečano su otvorili Knjižnicu prerezavši vrpcu na ulazu iz Kranjčevićeve ulice. Uslijedilo je razgledavanje novih prostora te prikazivanje filma o tijeku uređenja.

– Mislim da se ne treba posebno hvaliti, ali ovime se treba ponositi. Pozivam sve građane da dođu u našu knjižnicu, da prošeću, uzmu knjige, čitaju, budu ovdje, nauče nešto novo, osobito naravno djeca i studenti i mladi ljudi koji će najviše koristiti ovu knjižnicu. Ovakvu ustanovu treba imati. To nije bilo lako postići, no uspjeli smo u ove četiri godine uz pomoć Ministarstva kulture i medija kojemu iskreno zahvaljujem. Nije bilo lako obnoviti ovu zgradu, sačuvali smo kulturni spomenik od propadanja koji se nalazi u samom središtu grada, a bio je u jako lošem stanju. Nakon 183 godine uspjeli smo smjestiti Knjižnicu na mjesto gdje je nekad bila. Nije to jedini veliki projekt – završava se obnova Kazališta, sinagoge, obnavlja se Vila Oršić. Napravili smo i niz drugih projekata, pomogli izvan institucijsku kulturu i to je danas veliki dobitak. To je zamašnjak duhovnoga, kulturnoga razvoja grada Varaždina. Vjerujem da će Varaždinci u našoj novoj Knjižnici uživati – rekao je prilikom otvorenja gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, pozvavši sve građane da dođu u Knjižnicu, čitaju i nauče nešto novo, posebno se pritom misleći na djecu, studente i druge mlade ljude koji će najviše koristiti Knjižnicu.

Podrška Ministarstva

Uzvanicima se obratila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je rekla da je nakon dugo godina seljenja te djelovanja na nekoliko različitih lokacija i u neprimjerenim uvjetima varaždinska Gradska knjižnica i čitaonica sada dobila zaista reprezentativan prostor.

Čestitala je Gradu i svim partnerima koji su sudjelovali u sjajnom projektu.

– U godini, koju je Vlada proglasila godinom čitanja, na najljepši način svjedočimo jednom ovako važnom događaju. Vlada je putem Ministarstva kulture i medija ovom projektu od početka davala punu podršku, a angažiran je bio i naš Konzervatorski odjel. U gradu Varaždinu zajedno smo prisuti na nizu projekata kao što su HNK i obnova sinagoge, a najavila bih i obnovu državnog arhiva kojom će i ta kulturna institucija, važna za grad i građane, dobiti primjereni smještaj. Varaždin je zaista grad koji može biti ponosan na svoju kulturu i baštinu, na suvremene umjetnike te nove inicijative koje se ovdje potiču. Danas smo svi zajedno ovdje da potvrdimo važnost knjige i čitanja – istaknula je ministrica Obuljen Koržinec te dodala da će zasigurno ne samo vjerni čitatelji nego i mnogi drugi građani zaviriti ovdje, zaljubiti se u knjigu te postati vjerni korisnici.

Novi prostor, novi programi

Andreja Toljan, zamjenica ravnatelja Knjižnice Marija Šoštarića, također je pozvala sve, sadašnje i buduće korisnike da svojim boravkom ovdje oplemene Knjižnicu.

Uz postojeće, najavila je provedbu i novih pripremljenih programa. Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ trenutno broji više od 9000 članova, a domaćini se nadaju da će ih u novoj zgradi biti i puno više.

– Razvijat ćemo posebno usluge za mlade, u skladu s ovim teškim vremenima. Bit će tu usluge biblioterapije, naravno naše usluge koje i inače njegujemo, ali bit će tu novih programa i aktivnosti. Mi smo ovdje preselili više od 300.000 knjiga, iza nas je jedan veliki posao kojem smo pristupili s izuzetnom preciznošću, uz pomoć naših prijatelja i s velikim angažmanom svih djelatnika – zaključila je zamjenica ravnatelja.

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje