Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ivanečki speleolozi na mjestu gdje bi trebao biti kamenolom pronašli špilju s dva stanara

Objavljeno:

- dana

U zadnjih mjesec dana intenzivno se priča o otvaranju kamenoloma na brdu Veliki Siljevec na Ivanščici koje administrativno pripada Općini Budinščina. U međuvremenu pokrenuta je i peticija, a mještani podno Ivanščice upozoravaju da bi kamenolom narušio kvalitetu života, ali i nepovratno ugrozio prirodna staništa biljaka i životinja koje tamo obitavaju.

Članovi Speleološke udruge “Kraševski zviri” Ivanec su se pak uputili prema brdu Veliki Siljevac kako bi istražili koje sve prirodne vrijednosti skriva taj dio Ivanščice. I pronašli su špilju, a u njoj i dva stanara.

– Kako je veći dio Ivanščice, uključujući i brdo Veliki Siljevec, izgrađen od karbonatnih stijena u kojima je moguć nastanak speleoloških objekata tj. špilja i jama, uputili smo se pretraživati teren s ciljem pronalaska istih. Prilogu tome su istraženi speleološki objekti u neposrednoj blizini (Kozji hrbet, Gula/Topolje, Mala Ivanščica, Markuševec – vidjeti kartu) i neistraženi speleološki objekti za koje imamo informacije da se nalaze u okolici Ivanečke Željeznice. Kako smo se friško vratili sa međunarodne speleološke ekspedicije na Velebitu, odmah smo odlučili stečenu kondiciju uložiti na brdo Veliki Siljevec, što se naravno i isplatilo. Pronašli smo špilju koju smo nazvali Nada za Siljevec. Špilja se nalazi na istočnoj strani brda Veliki Siljevec, na stjenovitom i strmom terenu. Špilju smo odmah i topografski snimili tj. izradili speleološki nacrt digitalnom tehnikom u programu TopoDroid. Ulaz špilje je dimenzija 1 x 1 metar, duljina joj iznosi 5,1 metar, dok je prosječna visina špilje 3 metra – kažu članovi Udruge.

Na stropu špilje je uočen šišmiš, dok su na podu vidjeli guano, tj. izmet od šišmiša što govori da je sama špilja njegovo prirodno stanište.

– Tijekom topografskog snimanja šišmiš je odletio na obližnju stijensku pukotinu te se ponovno vratio u špilju. Kako sami nismo sigurni u vrstu i rod šišmiša, zatražili smo pomoć u determinaciji od strane biospeleologa (determinacija u tijeku). U špilji je uočen i ravnokrilac roda Troglophilus, najvjerojatnije se radi o vrsti Troglophilus cavicola – pričaju speleolozi.

Sukladno članku 99. Zakona o zaštiti prirode speleološki objekti su od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. O otkriću speoleološkog objekta obavješten je Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR). U tijeku je prijava speleološkog objekta u katastar speleoloških objekata RH čiju bazi vodi samo MINGOR (www.bioportal.hr/gis/).

– Budući da smo kartografskim prikazima otkrili lokacije same špilje Nade za Siljevec i ostalih bližih speleoloških objekata, nadamo se kako neće doći do devastacije samih objekata i uznemiravanja životinjskog svijeta u njima. Pretraživanje terena s naše strane još nije završeno. U okolici brda Velikog Siljevca postoje još područja koja nisu detaljno pretražena s naše strane te molimo pomoć lokalnog stanovništva da ukoliko posjeduju bilo kakve informacije o speleološkim objektima na tim područjima, neka nam se slobodno jave. Tijekom pretraživanja brda, zabilježili smo izvor te poneku floru i faunu – kažu članovi istraživačkog tima.

– Unatoč sušnom razdoblju, oko 150 m sjeverozapadno od špilje uočili smo izvor. Ispod izvora se nalazi vododerina /jarak koja je nastala kao rezultat erozije vode u vlažnim dijelu godine kada ima više oborina. Na samom izvoru nalaze se svježi tragovi divljači, što je dokaz njihove prisutnosti na brdu. Još jedan dokaz prisutnosti krupne divljači je ogoljela kora na mladim stablima. Tijekom pretraživanja brda uočili smo, zabilježili lokaciju GPS-om i fotodokumentirali ostalu faunu na površini koju smo uspjeli determinirati uz pomoć prijatelja biologa, a to su: leptir danja medonjica (Euplagia quadripunctaria), kornjaš jelenak (Lucanus cervus), zmija bjelica. Danja medonjica i jelenak su ciljne vrste očuvanja u ekološkoj mreži POVS HR2000371 – Vršni dio Ivančice sukladno Prilogu III, dijelu 2 Uredbe o ekološkoj mreži i nadležnostima javnih ustanova za upravljanje područjima ekološke mreže. Zmija bjelica nalazi se na popisu strogo zaštićenih vrsta prema Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama – kažu ivanečki speleolozi i pozivaju građane da potpišu peticiju.

Život i društvo

Ispred varaždinske katedrale upaljena druga adventska svijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na početku došašća ispred varaždinske katedrale je postavljen adventski vijenac te se uoči svake nedjelje došašća održava molitveno slavlje s navještajem Božje riječi i paljenjem svijeća. Drugu adventsku svijeću koja simbolizira mir u subotu, 3.prosinca, upalila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Molitvu je predvodio vlč. Tomislav Dodlek, župnik župe Uznesenja blažene djevice Marije u Biškupcu, a pjevao je župni zbor „Sion“.

– Svaka adventska svijeća, a time i svaki tjedan adventa, nosi određenu simboliku i poruku te nas upućuje na ono što bismo u sebi tih dana trebali osvijestiti.  Neovisno o tome jesmo li kršćani ili ne, došašće svima daje mogućnost pobliže upoznati sami sebe. Ovotjedna svijeća mira upućuje nas kako je važnije od onoga što se događa oko nas, ono što se događa u nama. Na nama je odabrati kako ćemo reagirati u određenoj situaciji, naučiti kako opraštati sebi i drugima te pronaći i davati mir sebi i drugima – poručeno je prilikom paljenja druge svijeće.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Županijskoj palači otvorena izložba fotografija „Tako lijepa i bogata naša…Varaždinska županija“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Adventskoj čaroliji i blagdanskom duhu u Varaždinu zasigurno će pridonijeti izložba fotografija pod nazivom „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“, koju je moguće razgledati u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu.

Izložbu je organizirao Radio Megaton uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice. Na natječaj koji je trajao od 25. kolovoza od 3. listopada pristigla je čak 101 fotografija, dok je izloženo njih 25.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje