Povežite se s nama

Međimurje

FOTO I VIDEO U Pretetincu održan 1. Prirodoslovni kamp: “Djeci treba pokazati koliko im je lijepih stvari pred nosom!”

FOTO: Monika Cindrić/IGH

Objavljeno:

- dana

Tijekom prošloga tjedna, od ponedjeljka, 16. do petka, 20. kolovoza u Pretetincu je u organizaciji Ekološke udruge “Platana” održan 1. Prirodoslovni kamp za djecu.

Voditeljica Kampa bila je Monika Cindrić, profesorica biologije i kemije u Srednjoj školi Čakovec, a uz nju djecu je mentorirala i Marina Trstenjak Petran, profesorica fizike iz iste škole. Kamp je okupio djecu 2., 3. i 4. razreda, prvenstveno iz Područne škole Dunjkovec, a aktivnosti su se odvijale u društvenom domu u Pretetincu i okolnoj prirodi poput obližnjega Ladićeva brega.

Monika Cindrić i Marina Trstenjak Petran

Učenje i zabava

Jedna od sudionica, desetogodišnja Lea Branilović, koja će uskoro početi pohađati peti razred, prilikom našeg posjeta u četvrtak, 19. kolovoza, objasnila nam je da joj se Kamp sviđa zato što je drukčiji od drugih.

Desetogodišnja Lea Branilović kaže da je ovaj Kamp drukčiji od drugih!

– Svakoga dana biciklom smo se vozili do šume. Drago mi je što smo imali puno vremena – po četiri školska sata – a dopalo mi se i to što smo dobili opremu poput ruksaka i majica. Obično nam je po jedan sat ostao za zabavu. U blizini ima jedan brijeg s visećom granom, za koju se možemo držati kao za lijanu. Istražujemo kukce, poput mrava, spominjali smo i jelenke pa učili o njima… Danas smo, na primjer, naučili sve o stranama svijeta i kako se orijentirati, kao i o lišću koje se nalazi u našoj šumi.

U ponedjeljak smo šumsku učionicu uredili i očistili od smeća, istražili živi svijet u šumi i učili kako se ponašati u prirodi. U utorak je bilo kišovito pa smo u društvenome domu izrađivali vjetrenjače i govorili o prirodnim pojavama. U srijedu nam je jako zanimljivo bilo saznati kako su nekad davno ljudi mjerili uz pomoć palca, pedlja, šake, stopala i koraka.

Kamp bih preporučila svima i jedva čekam da se ponovi iduće godine, kada će se valjda uključiti i jedan moj prijatelj koji se dugo premišljao hoće li doći, a sad mu je žao što se nije odmah javio! – kaže iznimno aktivna Lea, koja se inače dosad redovito zalagala i u radu Mažoretkinja Nedelišća, na manifestacijama poput tradicionalne Dječje biciklijade koju organizira Udruga žena Pretetinec, Croatian Makers ligi i drugdje.

Priroda “iza ugla”

Profesorica Cindrić kaže da je već duže razmišljala o pokretanju takvoga kampa, s obzirom na činjenicu da su na području Općine dosad organizirani samo kampovi sportskog tipa.

– Nisu sva djeca zainteresirana za sve vrste sportova pa im druženje u prirodi otvara nove mogućnosti. Pandemija koronavirusa učenicima je tijekom prošle školske godine pomrsila sve planove i onemogućila im odlazak na terensku nastavu, odnosno školu u prirodi. Moja kolegica Marina Trstenjak Petran pozitivno je reagirala na ideju, što mi je bio dodatan poticaj da je doista pokušamo realizirati.

Pomogle su nam Općina Nedelišće i Turistička zajednica Općine Nedelišće, kojima zahvaljujemo: uz njihovu pomoć nabavili smo ruksake, majice, povećala, kompase, fućke i mjerače temperature te komplete bilježnica s olovkama. Javna ustanova za zaštitu prirode “Međimurska priroda” osigurala je besplatne ulaznice za posjet Centru “Med dvemi vodami” u Križovcu i neke edukativne materijale. Zadnjeg dana Kampa podijeljene su im i zahvalnice.

Posljednjeg dana zahvalnice su svim sudionicima, osim voditeljice, dijelili i Velimir Bašek te Marina Trstenjak Petran

Zamisao je bila u šumskim uvjetima djeci pokazati što ondje i inače mogu samostalno raditi i istraživati pa smo tako organizirali promatranje ptica i snimanje njihova pjeva, postavljali zamke za kukce i lovili ih, skupljali jestive plodove, određivali starost drveća, naučili se orijentirati u prirodi i raspoznavati biljke tipične za ovo područje… Reakcije djece bile su iznimno pozitivne, oduševljeni su svime što su doživjeli i jedva čekaju da se nešto ovakvo opet održi! – napominje voditeljica Cindrić.

Dodaje da će učenicima podijeliti i evaluacijske listiće koje će ispunjavati s roditeljima, kako bi organizatorice dobile što objektivniju povratnu informaciju o aktivnostima.

– Vidi se da su žedni znanja i da uživaju u prirodi, a mi im želimo pokazati da im je cijeli svijet “pred nosom” – primjerice, prekrasna šuma na deset minuta hoda! U planu je da iduće godine Kamp proširimo na više grupa i termina – imamo ideje i volje, podršku okoline i puno zainteresiranih – zaključuje Monika.

Tijekom našeg posjeta učenicama i učenicima svoj je posao glavnog čuvara prirode, odnosno rendžera, kao i Javnu ustanovu “Međimurska priroda” u kojoj radi, kratko predstavio Velimir Bašek, ujedno i predsjednik Ekološke udruge “Platana”.

Foto i video

FOTO Plodove zemlje i rada na Danima zahvalnosti u Nedelišću ponosno predstavile udruge i OPG-ovi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivor Trojnar

Već je 17. put održana najdugovječnija i najpoznatija manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – Dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Ove godine preselila je na novu lokaciju: u dvorište Lovačkog doma u Nedelišću, na kraju ulice Vinka Karlovića, gdje su te subote mnogobrojne delikatese predstavili članovi i članice općinskih udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Usto, 600 porcija bograča pripremili su lovci iz Lovačkog društva “Fazan”, a 40 kilograma ribica tradicionalno su ispekli i podijelili članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Nedelišće i Sportskoga ribolovnog društva “Amur”, dok su članovi i članice Društva sportske rekreacije Grabanice i Udruge žena Pretetinec pekli langoše.

Čuvari tradicije

– Prošlogodišnji uvjeti nisu nam dozvoljavali održavanje manifestacije, dok se ove godine ona održala u ponešto izmijenjenom izdanju i u manjem obujmu nego što smo naviknuti. Unatoč svemu, vodeći se aktualnim epidemiološkim mjerama, odlučili smo u potpunosti sadržajno i organizacijski prilagoditi manifestaciju pa smo je tako ove godine preselili iz sajamske dvorane MESAP-a na otvoreno, čime smo se na neki način vratili samim počecima kada se manifestacija još održavala vani – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Uz mnogobrojne cekerašice, pletilje, pojedince i udruge – čuvare tradicije i ručnih radova – obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti ponosno su predstavila svoje najbolje proizvode, a uz svoje izložbene štandove svaki od njih ispričao je svoju priču. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koji se za vrijeme održavanja mogu pronaći na štandu svih udruga s područja Općine Nedelišće.

Prekrasna priroda

– U sklopu svečanog otvorenja blagoslovljeni su jesenski plodovi i pripremljena hrana, što je predstavljalo zahvalu na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine podareni. Okupljene je pozdravio načelnik Općine Nikola Novak. Posjetitelji su mogli razgledati i izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, uživati u mnogobrojnim degustacijama i okrjepi, bograču i besplatnim prženim ribicama, a sve to uz dobru atmosferu i ugodan boravak u prekrasnoj prirodi Lovačkog doma u Nedelišću – dodaju iz TZO Nedelišće.

Hranu je blagoslovio župnik Ivan Herceg, a dijelom kulturno-umjetničkog programa bili su članovi i članice KUU “Seljačka sloga” Nedelišće te Podružnice Matice umirovljenika, nedelišćanske mažoretkinje, kao i polaznici dječjih vrtića “Zvončić” i “Zvjezdica”.

– Turistička zajednica Općine Nedelišće ovim se putem posebno zahvaljuje svim izlagačima, izvođačima i volonterima, DVD-u Nedelišće na pomoći i podršci, i naravno, svim sudionicima na odazivu! – poručuju organizatori.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mladen Dobranić: „Nisam zadovoljan sezonom jabuka, pomrzlo mi je 50 % uroda!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jabuka – kraljica voća ovih je dana u centru pozornosti voćara diljem Hrvatske koji u svojim nasadima marljivo ubiru ove sočne jesenske plodove. Povodom Svjetskog dana jabuka, u srijedu, 20. listopada, u Voćnjaku starih sorti jabuka u Brezovcu u Svetome Martinu na Muri održana je 4. Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom.

Otkupna cijena

U bogatom programu posjetitelji su mogli sudjelovati u berbi jabuka, prisustvovati prešanju jabuka na starinskoj preši, degustirati sok od jabuke i naučiti koje su to starinske sorte jabuke uz prezentaciju iskusnih voćara.

Organizator događanja je Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, na čijem je čelu predsjednik Mladen Dobranić, kojega smo upitali je li zadovoljan ovogodišnjom sezonom jabuka, s obzirom na to da voćari Međimurja godišnje proizvedu gotovo trećinu ukupne količine jabuka u Hrvatskoj.

– Govorim u svoje ime da nisam zadovoljan sezonom, jer mi je pomrzlo 50 % uroda, čak i više, no situacija nije ista u svim voćnjacima. Jedni voćari imaju dosta obilati urod, jedni nemaju, no većini je dosta pomrzlo, najviše sorte idared, dok je zlatni delišes dobro rodio. Tako da je šteta oko 50 % – otkriva Dobranić.

Navodi da međimurski proizvođači nisu zadovoljni cijenom jabuka, „jer je za nas otkupna cijena od 2,20 ili 2,40 slaba, trebala bi biti barem tri kune“. No, maloprodajna je cijena od pet do šest pa čak i sedam kuna naviše, što je u redu, dodaje ovaj iskusni voćar.

– Jabuka će biti dovoljno za naše tržište, samo ne znam kamo će sve naša jabuka otići. Uglavnom, naši voćari većinom prodaju i skladište jabuke u našim hladnjačama, a drugi izvoze direktno iz voćnjaka u Sloveniju i dalje. Jabuke ima, no ne bih rekao da je ima dovoljno – izjavio je Dobranić.

Kada je riječ o skladištenju jabuka, zadovoljan je što se u blizini nalazi dovoljno skladišnog prostora – u Svetom Martinu na Muri nalazi se hladnjača kapaciteta 2000 tona, kao i u Čakovcu, dok pojedini voćari iz Međimurja imaju vlastite, kapaciteta do čak 600 tona.

Najveći proizvođač jabuka u Europi je Poljska, a u našem okruženju Njemačka i Slovenija, stoga smo Mladena Dobranića upitali zna li kakva je tamo sezona jabuka, s obzirom na to da utječe na cijenu jabuka u Hrvatskoj.

– Negdje je pomrzlo, ovisi o sortama, a i vremenske prilike su bile takve da su dva do tri dana bila dovoljna da se pomrzne velik dio uroda. Možemo reći da je kod nas rodilo 50 do 60 % jabuka, a fali nam 30 do 40 % jabuka – govori naš sugovornik.

Pod voćnjacima je u Međimurskoj županiji 650 hektara površine, a radne snage koja ubire plodove ove godine nije nedostajalo. Dobranić smatra da su se voćari vrlo dobro snašli u pronalasku radne snage te da adekvatno plaćaju taj sezonski rad, i da ne mogu biti nezadovoljni plaćanjem, odnosnom cijenom radnika.

Ovih se dana u međimurskim voćnjacima beru sorte idared i zlatni delišes, a njihovo je zdravstveno stanje sasvim u redu te vjeruje da će se tako nastaviti i u godinama koje slijede.

– Idealno bi bilo da nam jabuke dobro rode i postignu dobru cijenu te da sva međimurska jabuka ostane u Hrvatskoj. Tako bi bili svi zadovoljni – i proizvođač i potrošač – zaključuje Dobranić.

Dodajmo da je Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom u voćnjaku u Brezovcu organizirana uz pomoć suorganizatora – Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“, uz pokroviteljstvo Općine Sveti Martin na Muri i općinske Turističke zajednice.

Riječ je o voćnjaku starinskih sorti jabuka koje se uzgajaju na prirodni način bez primjese kemijskih sredstava bilo u obradi tla ili u zaštiti samih biljaka, a otvorio ga je spomenuti LAG u suradnji s Općinom, dok se o njemu brine Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje