Povežite se s nama

Međimurje

FOTO I u Međimurju dostojno obilježeni Dan državnosti, Dan oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske!

Objavljeno:

- dana

Uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća, u Međimurskoj županiji u petak, 28. svibnja, dostojno su obilježeni Dan državnosti, Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Izaslanstva Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem, zamjenikom Josipom Grivcem, gradonačelnikom Grada Čakovca Stjepanom Kovačem, predsjednikom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepanom Horvatom te predstavnicima Policijske uprave međimurske i Zrinske garde Čakovec dali su svoj doprinos u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, kao i na povijesnu ulogu Hrvatskog sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Također su obilježili i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske koji se svake godine obilježava 28. svibnja, u spomen na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK-a Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade Zbora narodne garde. Sam čin označio je povijesno osnivanje Oružanih snaga.

Prije 31 godinu u Hrvatskom su saboru donesene dvije povijesne odluke.

– Danas se s ponosom sjećamo na dan kada je održan prvi demokratski izabran višestranački Sabor, nažalost, nakon toga nismo mogli razvijati mladu demokratsku državu već smo je trebali braniti od unutarnje i vanjske agresije. Na današnji dan se s posebnim sjećanjem i zahvalnosti prisjećamo svih žrtava koje su dale svoj doprinos u ostvarenju i obrani naše slobode i neovisne države. Naše misli su svakog dana s poginulim i nestalim braniteljima, s hrvatskim ratnim vojnim invalidima, s civilnim žrtvama i svim obiteljima koje su u ratu izgubile svoje najdraže, a najveća rana je u srcu onih koji nakon toliko godina traže svoje najmilije.

Danas slavimo svoj ponos prema domovini, sa zahvalnošću se prisjećamo na naše branitelje ali i sve sugrađane koji su izgradili europsku i modernu Hrvatsku u kojoj živimo. Neka nam živi naša jedina i najdraža domovina Hrvatska – rekao je Stjepan Horvat, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije.

Molitvu za domovinu predvodio je gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Josip Župan.

Međimurje

U Međimurju nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 72 uzorka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 1. kolovoza županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 3 osobe. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 8.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 64.202 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 1 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nema hospitaliziranih kao ni otpuštenih pacijenata, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Oba pobjednika 17. natjecanja u oranju iz Preloga: to su Bernard Matijević i Luka Perko!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Udruga orača Međimurske županije

Županijsko natjecanje u oranju održano je jučer, zadnjega dana srpnja, na polju poznatom kao “Pijavišče” uz čakovečku južnu obilaznicu. Bilo je to već 17. izdanje natjecanja, a u konkurenciji od deset natjecatelja prva mjesta osvojili su Bernard Matijević (plug premetnjak) i Luka Perko (plug ravnjak). Zanimljivo je da oba šampiona dolaze iz Preloga.

Natjecanje su zajednički organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec te općine Strahoninec i Mala Subotica, kao i Udruga orača Međimurske županije.

Prilikom otvorenja prisutnima su se obratili predsjednik Udruge orača Stjepan Pokrivač, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, dožupan Josip Grivec, kao i viša stručna savjetnica u Podružnici Međimurske županije Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Suzana Pajić.

Drugo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Bruno Čerjavić iz Strahoninca, dok je treće pripalo Juri Jalušiću iz Ivanovca. Srebrni u kategoriji ravnjaka bio je pak David Hajdinjak iz Čakovca, a brončani Ivan Novak iz Preloga.

I ove je godine organizirano kuhanje finoga graha, što je majstorski “riješio” Dalibor Tkalčec-Kuki uz sina Svena i partnericu Mirjanu Kučinu.

Elemente poput naora i razora prikazali su, zanimljivo, ponajprije mladi orači, u rasponu od 23 do 30 godina.

– Izrazito smo ponosni na tu činjenicu, jer ona znači da dobro radimo svoj posao, promičemo naše zanimanje i potičemo mlade da rade nešto dobro te da nauče ovaj primarni dio obrade zemlje, bez kojeg nema žita, pa ni kruha ni druge hrane – istaknula je tajnica Udruge orača Katarina Pokrivač iz Svetog Križa. Tijekom 2021. došlo je do promjena u vodstvu Udruge; od pozicije predsjednika oprostio se Josip Kolarić. On je tu dužnost obavljao čak 16 godina, a sposobnog nasljednika dobio je u liku Stjepana Pokrivača.

Gosti i orači stigli su iz čak pet županija, dok su suci bili iz susjedne, Koprivničko-križevačke. Državna smotra ove se godine, nažalost, neće održati, no kako napominje novi predsjednik Udruge, u planu im je organizirati regionalnu smotru na kojoj bi se okupili najbolji orači sa sjevera Hrvatske.

Za kraj dodajmo da je Međimurska županija bila jednom od samo triju u kojima se natjecanje održalo u ovim pandemijskim okolnostima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje