Još desetak dana Varaždinci i svi zainteresirani mogu razgledati izložbu ratnih fotografija Ivice Dolenca koja je otvorena u petak, 22. studenoga, u  dvorani Policijske uprave varaždinske. Na početku izložbe,  tamburaški sastav Biseri, izveo je hrvatsku himnu Lijepa naša domovina, a potom su prisutni u dvorani minutom šutnje, odali počast poginulim i nestalim policijskim službenicima PU Varaždinske i svim poginulim i nestalim u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

Članove obitelji preminulih branitelja i goste pozdravila je, u ime domaćina izložbe, Marina Kolarić, glasnogovornica PU Varaždinske, a potom je ukratko predstavila i autora izložbe koji je do Domovinskog rata, radio kao profesionalni novinar-urednik i fotoreporter. Od rane mladosti zaljubljenik je u dokumentarnu fotografiju te je sudjelovao na mnogim zajedničkim izložbama. Više godina bio je suradnik s fotografom svjetskog glasa Stephanom Lupinom…

Na otvorenju izložbe okupili su se članovi obitelji poginulih i nestalih policajaca Policijske uprave varaždinske, ratni zapovjednici i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici lokalne uprave i samouprave, djelatnici svih organizacijskih jedinica PU varaždinske, predstavnici medija te drugi gosti.

Izložbu je otvorio načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić koji je tom prilikom istaknuo da su u Policijskoj upravi varaždinskoj odlučni u nastojanjima „širenja istine i očuvanju digniteta Domovinskog rata, kao i vrednovanju uloge hrvatskih branitelja u stvaranju Domovine,  posebno onih koji su na oltar Domovine položili najvrjednije što su mogli, svoje živote“.

Benčić je napomenuo i da je u tijeku realizacija projekta izgradnje Spomen obilježja za 37-ero poginulih i nestalih policajaca PU varaždinske u sjedištu Policijske uprave.

– Stoga je i ova izložba jedan dio tih nastojanja, a upravo su iz tog razloga  s nama mladi policajci i policajke. S obzirom na bogati fundus fotografija koje je gospodin Dolenec snimio u Vukovaru, tijekom Varaždinskih dana rata, kao i na mnogim drugim ratištima diljem Lijepe naše, izuzetno sam sretan što eto danas imamo prigodu svi zajedno vidjeti jedan mali djelić tih fotografija – zaključio je načelnik Benčić.

Okupljene su također pozdravili i general Željko Dvekar, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac te saborski zastupnik Anđelko Stričak, koji je i sam bio sudionik Domovinskog rata kao pripadnik Specijalne jedinice policije „Roda“.

Reporter naoružan puškom i fotoaparatom

U svom obraćanju okupljenima, Ivica Baksa, recenzent izložbe te prijatelj i suborac autora, je istaknuo da „ako se ne zna što je istina, onda se ne može ni razlučiti ni što je dobro, a što zlo, što je pravedno, a što nepravedno. I na kraju tko je bio u pravu, a tko u krivu“.

– Upravo vjerna fotografija oslobađa čovjeka dileme i prikazuje istinsko događanje. Snagom mudrosti i domoljublja, Hrvatska je časno pobijedila te postala slobodna i nezavisna, a njezina je sudbina u našim rukama. Hvala Bogu, dosanjali smo taj san, kojeg nažalost, mnogi narodi još očekuju. Je li on onakav kakav smo priželjkivali ili je stvarnost dodala gorčinu, ostavljam svakome na prosudbu – poručio je  Baksa.

Potom se prisutnima obratio i autor fotografija Ivica Dolenec koji se prisjetio kako je ratištima od Vukovara, Varaždina, Petrinje, Slunja i mnogih drugih diljem Lijepe naše, prošao, uz pušku „naoružan“  još fotoaparatom. Tako je nastalo na stotine ratnih fotografija, od kojih je 400-tinjak predao Hrvatskom dokumentacijsko-memorijalnom centru Domovinskog rata dok je dio kod posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića.

Na fotografijama izloženim u Policijskoj upravi su uglavnom varaždinski policajci i drugi branitelji, tako da je izložba vrijedan doprinos vrednovanju njihove uloge u stvaranju Domovine.

– Ova je izložba postavljena kao znak pijeteta  prema varaždinskim braniteljima, osobito policajcima koji su prvi krenuli u  obranu Domovine, posebno ranjenima i zarobljenima. Oni dobro znaju kako je bilo, ali i novi naraštaji trebaju znati da su varaždinski policajci držali važne pozicije na Sajmištu i drugim mjestima u Vukovaru, kao i drugim dijelovima zemlje. Ti su dečki dali mnogo za Hrvatsku, a neki i sve, i to mora biti vječno u mislima i generacija koje dolaze – rekao je Dolenec  te najavio fotomonografiju „Istina o Domovinskom ratu“.

Okupljenima je ispričao  događaj iz listopada 1991. godine, kada je njegov kolega Baksa, vidjevši napore liječnika u spašavanju života brojnih ranjenika, svojim osobnim vozilom otišao iz Vukovara po pomoć, kako se mislilo, u Osijek ili Vinkovce.

No, vratio se nakon nekoliko dana iz Njemačke s mobilnim rendgenom i drugom medicinskom opremom,  zahvaljujući pomoći svoje sestre koja je radila u klinici Schwarzwald. Zapovjednik saniteta tom je prigodom napisao zahvalu  varaždinskim policajcima i građanima tadašnje Općine Varaždin, koja je zahvalnica nedavno pronađena u arhivi te je Dolenec istu uručio Ivici Baksi.

Izložbu je svojim nastupom uveličao Tamburaški sastav „Biseri“. Članovi ovog tamburaškog sastava su hrvatski branitelji i to većinom policajci – branitelji Vukovara, zatočenici srpskih logora. Iako svi početnici u muzičkim vodama, članovi „Bisera“ pod vodstvom profesorice Nevenke Pandža, s velikim entuzijazmom vježbaju sviranje i gostuju diljem Lijepe naše.

U izvođenju pjesme Rane devedesete pridružio im se i pjevač Ivica Pepelko.

 

Komentari

Komentara