Povežite se s nama

Foto i video

FOTO I VIDEO Muzej Međimurja: aktualnosti i 2020. u brojkama, uskoro Muzej nematerijalne baštine…

Muzej Međimurja/Međimurska županija

Objavljeno:

- dana

Poput drugih sudionika kulturnoga i društvenoga života, i Muzej Međimurja u 2020. godini susreo se s jedinstvenom situacijom pandemije, koja je ostavila traga i na svakodnevnome životu i radu te institucije.

Kako stoji na njihovim stranicama, muzejskim hodnicima već odavno nije se čula dječja vika, a otvorenja izložbi prestala su biti ugodna druženja i pretvorila se u virtualne sadržaje. Organizirane školske posjete i ciljane grupne dolaske stranih turista zamijenili su tek povremeni dolasci pojedinaca.

Aktivni i tijekom pandemije

– To nikako ne znači da je naš posao u Muzeju stao! I dalje smo posvećeni svojim projektima, građevinskim radovima na obnovi, radu na digitalizaciji i katalogizaciji fundusa, pripremanju i digitalizaciji izložbi i dodatnog online sadržaja za našu publiku… Kad sam statističke podatke stavila na papir, i sama sam se iznenadila primijetivši da smo odradili puno više programa od očekivanoga, s obzirom na okolnosti. Postavili smo i sudjelovali na ukupno 11 izložbi (sedam u Izložbenome salonu Muzeja, jednu u Centru za kulturu u Čakovcu, jednu u čakovečkoj Scheierovoj zgradi i dvije u Zagrebu), kao i osam virtualnih izložbi (mmc.hr).

Osim toga, organizirali smo tri manifestacije (Noć muzeja, znanstveni skup o Nikoli VII. Zrinskome, predavanje Kristijana Petrovića o vješticama), a u razdoblju prije uvođenja karantene više od 130-ero djece sudjelovalo je na našim radionicama. Osnovali smo jednu novu muzejsku zbirku (Memorijalna zbirka „Vinko Žganec“), naši kustosi su izlagali na trima znanstvenim skupovima, u tisku nam je objavljeno 70 članaka, u muzejskoj web kolumni čak 56 stručnih članaka kustosa… – nabraja ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan.

Dodaje da su u Muzeju u tijeku dva projekta (aktivna i lani) koja se financiraju iz fondova Europske unije. Ustanova je lani dobila i nagradu Hrvatskoga muzejskog društva za pedagoško-edukativni projekt rada s djecom iz autističnog spektra „Muzej za Pogled 2019.“

Zrinski i palača

Završeni su građevinski radovi za novi stalni postav na temu Zrinskih na drugome katu jugoistočnoga krila palače. Izložba pod nazivom „Zrinski i čakovečki Stari grad“ virtualno je otvorena u sklopu Noći muzeja 29. siječnja.

– Izložba se bavi obitelji Zrinski, s obzirom na činjenicu da su oni u 16. i 17. stoljeću stolovali ovdje u Čakovcu. Bili su pripadnicima hrvatsko-ugarskoga plemstva i obnašali istaknute dužnosti. Izložba prikazuje neke općepoznate pojedinosti iz života Zrinskih: njihov dolazak u Međimurje, uspon i slom. Prikazan je svakodnevni život plemstva u ranome novom vijeku. Prikazane su i teme koje su možda nešto manje poznate u javnosti – kako su se družili, kako im je izgledala prehrana, čime su se bavili, osobito kojim hobijima, kako je izgledalo obrazovanje žena u ono vrijeme i drugo. Na taj smo način htjeli približiti Zrinske posjetiteljima, da se lakše povežu s njima. Kao i mi, imali su razne interese – objašnjava kustosica povijesnih zbirki Muzeja Magdalena Vrbanec.

Na postavu su s njom radile i voditeljica povijesnih zbirki, viša kustosica Ana Šestak te ravnateljica ustanove, viša kustosica Maša Hrustek Sobočan. Za Noć muzeja u digitalnome izdanju Muzej je snimio i video u trajanju od 9 minuta o toj izložbi, koji je u prvome „valu“ pregledalo gotovo 5000 ljudi.

– Radovi uređenja prostora i postava izložbe sufinancirani su projektom „Living Castles“ iz Operativnoga programa INTERREG V-A (Slo-Hr 2014.- 2020.) u vrijednosti od 85 posto, dok je ostatak sufinanciran vlastitim sredstvima. Za potrebe izložbe izrađene su nove vitrine i postamenti, osmišljen je izložbeni koncept koji elaborira život obitelji Zrinski uz političke i vojne teme te teme iz svakodnevnoga života. Od Hrvatskoga povijesnog muzeja posuđeni su prekrasni primjerci hladnoga i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća, kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel. U sklopu izložbe dostupne su hologramske naočale i tableti s posebno osmišljenom aplikacijom pomoću koje posjetitelji mogu kreirati izgled čakovečkoga Staroga grada prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća – ističe kustosica Vrbanec.

Hologramska projekcija omogućuje realističnu 3-D projekciju u prostoru, kao i interakciju s projekcijom. Aplikacije su izrađene u suradnji s Međimurskim veleučilištem, partnerom na projektu „Living Castles“. Osmišljena je i aplikacija za pametne telefone koja otkriva dodatne sadržaje o rodoslovlju obitelji Zrinski i njihovim biografijama. Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskoga i njegove žene, grofice Sofije Löbl. Izradio ih je majstor krojač Ivan Debeljak iz HNK-a Varaždin. Izložba „Zrinski i čakovečki Stari grad“ može se razgledati samostalno ili u manjem broju u radno vrijeme Muzeja (od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati i vikendom od 10 do 14 sati).

Prošle su godine nastavljeni i radovi na statičkoj sanaciji drugoga kata jugozapadnoga krila palače, kao i na obnovi fortifikacije Staroga grada.

– Muzej u 2020. godini bilježi 4115 „realnih“ posjeta, na web stranicama dvostruko više, no fascinantan je podatak da na društvenim mrežama brojimo čak 380.000 posjeta! Iz toga se vidi koliko su društvene mreže značajne za komunikaciju s publikom. Što se tiče Muzeja nematerijalne baštine, i dalje stoji plan da se otvorenje održi oko Dana Međimurske županije, dakle 30. travnja ili nedugo nakon toga. Građevinski radovi trebali bi biti dovršeni do početka ožujka, nakon čega slijedi opremanje: unutra treba postaviti namještaj, opremu za suvenirnicu i kafić, same muzejske izloške i tehnologiju – naglašava Hrustek Sobočan.

Likovni natječaj

U Muzeju je aktualan i likovni natječaj koji dijeli ime izložbe. U njemu mogu sudjelovati djeca i učenici u dobi od četiriju do šesnaest godina (djeca/učenici s posebnim potrebama mogu sudjelovati bez obzira na dob).

– Nedostaje li vam motivacije, svakako za početak posjetite izložbu u Muzeju Međimurja ili pogledajte video o njoj na muzejskim mrežnim stranicama ili Facebooku. Teme za nadahnuće su „Obitelj Zrinski“, „Tajni tunel“ i „Čakovečki Stari grad“ – kažu iz Muzeja. Prihvatljive tehnike likovnog rada uključuju crteže, slike, grafike, keramiku, kombinirane tehnike (skulpture, radovi od metala, keramike, drveta, stakla, papira, tekstila…) Najveći prihvatljivi format rada može biti 70 x 50 centimetara. Broj radova iz ustanova nije ograničen, no svaki autor može poslati samo jedan rad. Poslani radovi moraju biti u originalu, a rok za slanje je 31. ožujka.

Na poleđini svakog rada treba napisati ime i prezime autora, naslov rada, godinu rođenja, adresu škole ili ustanove te ime i prezime mentora. Radove valja poslati s naznakom „Za likovni natječaj ‘Zrinski i čakovečki Stari grad’“ na adresu Muzej Međimurja Čakovec, Trg Republike 5, 40.000 Čakovec. Pristigle radove pregledat će stručno povjerenstvo, a najbolje očekuju vrijedne nagrade. Rezultati natječaja bit će objavljeni u travnju na mrežnim stranicama Muzeja.

– Vjerujemo da nas u 2021. godini čeka puno lijepih i novih iskustava uz završetke projekata koji upravo ulaze u finale te nove izložbe, manifestacije i projekte! – za kraj poručuje ravnateljica Muzeja.

Foto i video

FOTO Aktivna nedjelja: nordijskim hodanjem u Ludbregu započeo „Welcome spring“ festival

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U Ludbregu je danas, 7. ožujka, započeo „Welcome spring“ festival – festival sporta, rekreacije i aktivnog života.

Organizatori su pripremili utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Prvo na redu bilo je nordijsko hodanje stazom dugom 10 kilometara. Događaju su se odazvali brojni rekreativci, a građanima se u hodanju pridružio i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Staza je vodila od Ludbrega prema Vinogradima Ludbreškim kroz uglavnom šumske puteve. Ovo festivalsko događanje organizira udruga „Narcisa“ Ludbreg koja nordijsko hodanje promovira u sklopu svojih redovitih aktivnosti.

U subotu, 13. ožujka, na redu je Watermark Kayak, a detalje i raspored ostalih događaja doznajte na linku ispod.

>>„Welcome spring“ festival: Ludbreg u ožujku postaje središtem sporta i rekreacije

„Welcome spring“ će svakog vikenda u Ludbreg donijeti uzbudljiva sportska natjecanja praćena zanimljivim popratnim programom, a cilj je popularizacija aktivnog života, odnosno outdoor aktivnosti kao vrste zabave, rekreacije i zdravog druženja na otvorenom.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija s današnjeg događaja.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Posjetitelji obišli romantični Trakošćan i „napunili baterije“ u prirodi koja ga okružuje

Objavljeno:

- dana

Ivan Agnezović

Dok su jedni slobodnu subotu iskoristili za druženje u centru grada, drugi su odlučili podne provesti u mirnoći prirode, daleko od gradske gungule.

Oni koji su se odlučili na posjet Trakošćanu i šetnju park šumom oko Trakošćanskog jezera učinili su pravu stvar jer ništa ne može bolje „napuniti baterije“ od odmora u prirodi s pogledom na bajkoviti dvorac.

Podsjetimo, još je nekoliko vikenda ostalo za uživanje u pogledu na Trakošćansko jezero i fotografiranje uz prepoznatljivu vizuru istog jer će se najkasnije u travnju ispustiti voda iz jezera na godinu dana radi izmuljivanja.

U galeriji fotografija pogledajte kako je danas bilo u Trakošćanu.

Nastavite čitati