Povežite se s nama

Foto i video

FOTO I VIDEO U Čakovcu otvoren prvi ekomuzej u regiji s najzanimljivijim međimurskim atrakcijama!

VIDEO: VTV

Objavljeno:

- dana

Gdje melje najstariji riječni mlin u Hrvatskoj, koja je najljepša međimurska popevka, što je u Međimurju najfinije: pušipel, gibanica ili meso z tiblice?

Odgovore na ova i još mnoga druga pitanja o najsjevernijoj hrvatskoj županiji od sada posjetitelji i turisti mogu saznati u najsuvremenijem multimedijalnom i interaktivnom postavu u ovom dijelu Europe – Centru za posjetitelje „Ekomuzej Međimurje malo“.

U hrvatskim okvirima, ekomuzej je inovativni koncept očuvanja, zaštite i turističke interpretacije baštine, a njegova organizacija na području cijele jedne županije je prvi takav projekt u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Cijeli projekt organizacije „Ekomuzeja Međimurje malo“ obuhvaća izgradnju i opremanje 15 centara za interpretaciju širom Međimurske županije, kao i središnjeg Centra za posjetitelje u Čakovcu ukupne vrijednosti od više od 70 milijuna kuna.

Suvremeni gost danas želi doživjeti destinaciju onakvom kakva ona zaista jest, njenu prošlost i sadašnjost, želi kušati njena gastronomska bogatstva, uživati u prirodnim ljepotama, slušati autohtonu glazbu i upoznati navike lokalnog stanovništva, a “Ekomuzej Međimurje malo” obuhvaća sve ono što Međimurje kao turistička destinacija može ponuditi.

Lokalno stanovništvo ima direktnu ekonomsku dobrobit od kulturne baštine

Središnji Centar za posjetitelje smješten je u prostorijama Turističke zajednice Međimurske županije i zamišljen je kao visitor centar koji posjetiteljima daje osnovne najvažnije informacije o Međimurju te ih potiče da istraže kulturnu, povijesnu i tradicijsku baštinu na izvornoj lokaciji. Stoga će, zahvaljujući fragmentiranom muzeju, turisti moći posjetiti lokacije koje dosad nisu bile turistički dovoljno prepoznate, poput budućeg Centra „Hiža Međimurske popevke“ u Donjoj Dubravi ili Arheološkog parka Nekropola u tumulima u Goričanu.

– Struka će na licu mjesta interpretirati materijalnu i nematerijalnu kulturnu i prirodnu baštinu, organiziran je sustav posjećivanja, provode se edukacije lokalnog stanovništva koja će na kvalitetan način prezentirati sadržaj, a u konačnici će lokalna zajednica imati direktnu ekonomsku korist od centara – pojasnio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Međimurska županija je još 2016. godine u okviru Masterplana razvoja turizma do 2020. godine, kao jedan od strateških imidž projekata, zacrtala razvoj Ekomuzeja. Njegovom organizacijom međimurski turizam dobiva prepoznatljiv kulturno turistički proizvod i snažan brend jer su u zapadnoeuropskim zemljama ekomuzeji cijenjeni, prepoznatljivi i visokokonkurentni dio turističke ponude.

Jedinstvena tehnološka rješenja Ekomuzeja osmislili su međimurski stručnjaci

Da su Međimurci svjesni vrijednosti svoje baštine, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da žele bogatstvo Međimurja sačuvati za nove generacije, ali i predstaviti što većem broju ljudi. Ekomuzej ujedinjuje najvažnije vrijednosti Međimurja – popevku, arheološku i sakralnu baštinu, Mlin na Muri, ispiranje zlata na Dravi, Stari grad Zrinskih, prirodnu baštinu, kulturu vina, tradicionalnu međimursku gastronomiju, život i djelo dr. Rudolfa Steinera, sport i rekreaciju.

– Važnost Ekomuzeja je i u tome što ujedinjuje turističke zajednice, lokalnu vlast, sve dionike u turizmu, ali i lokalno stanovništvo i poduzetništvo. Međimurske ruke i međimursko znanje važan su segment razvoja muzeja jer su sve multimedijalne i grafičke sadržaje osmislili i realizirali upravo Međimurci. Ovdje se možemo uvjeriti da je Međimurje doista zelena oaza u srcu Europe – zaključio je.

Uz to što je koncept Ekomuzeja jedinstven, jedinstvena su i tehnološka rješenja koja nudi – virtualna stvarnost spojena je s materijalnim, odnosno uz elemente virtualne stvarnosti ostvaruje se kontakt s prostorom Muzeja. Ukupna vrijednost uređenja središnjeg Centra za posjetitelje u Čakovcu je 2.170.375 kuna, od čega je Međimurska županija izdvojila 1.262.125 kuna.

Predstavljanju središnjeg Centra za posjetitelje „Ekomuzeja Međimurje malo“ prisustvovala je i državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman. Ministarstvo je za ovaj projekt izdvojilo 910.000 kuna, a državna tajnica Herman iznimno je ponosna na njegovu realizaciju, koja pridonosi razvoju kontinentalnog turizma. Međimurje iz godine u godinu opravdava titulu najuspješnije kontinentalne turističke destinacije, a projekt „Ekomuzej Međimurje malo“ samo je dio velikih ulaganja u turizam pred kojima se nalazi Međimurska županija.

Nakon što je tijekom prošle godine otvoren jedinstveni Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu koji predstavlja zaštićenu prirodnu baštinu Međimurja, uskoro će se otvoriti Matulov grunt, edukacijsko-istraživački centar u Frkanovcu, a kraju se privodi najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja, rekonstrukcija fortifikacije Staroga grada Čakovec.

Foto i video

FOTO Varaždinski vatrogasci i pčelari uklanjali roj pčela sa zgrade na Korzu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Danas, 11. svibnja, na jednom od objekata na varaždinskom Korzu našao se zalutali roj pčela.

Pčele su svoje mjesto našle pod žlijebom, no na poziv građana oko 12 sati u pomoć su pristigli vatrogasci JVP-a Varaždin i pčelari Hrvatske pčelarske službe 112 koji su brzom intervencijom uklonili pčele i premjestili ih na prikladnije mjesto.

Evo kako je izgledala današnja intervencija.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Predstavljena nova vatrogasna cisterna, služit će u gašenju većih požara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ispred vatrogasnog doma u Trenkovoj ulici u Varaždinu danas, 10. svibnja, predstavljeno je još jedno novo vatrogasno vozilo.

Gradska vatrogasna zajednica preuzela je novu cisternu koju će koristiti vatrogasna društva iz sastava GVZ-a Varaždin.

Vozilo će služiti u gašenju većih požara i požara otvorenih prostora. U slučaju havarije na vodoopskrbnom sustav vozilo može služiti za opskrbu stanovništva pitkom vodom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!