Povežite se s nama

Međimurje

FOTO I u Međimurju dostojno obilježeni Dan državnosti, Dan oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske!

Objavljeno:

- dana

Uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća, u Međimurskoj županiji u petak, 28. svibnja, dostojno su obilježeni Dan državnosti, Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Izaslanstva Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem, zamjenikom Josipom Grivcem, gradonačelnikom Grada Čakovca Stjepanom Kovačem, predsjednikom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepanom Horvatom te predstavnicima Policijske uprave međimurske i Zrinske garde Čakovec dali su svoj doprinos u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, kao i na povijesnu ulogu Hrvatskog sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Također su obilježili i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske koji se svake godine obilježava 28. svibnja, u spomen na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK-a Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade Zbora narodne garde. Sam čin označio je povijesno osnivanje Oružanih snaga.

Prije 31 godinu u Hrvatskom su saboru donesene dvije povijesne odluke.

– Danas se s ponosom sjećamo na dan kada je održan prvi demokratski izabran višestranački Sabor, nažalost, nakon toga nismo mogli razvijati mladu demokratsku državu već smo je trebali braniti od unutarnje i vanjske agresije. Na današnji dan se s posebnim sjećanjem i zahvalnosti prisjećamo svih žrtava koje su dale svoj doprinos u ostvarenju i obrani naše slobode i neovisne države. Naše misli su svakog dana s poginulim i nestalim braniteljima, s hrvatskim ratnim vojnim invalidima, s civilnim žrtvama i svim obiteljima koje su u ratu izgubile svoje najdraže, a najveća rana je u srcu onih koji nakon toliko godina traže svoje najmilije.

Danas slavimo svoj ponos prema domovini, sa zahvalnošću se prisjećamo na naše branitelje ali i sve sugrađane koji su izgradili europsku i modernu Hrvatsku u kojoj živimo. Neka nam živi naša jedina i najdraža domovina Hrvatska – rekao je Stjepan Horvat, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije.

Molitvu za domovinu predvodio je gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Josip Župan.

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje