Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO III. osnovna škola Varaždin sudjelovala na 10. znanstvenom pikniku u Gornjoj Stubici

Objavljeno:

- dana

U perivoju dvorca Oršić u Gornjoj Stubici od 24. do 25. rujna održan je 10. znanstveni piknik na kojem su učenice III. osnovne škole Varaždin: Antonela Nikolić iz 8.a te Lara Draganić i Ema Težak iz 8.b. razreda sa svojom učiteljicom biologije i kemije Marinom Balažinec predstavile rad GLOBE programa.

Tako su posjetitelji znanstvenog piknika na njihovom štandu mogli upoznati i odrediti vrste tla i upoznati s njihovim karakteristika. Mogli su također vidjeti kukce koji žive u tlu kao i lumbrikarij s gujavicama.

Ove godine na znanstvenom pikniku sudjelovalo je 50-ak osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske kao i brojne udruge, društva, instituti i fakulteti poput Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju, Hrvatskog geološkog društva, Instituta „Ruđer Bošković“, Instituta za fiziku, MEGI – Klinike za kardiovaskularne bolesti Magdalena, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Stomatološkog fakulteta i dr.

Znanstveni piknik već 10 godina organiziraju Udruga „Profesor Baltazar“, CARNET  i Zadruga „ZEZ“ s ciljem da se osvijesti javnost i kreatori politike da Hrvatska mora dobiti svoj prvi interaktivni znanstveni edukativno – zabavni centar ZEZ.

Zahvaljujući Krapinsko-zagorskoj županiji, gradu Donja Stubica i Zagorskoj razvojnoj agenciji, ZEZ centar dobiva svoj dom u prekrasnom dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici.

Život i društvo

Policija za vikend kontrolira imate li zimsku opremu te testira na prisutnost alkohola ili droge

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Obzirom na najavljeno pogoršanje vremenskih uvjeta, policija podsjeća na obvezu posjedovanja zimske opreme, te kako što sigurnije sudjelovati u prometu ukoliko su na cestama zimski uvjeti. Policijski službenici će također tijekom ovog vikenda pojačano nadzirati i posjedovanje zimske opreme na vozilima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Besplatno klizanje za lepoglavske školarce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zahvaljujući odličnom odazivu građana odlučeno je da klizalište u Lepoglavi ostane raditi sve do kraja mjeseca siječnja, što će zasigurno razveseliti one najmlađe.

Radno vrijeme klizališta je od 16 do 21 sat.

Posebno raduje i vijest kako školarci imaju mogućnost besplatnog klizanja.

– Početkom tjedna uputili smo dopis ravnateljima u kojem nudimo besplatno klizanje svim osnovnim školama na području grada Lepoglave u jutarnjim satima u sklopu nastave. Škole su s oduševljenjem prihvatile prijedlog i od sada školarci mogu pokazati svoje vještine klizanja u sklopu nastave. Veseli nas puno klizalište i pozivam sve ljubitelje klizanja da iskoriste svaku minutu i uživaju do kraja siječnja – izjavio je direktor TKIC-a Damjan Županić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje