Povežite se s nama

Foto i video

FOTO I VIDEO U Čakovcu otvoren prvi ekomuzej u regiji s najzanimljivijim međimurskim atrakcijama!

VIDEO: VTV

Objavljeno:

- dana

Gdje melje najstariji riječni mlin u Hrvatskoj, koja je najljepša međimurska popevka, što je u Međimurju najfinije: pušipel, gibanica ili meso z tiblice?

Odgovore na ova i još mnoga druga pitanja o najsjevernijoj hrvatskoj županiji od sada posjetitelji i turisti mogu saznati u najsuvremenijem multimedijalnom i interaktivnom postavu u ovom dijelu Europe – Centru za posjetitelje „Ekomuzej Međimurje malo“.

U hrvatskim okvirima, ekomuzej je inovativni koncept očuvanja, zaštite i turističke interpretacije baštine, a njegova organizacija na području cijele jedne županije je prvi takav projekt u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Cijeli projekt organizacije „Ekomuzeja Međimurje malo“ obuhvaća izgradnju i opremanje 15 centara za interpretaciju širom Međimurske županije, kao i središnjeg Centra za posjetitelje u Čakovcu ukupne vrijednosti od više od 70 milijuna kuna.

Suvremeni gost danas želi doživjeti destinaciju onakvom kakva ona zaista jest, njenu prošlost i sadašnjost, želi kušati njena gastronomska bogatstva, uživati u prirodnim ljepotama, slušati autohtonu glazbu i upoznati navike lokalnog stanovništva, a “Ekomuzej Međimurje malo” obuhvaća sve ono što Međimurje kao turistička destinacija može ponuditi.

Lokalno stanovništvo ima direktnu ekonomsku dobrobit od kulturne baštine

Središnji Centar za posjetitelje smješten je u prostorijama Turističke zajednice Međimurske županije i zamišljen je kao visitor centar koji posjetiteljima daje osnovne najvažnije informacije o Međimurju te ih potiče da istraže kulturnu, povijesnu i tradicijsku baštinu na izvornoj lokaciji. Stoga će, zahvaljujući fragmentiranom muzeju, turisti moći posjetiti lokacije koje dosad nisu bile turistički dovoljno prepoznate, poput budućeg Centra „Hiža Međimurske popevke“ u Donjoj Dubravi ili Arheološkog parka Nekropola u tumulima u Goričanu.

– Struka će na licu mjesta interpretirati materijalnu i nematerijalnu kulturnu i prirodnu baštinu, organiziran je sustav posjećivanja, provode se edukacije lokalnog stanovništva koja će na kvalitetan način prezentirati sadržaj, a u konačnici će lokalna zajednica imati direktnu ekonomsku korist od centara – pojasnio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Međimurska županija je još 2016. godine u okviru Masterplana razvoja turizma do 2020. godine, kao jedan od strateških imidž projekata, zacrtala razvoj Ekomuzeja. Njegovom organizacijom međimurski turizam dobiva prepoznatljiv kulturno turistički proizvod i snažan brend jer su u zapadnoeuropskim zemljama ekomuzeji cijenjeni, prepoznatljivi i visokokonkurentni dio turističke ponude.

Jedinstvena tehnološka rješenja Ekomuzeja osmislili su međimurski stručnjaci

Da su Međimurci svjesni vrijednosti svoje baštine, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da žele bogatstvo Međimurja sačuvati za nove generacije, ali i predstaviti što većem broju ljudi. Ekomuzej ujedinjuje najvažnije vrijednosti Međimurja – popevku, arheološku i sakralnu baštinu, Mlin na Muri, ispiranje zlata na Dravi, Stari grad Zrinskih, prirodnu baštinu, kulturu vina, tradicionalnu međimursku gastronomiju, život i djelo dr. Rudolfa Steinera, sport i rekreaciju.

– Važnost Ekomuzeja je i u tome što ujedinjuje turističke zajednice, lokalnu vlast, sve dionike u turizmu, ali i lokalno stanovništvo i poduzetništvo. Međimurske ruke i međimursko znanje važan su segment razvoja muzeja jer su sve multimedijalne i grafičke sadržaje osmislili i realizirali upravo Međimurci. Ovdje se možemo uvjeriti da je Međimurje doista zelena oaza u srcu Europe – zaključio je.

Uz to što je koncept Ekomuzeja jedinstven, jedinstvena su i tehnološka rješenja koja nudi – virtualna stvarnost spojena je s materijalnim, odnosno uz elemente virtualne stvarnosti ostvaruje se kontakt s prostorom Muzeja. Ukupna vrijednost uređenja središnjeg Centra za posjetitelje u Čakovcu je 2.170.375 kuna, od čega je Međimurska županija izdvojila 1.262.125 kuna.

Predstavljanju središnjeg Centra za posjetitelje „Ekomuzeja Međimurje malo“ prisustvovala je i državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman. Ministarstvo je za ovaj projekt izdvojilo 910.000 kuna, a državna tajnica Herman iznimno je ponosna na njegovu realizaciju, koja pridonosi razvoju kontinentalnog turizma. Međimurje iz godine u godinu opravdava titulu najuspješnije kontinentalne turističke destinacije, a projekt „Ekomuzej Međimurje malo“ samo je dio velikih ulaganja u turizam pred kojima se nalazi Međimurska županija.

Nakon što je tijekom prošle godine otvoren jedinstveni Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu koji predstavlja zaštićenu prirodnu baštinu Međimurja, uskoro će se otvoriti Matulov grunt, edukacijsko-istraživački centar u Frkanovcu, a kraju se privodi najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja, rekonstrukcija fortifikacije Staroga grada Čakovec.

Foto i video

FOTO Posjetitelji obišli romantični Trakošćan i „napunili baterije“ u prirodi koja ga okružuje

Objavljeno:

- dana

Ivan Agnezović

Dok su jedni slobodnu subotu iskoristili za druženje u centru grada, drugi su odlučili podne provesti u mirnoći prirode, daleko od gradske gungule.

Oni koji su se odlučili na posjet Trakošćanu i šetnju park šumom oko Trakošćanskog jezera učinili su pravu stvar jer ništa ne može bolje „napuniti baterije“ od odmora u prirodi s pogledom na bajkoviti dvorac.

Podsjetimo, još je nekoliko vikenda ostalo za uživanje u pogledu na Trakošćansko jezero i fotografiranje uz prepoznatljivu vizuru istog jer će se najkasnije u travnju ispustiti voda iz jezera na godinu dana radi izmuljivanja.

U galeriji fotografija pogledajte kako je danas bilo u Trakošćanu.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Varaždinke osmijehom i dobrim raspoloženjem uljepšale sunčano i hladno subotnje jutro

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Iako su temperature zraka niže nego prošloga vikenda, i ove je subote u centru Varaždina bilo vrlo živo.

Sunčano jutro brojne su Varaždinke i Varaždinci iskoristili za šetnju gradom i kupovinu na Gradskoj tržnici, a mnogi su konačno mogli uživati i u ispijanju kave na terasama kafića.

Naime, ovo je prva subota otkad su popustile epidemiološke mjere, stoga su otvorene terase kafića i restorana bile dodatan razlog za druženje s prijateljima u centru grada.

Hladno jutro svakako su uljepšali osmjesi na licima Varaždinki i Varaždinaca koje smo sreli.

Djelić atmosfere s varaždinske špice pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati