Povežite se s nama

U fokusu

FOTO I ministricu poljoprivrede šokirale posljedice tuče u Velikom Bukovcu, najavila hitnu pomoć putem posebnih mjera

Objavljeno:

- dana

Nakon katastrofalne tuče u Velikom Bukovcu jutros su ovu općinu posjetili ministrica poljoprivrede Marija Vučković i varaždinski župan Anđelko Stričak sa svojim suradnicima.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Oni su na terenu posjetili poljoprivredna gospodarstva Mesarić, Mađarić, Mraz i Vrbanić Denis te se uvjerilli da je šteta totalna.

Štete su nemjerljive, a razvojem događaja šokiran je i načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić.

– Nevrijeme je trajalo 15 minuta. Gotovo ničega se nisam u životu bojao, ali jučer sam se bojao. Sreća u nesreći je da nemamo niti jednog stradalog stanovnika općine. Da je netko bio u plasteniku moglo je biti i mrtvih. Štete su ogromne. Samo na ovom gospodarstvu šteta premašuje tri općinska proračuna, a imamo takvih desetak u Općini. I ne samo to, i sami ste vidjeli da nema kuće ni korova koji nisu oštećeni. To je strašno! Zato smo i sazvali sastanak na koji je došla ministrica. Župan je bio sinoć ovdje do ponoći. Idemo s hitnim mjerama pomoći proizvođačima. Naravno postoji procedura, ali pokušat ćemo pomoći na sve načine – jasan je bio načelnik.

Darko Mađarić, jedan od vlasnik OPG-a koji se bavi proizvodnjom cvijeća, objasnio je da su neki komadi tuče bili i veći od teniske loptice te se osjećao kao da padaju bombe. Njegovo gospodarstvo ima 7000 metara četvornih zatvorenih prostora za sadnju i nekoliko hektara na kojima cvijeće raste na otvorenom.

– Nije to bila normalna tuča nego apokalipsa! Nema jednog cijelog stakla na stakleniku, šteta je stopostotna. Izbušeni su i plastenici te su nam na kući probušeni crijepovi. Mi od poljoprivrede živimo, sve je stradalo i ne znamo kako dalje. Ministrica je obećala pomoć. Uz cvijeće koje uzgajamo uništeni su i staklenici. Trebamo nastaviti proizvodnju pa zbog toga nemamo kamo saditi. Nitko ne pamti tuču poput jučerašnje, ni moja tata koji ima više od 70 godina – potvrdio je Mađarić.

Ministrica Vučković istaknula je da nije lako gledati prizore štete te je najavila pomoć u najkraćem mogućem roku.

– Poljoprivrednici su uvijek među napogođenijima kod prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda. Nažalost, u proteklih nekoliko godina stekli smo iskustvo u saniranju takvih posljedica i obnavljanju proizvodnih kapaciteta. Žao mi je što se ovo dogodilo ovim gospodarstvenicima koji čine praktički pola hrvatske cvjećarske proizvodnje. Odmah mogu potvrditi ispred Ministarstva i Vlade da ćemo ta gospodarstva obnoviti putem posebne mjere Programa ruralnog razvoja. U suradnji sa Županijom i jedinicama lokalne samouprave osigurat ćemo dodatne mjere. Ovakva tuča desetljećima nije viđena. Opet smo svjedoci da se s našom klimom događa nešto ozbiljno, da su takve situacije nepredvidljive te će se događati i dalje. Imamo izdašnu mjereu za ovakve situacije i pomoći ćemo ljudima. Želimo omogućiti novi potpuni rad ovih gospodarstava s obzirom na posebnost njihove proizvodnje. Pretpostavljam da je dio nasada osiguran. Međutim, ovdje imamo velike štete na objektima, na staklenicima i plastenicima – rekla je Vučković.

Novinari su ministricu pitali i o sustavu protugradne zaštite koju zagovaraju neki poljoprivrednici.

– O tome se govori već godinama. Znanost i struka tvrde da taj sustav nije učinkovit. Nismo nadležni za upravljanje ovim sustavom, ali prema našim podacima gotovo sve zemlje su odustale od toga – zaključila je Marija Vučković.

Župan Stričak je ponovio da je sinoć s građanima bio na terenu te da je sreća što u staklenicima nije bilo nikoga jer bi se možda govorilo o mrtvima.

– Povjerenstvo izlazi na teren i procjenjuje štetu. Smatram da će prve procjene biti kroz dva-tri dana, a nakon toga ćemo moći proglasiti elementarnu nepogodu. Udružit ćemo se i naći način na koji Varaždinska županija može maksimalno pomoći ovim ljudima – jasan je bio župan Varaždinske županije.

U fokusu

Vatrogasci cijeli radni vijek stavljaju živote na kocku, a mirovine im se umanjuju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski vatrogasci u mirovinu odlaze po posebnim propisima. Oni im daju staž s produljenim trajanjem i poboljšanja u izračunu mirovine, ali i umanjenje iznosa koji će im sjesti na račune.

Sezona požara je u punom jeku. Vatrogasci se bore obuzdati vatrene stihije diljem priobalja, pa i u Zagrebu, uz druge dužnosti koje njihov posao nalaže. Pritom svoje živote stavljaju na kocku, jedan vatrogasac je ove godine poginuo, a uvjeti u kojima rade su iznimno teški, piše portal Mirovina.hr.

Nakon teškog i napornog radnog vijeka, odlaze u mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ih u svojim statistikama navodi kao posebnu skupinu. I vatrogasci, naime, spadaju u povlaštene skupine umirovljenika.

Njima se mirovina određuje dijelom prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a dijelom prema Zakonu o vatrogastvu iz 2019. godine.

Prema podacima HZMO-a, prema tom je Zakonu mirovinu za lipanj ove godine dobilo 280 vatrogasaca, od kojih su četiri žene. Isplaćeno je 278 starosnih i dvije obiteljske mirovine. Prosječna neto mirovina za vatrogasce iznosi 5.384,10 kune, a ostvarena je za 44 godine, devet mjeseci i 15 dana staža.

Za hrvatske pojmove dug radni vijek posljedica je zakonske odredbe o stažu s produljenim trajanjem. U slučaju vatrogasaca se 12 odrađenih mjeseci piše kao 15 mjeseci staža. Profesionalni vatrogasci mogu u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ako su u toj kategoriji proveli najmanje 20 godina staža.

To ostvaruju i vatrogasci koji nisu profesionalni, već pripadaju dobrovoljcima, ali samo ako su skupili najmanje 30 godina staža, od čega 20 u svojstvu profesionalnih vatrogasaca.

Uz potpis glavnog vatrogasnog zapovjednika, u mirovinu mogu i vatrogasci koji su nakupili 30 godina staža, od čega 20 godina staža s produljenim trajanjem. U tom slučaju njihovo umirovljenje ne ovisi o dobi.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Ove godine 17 poginulih: u kontroli prometa u Varaždinskoj županiji bit će angažiran maksimalan broj policajaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ove godine na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se šest prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom u kojima je poginulo 17 osoba, javila je PU važdinska.

– Naglašavamo da je gotovo u svim prometnim nesrećama uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila, kao i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola ili droga u krvi, dok je za posljedice sudionika u velikoj mjeri uzrok – nekorištenje sigurnosnog pojasa. Osim navedenog, evidentiran je i povećan broj poginulih vozača mopeda i motocikala uzrokovanih kršenjem prometnih propisa s njihove strane, ali i od strane drugih sudionika u tim prometnim nesrećama – objasnili su iz varaždinske policije.

Slijedom navedenog, apeliraju na sve sudionike u prometu da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti i poštuju ograničenja brzine kretanja propisanih zakonom ili postavljenim prometnim znakovima, ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koriste mobitel tijekom vožnje, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu, adekvatno smještaju djecu u vozilu te drže dovoljan razmak između vozila prilikom vožnje u kolonama.

Policija upozorava da će policijski službenici ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine, nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje