Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO III. osnovna škola u Varaždinu proslavila 170. rođendan

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA

U školske klupe III. osnovne škole u Varaždinu prvi učenici sjeli su davne 1846. godine. Veliku, 170. obljetnicu rada su djelatnici i učenici škole obilježili jučer bogatim programom, u kojem je uživao i gradonačelnik Goran Habuš.

III. osnovnu školu je 25. kolovoza 1846. službeno utemeljio biskup Giuro Haulik, vlastelin i pokrovitelj biškupečke župe. Tada je to bila trogodišnja škola, koju su pohađala djeca iz Biškupca, Jalkovca, Črnca, Poljane, Marofa, Kućana Gornjeg, Kućana Donjeg i Zbelave, a nastavu su slušali na hrvatskom jeziku.

Prvi učitelj bio je Janko Gjorgji, a u Biškupcu je služio trideset godina.

Budući da su otvorene škole u Zbelavi i Kučanu Donjem, školsko područje se smanjuje te danas obuhvaća Biškupec, Jalkovec, Črnec, Poljanu i današnju Zagrebačku ulicu.

Škola je postigla brojne i zapažene uspjehe na natjecanjima, a jedan od zapaženijih je državna nagrada  “Faust Vrančić” koja joj je dodijeljena 2001. godine za posebne doprinose razvoju i unapređivanju tehničkog odgoja i obrazovanja.

– Ove školske godine školu pohađa 435 učenika, raspoređenih u 19 odjeljenja, zaposleno je 9 učitelja razredne nastave, te 21 učitelj predmetne nastave – istaknuto je na stranicama III. OŠ.

Izvor: Foto: rt

Život i društvo

Teretnim vozilom u Varaždinu na zebri udario pješakinju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 20. travnja, oko 12.25 sati u Zavojnoj ulici u Varaždinu u prometnoj je nesreći ozlijeđena jedna osoba.

Teretnim vozilom je iz smjera Trenkove ulice u smjeru Koprivničke ulice upravljao 64-godišnjak. Dolaskom do semaforiziranog raskrižja Koprivničke i Zavojne ulice na znak zelenog svjetla skretao je u desno a da prethodno nije propustio 75-godišnju pješakinju koja je prelazila preko obilježenog pješačkog prijelaza na znak zelenog svjetla gurajući bicikl.

Uslijed udara pješakinja je pala na kolnik i zadobila ozljede. Medicinska pomoć pružena joj je u varaždinskoj Općoj bolnici, a ozljede joj za sada nisu okvalificirane.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin je podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je značajnim sredstvima iz proračuna podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, unatoč pandemijskoj krizi.

Naime, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak, 20. travnja, s predstavnicima udruga potpisao je ugovore te im tom prilikom zahvalio „što ste radili u ovim pandemijskim uvjetima i okupljali naše građane koji su preko vas zadovoljili svoje građanske interese“.

– Riskirali ste svoje zdravlje i  bili na usluzi građanima i zato vam upućujem veliku zahvalu. Iako će pojedine udruge smanjiti svoje aktivnosti zbog pandemije, sredstva neće propasti, a vas molim da nas o tome izvještavate. Najveća vrijednost ove gradske uprave je bila da smo komunicirali s vama. Nikad u povijesti grada nije bilo toliko udruga kao što ih imamo danas i nikad nije bila bolja suradnja. Udruge su šarolikost i bogatstvo jednog gradskog života pa vam još jednom zahvaljujem na suradnji – poručio je gradonačelnik.

Dodajmo da je za danas, 21. travnja, najavljeno potpisivanje ugovora s udrugama s područja obrazovanja i rada s mladima.

Nastavite čitati