Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Gradska vijećnica Varaždina bit će energetski obnovljena za šest mjeseci, uredit će se i podrum

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Za oko šest mjeseci Gradska vijećnica Grada Varaždina trebala bi biti u potpunosti energetski obnovljena.

Zgrada je trenutno prazna te se radi punom parom. Kako je danas rečeno na konferenciji za medije najveći problem je vlaga i to u prizemlju zgrade stare najmanje 500 godina. Podsjetimo, zgradu Gradske vijećnice je 1523. godine markgrof Juraj Brandenburški darovao da u njoj bude smještena uprava Grada Varaždina.

Novost je da se uređuje i dosad zapušteni podrum.

Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina, rekao je da se 2021. počelo s obnovom krovišta prema Kukuljevićevoj ulici te su obnovljena oba portala i ulaza u zgradu, kao i coklo oko Vijećnice.

– Kroz projekt energetske obnove sada je na redu kompletna energetska obnova ove zgrade. Projekt je vrijedan oko milijun eura, a nešto manje od 300.000 eura sufinancira Fond za energetsku učinkovitost. Bit će promijenjena sva stolarija i provući će se nove instalacije. Napravit ćemo i novu fasadu. Posljednji put je nešto rađeno na zgradi 1997. godine. Gotovi ništa nije napravljeno na Vijećnici od kada ju je uništio velik požar 1776. godine i kada je izgrađen toranj te je tada obnovljena. Od tada se nije vršila ovako cjelovita obnova. Zgrada je vapila za obnovom i mi se kao Varaždinci prema povijesti moramo odnositi odgovorno. Rok je da se radovi završe za nešto manje od šest mjeseci i da će Gradska vijećnica zablistati novim sjajem – istakao je Bosilj.

Podrum se prostire na 160 metara četvornih te će biti temeljito obnovljen te stavljen u funkciju nakon niza godina. Tamo traju arheološki radovi te su otkrivena vrata koja su postojala u podrum od Korza. Bosilj je pojasnio da još nije odlučeno koja će biti njegova funkcija.

Dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu, govorila je o bogatoj prošlosti Gradske vijećnice.

– Prvi pisani spomen zgrade je iz 1523. godine. Istraživanja su pokazala da je to bila i starija kuća. U sebi nosi tragove romaničkog i gotičkog razdoblja. Vijećnica je kroz povijest doživljavala različite preinake te je više puta dograđivana. Prva adaptacija bila je u razdoblju renesanse, a svoj današnji izgled dobila je u temeljitoj obnovi u drugoj polovici 18. stoljeća. U 18. stoljeću napravljene su i preinake na prvom katu zgrade. Najveći značaj Vijećnice je da od prvih magistarskih sjednica, od 16. stoljeća, pa sve do danas je ostala središte gradske vlasti i gradskih odluka. Upravo taj kontinuitet ju izdvaja u odnosu na ostalu gradsku arhitekturu Varaždina. Trenutnom obnovom očuvat će se i prezentirati svi povijesni slojevi te se svi radovi izvode uz konzervatorski nadzor. Možda će doći i do nekih novih saznanja s obzirom na arheološka kopanja u podrumu – rekla je Pascuttini-Juraga.

Martina Cesar-Kelemen, voditeljica Odsjeka za izgradnju i održavanje objekata i komunalne infrastrukture Grada Varaždina, dodala je da će zgrada nakon obnove biti puno energetski učinkovitija te se očekuje ušteda od 20 posto na cijeni energenata.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje