Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO I najmlađi Topličanci znaju kako se šume čuvaju za budućnost

Objavljeno:

- dana

Učenici topličke Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića te Osnovne škole Svibovec u srijedu su sadnjom novih sadnica bukve u šumi Košćevec kod naplatnih postaja u Varaždinskim Toplicama obilježili Međunarodni dan šuma i Svjetski dan voda, dane posvećene dvama najvažnijim prirodnim dobrima.


Riječ je o akciji „Dani zajedničke sadnje” koju Hrvatske šume provode već nekoliko godina s ciljem očuvanja šuma za buduće naraštaje.

U ovu hvalevrijednu ekološku akciju pod nazivom „U proljeće prvo, posadi drvo“ kojom se djecu od malih nogu uči važnosti očuvanja okoliša uključio se i Grad Varaždinske Toplice sa svojim osnovnim školama.

Tako su vrijedni učenici 7. a i 7. b razreda Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice te 5. b i 7. a razreda Osnovne škole Svibovec, na prostoru od 3,28 hektara na kojem je ovih dana posađeno oko 16.400 novih autohtonih sadnica bukve, zajedno s učiteljima, ravnateljicama, gradonačelnicom Dragicom Ratković i predstavnicima Hrvatskih šuma zasadili nove sadnice i time doprinijeli očuvanju šuma i prirode.

Melita Mesarić, ravnateljica Osnovne škole Svibovec istaknula je zadovoljstvo što im je Grad Varaždinske Toplice uputio poziv na zajedničku sadnju te naglasila kako nisu dvojili ni trenutka, već su ovu inicijativu odmah objeručke prihvatili.

Emilija Seidl, stručna suradnica za ekologiju Uprave šuma Podružnice Koprivnica objasnila je kako je cilj akcije „Dani zajedničke sadnje” educiranje djece i stanovništva o šumama i njihovoj važnosti za život čovjeka.

Naglasila je kako je Hrvatska poznata po šumovitosti i prirodno očuvanim šumama. Naime, preko 47 posto površina pokriveno je šumama, a Hrvatske šume kontinuirano rade na održavanju i očuvanju biološke raznolikosti.

Akciju je podržala i gradonačelnica Ratković koja se zajedno s učenicima i predstavnicima Hrvatskih šuma uključila u sadnju novog drveća pohvalivši ovu inicijativu te naglasivši važnost zaštite i očuvanja okoliša za buduće generacije.

Inače, u prosincu prošle godine Hrvatske šume vršile su sječu šuma i drveća koji su doživjeli 60 godina i čije su prirodne i biološke funkcije doživjele starost. Budući da se šuma borovca ne obnavlja prirodno, morala se posjeći te će na tom prostoru, zahvaljujući ovoj akciji pošumljavanja, za 50-ak godina niknuti nova šuma bukve.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje