Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO III. osnovna škola Varaždin ugostila učitelje iz Litve

Objavljeno:

- dana

Na III. osnovnoj školi u Varaždinu održana je još jedna mobilnost u sklopu Erasmus + K1 projekta „High quality inclusive education – a positive teacher’s professionalism for every student’s teaching and learning success“.

Škola je ugostila ravnateljicu i učiteljicu engleskog jezika škole „Šiaulių sanatorinė mokykla“ iz Litve.

– Upoznali smo ih s organizacijom rada na našoj školi, prezentirali im digitalne alate koje koristimo u nastavi i kako ih implementiramo u radu s učenicima, a posebno s učenicima s teškoćama. Predstavili smo rad i rezultate koje ostvarujemo kroz projekte, a posebno Globe projekt. Organizirali smo studijsko putovanje u Zagreb, Trakošćan, Varaždinske Toplice te ih upoznali s kulturnim znamenitostima Varaždina. Prezentirali smo im zanimljivosti vezane uz kulturu, muziku, hranu i običaje našeg kraja, ali i cijele Hrvatske. Izmijenili smo znanja i iskustva o organizaciji školskih sustava u Hrvatskoj i Litvi. Učiteljice škole „Šiaulių sanatorinė mokykla“ bile su oduševljene s viđenim, a one su također predstavile svoju školu, grad i državu. Dogovoreni su novi projekti i suradnja između škola i učitelja kojima se jako veselimo. Našim novim programima želimo proširiti aktivnosti i na mobilnosti učenika – istaknuli su iz III. OŠ Varaždin.

Koordinatorica projekta je učiteljica engleskog jezika Ivana Fiket, a ostali članovi tima bili su: Marina Balažinec, Karla Dragičević, Anja Hrain, Željka Hutinski, Suzana Kućar, Ivana Sukačić i Anica Vragović.

– To je bilo prekrasno iskustvo za nas, koje je omogućilo razmjenu ideja, usavršavanje učitelja, promociju škole i stvaranje novih partnerstva za daljnje projekte – zaključili su.

Život i društvo

I ove godine uoči Svih svetih u varaždinskoj katedrali bdijenje „Holywin“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Ured za pastoral mladih u noći uoči svetkovine Svih Svetih po osmi puta organizira molitveno-slavljeničko bdijenje „Holywin“ pod geslom „Život i primjer bl. Carla Acutisa“ u varaždinskoj katedrali s početkom u 20:30.

Evo što su mladima poručili iz Ureda za pastoral mladih:

Dragi mladi,

ove godine, zbog vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 u kojima se nalazimo, Holywin će se obilježavati na razini arhiđakonata uz pridržavanje svih propisanih mjera i uputa mjerodavnih civilnih stožera.

Vas iz Varaždinsko-zagorskog i Međimurskog arhiđakonata pozivamo na osmi “Holywin” pod geslom “Život i primjer bl. Carla Acutisa”! Molitveno-slavljeničko bdijenje održati će se uoči svetkovine Svih Svetih, u nedjelju, 31. listopada, u našoj katedrali s početkom u 20:30 sati! Program će biti u znaku “blaženika naših dana” bl. Carla Acutisa; započeti će sv. misom koju će predvoditi vlč. Ivan Grbešić, duhovnik bogoslova, koji će održati i kraću duhovnu obnovu uz katehezu o blaženiku iza kojeg vam pripremamo malo iznenađenje te slavljeničko klanjanje!

Holywinom (“Svetost pobjeđuje”) želi se mlade uoči blagdana Svih Svetih pozvati na radosno zajedništvo, bdijenje i molitvu te im kroz duhovno – zabavni program pokazati da i oni mogu, i da su pozvani biti sveti. Današnjoj Hrvatskoj potrebno je više no ikad novih svetaca, a na svetost smo svi, pa tako i vi dragi mladi, svakodnevno pozivani! Zato, budite ustrajni u vjeri, strpljivi, ponizni, svjedočite svoju vjeru drugima, ljubite… gorljivije no ikad!

Za molitveno-slavljeničko bdijenje “Holywin” ove ćemo se godine pripremati devetnicom bl. Carlu Acutisu koju započinjemo upravo na spomendan sv. Ivana Pavla II. koji je blaženika navodio kao veliki primjer mladima 21. stoljeća. Devetnicu koju smo vam pripremili možete preuzeti ovdje i pridružiti nam se u molitvi!

Dočekajmo svetkovinu Svih Svetih zajedno!

Nastavite čitati

Život i društvo

S radom počeli Centri izvrsnosti Varaždinske županije: 846 učenika upisano u 11 centara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Centri izvrsnosti Varaždinske županije danas, 23. listopada, su službeno počeli s radom. U 11 centara izvrsnosti upisano je 846 učenika, od čega je 560 osnovnoškolaca i 286 srednjoškolaca, a s njima radi 168 mentora.

Uspješan rad poželio im je župan Anđelko Stričak putem video-poruke budući da zbog epidemioloških uvjeta nije bilo moguće organizirati svečanost na kojoj su se prijašnjih godina tradicionalno okupljali učenici i njihovi roditelji.

– Ponosni smo na sve vas koji ste motivirani da i u slobodno vrijeme dodatno radite na svojim talentima te usvajate nova znanja i vještine. Varaždinska županija čini sve da vam osigura maksimalno dobre uvjete ovdje u centrima izvrsnosti, kao i dodatnu podršku u vidu besplatnog prijevoza i obroka, a kasnije i adekvatnih priznanja, nagrada i stipendija. Želim da usvojite puno novih znanja i iskoristite sve svoje potencijale, jer svojim idejama i inovacijama zasigurno možete poboljšati mjesto u kojem živite, ovu županiju i cijelu Hrvatsku. Stoga svima vama želim puno uspjeha, osobnog zadovoljstva, ali i zabave kroz učenje! – istaknuo je župan Stričak.

Video-poruka dostupna je klikom na OVDJE.

U novoj školskoj godini djeluju centri izvrsnosti iz matematike, informatike, fizike, kemije, biologije, novih tehnologija, poduzetništva, hrvatskoga jezika, likovne umjetnosti, nacionalne povijesti i komunikacije, a u sklopu njih i programi za astronomiju, šah i robotiku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje