Povežite se s nama

Međimurje

FOTO I VIDEO Pogledajte videouradak umjetnice Kristine Gite Kavran

Objavljeno:

- dana

U petak, 30. listopada, premijerno je prikazana videoizložba Kristine Gite Kavran na kanalu “Art, music and thoughts by Kristina Gita Kavran”.

Umjetnička djela vezana su pričom koja nosi naziv “Nepredvidljivo predvidljivi univerzum tihog svijeta u našoj svijesti”. Priča je pokrenuta s nekoliko hvalevrijednih ciljeva.

– Želim poručiti da u ovakvim vremenima nikako ne smijemo pognuti glavu, jer u svakoj se tami nalazi tračak svjetlosti! – kaže Kristina, koja je ujedno i redateljica “happeninga”.

– Opus slikarskih umjetničkih djela koji sam prezentirala u videu početak je mojeg rada. Djela su nastala kombinacijom različitih metoda i stilova, ovo je moja prva prezentacija koja je nastajala godinu dana i broji 80 slikarskih djela. To nije jedna obična izložba, već je to i određen performans koji se u Hrvatskoj na ovakav način pojavljuje prvi put.
Slike bilježe moja stanja i moja slikarska propitivanja u traženju pravoga izraza samog života i ljubavi – objašnjava umjetnica.

Odgovoran za kameru i montažu u ovom projektu bio je Žan Novosel, a snimanje je odrađeno u svečanoj dvorani Muzeja Međimurja.

– Umjetnost je sve ono što nosimo u sebi. Umjetnost je biti ono što doista jesi, izvući to iz sebe i pustiti da to što doista jesmo bude ljepilo dobrih vibracija, kvalitetnih odnosa, kreativnog stvaranja i svega što u našim životima predstavljaju ljubav, snagu, mir, radost… Slika je alat baš kao i zvuk i dodir i ima moć iscjeljivanja. Moj stil života je konstantno istraživanje tijela, uma, duha i duše. Neprekidno stvaranje, puno smijeha i ljubavi.
Radila sam razne projekte koji na prvi pogled nemaju veze jedan sa drugim, ali oni su zapravo povezani, jer nijedan dio nas i našeg života ne možemo promatrati kao neodvojivu cjelinu.

Svi i sve u svakom trenutku bilo gdje da jesmo neraskidivo smo povezani. Vodim se trenutkom i volim jednostavno. Trudim se da u svakom trenutku budem autentična i da uživam u svim blagoslovima radosti stvaranja. Tako sam to činila i kod ovoga projekta.
Inspiraciju za svoje projekte pronalazim u ljepotama ljudskih duša, u njihovim životima i ljubavi prirode koja nam daje život. Moj cijeli životni opus pretežno je posvećen unutarnjem stanju uma, duha i tijela, ljubavi i potrebi za ostvarenjem životne svrhe. Sve je u konačnici posvećeno životu i ljudima.

Ovaj projekt odnosi se na sve što jesam i na sve što radim; nastavak je moga dosadašnjeg rada. Odlično će se uklopiti i vezati uz moj rad s djecom i odraslima. U kratkim crtama inače sam majka, kućanica, umjetnica, spisateljica, glazbenica, terapeut za djecu i odrasle, učiteljica, savjetnica… – kaže autorica projekta, Kristina Kavran.

Terapeutkinja je zvučne pedagogije za djecu i gong terapeutkinja zvukom.

– Program po kojem radim s djecom je program “Klik” po dr. Peteru Hessu. Klik je posebno dizajniran program pedagoško-terapijske zvučne komunikacije. U programu se učinkovito primjenjuju zvučni treninzi i terapijski koncept za djecu, mlade i odrasle u individualnom i grupnom radu. Jedna od svrha ovoga projekta je unaprijediti zdravlje, javno dobro, pomoći onima kojima je najpotrebnije i ponuditi nešto novo svojoj sredini i ljudima oko sebe, kao i želja da se od prodaje slikarskih djela kupe zvučni didaktički elementi za rad s djecom koji su nužno potrebni za višu razinu – završava Gita. Njezinu videoizložbu pogledajte na priloženoj poveznici.

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje