Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Iz OŠ Sračinec izvijestili: Kod nas problema s prehranom nema, sjever zemlje je uvijek bio korak ispred

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

Sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske, od 9. siječnja ove godine u svim osnovnim školama u Hrvatskoj školska prehrana financira se iz državnog proračuna.

Tim je povodom u srijedu, 11. siječnja, u Osnovnoj školi Sračinec održana konferencija za medije na kojoj se govorilo o organizaciji prehrane u školama čiji je osnivač Varaždinska županija.

Konferenciji su prisustvovali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, zamjenica pročelnika Sanja Herceg, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Lukačić, ravnateljica Osnovne škole Sračinec Lidija Valec i članovi školskog odbora.

Naime, Varaždinska županija je osnivač 33 osnovne škole, a ima još i 30 područnih škola, te se nastava odvija u ukupno 63 objekta. Školski obrok svakodnevno dobiju svi učenici navedenih škola, njih ukupno 9097, rečeno je na konferenciji za medije.

– U svim našim školama je organizirana prehrana, odnosno sve matične i većina područnih škola imaju svoje školske kuhinje, gdje učenici dobivaju tijekom tjedna četiri topla obroka, a ponedjeljkom je pretežito hladni ili mliječni obrok zbog nabave namirnica. Od svih tih naših škola, oko 30 posto učenika je i prije imalo pravo na besplatne obroke, odnosno od toga je Županija financirala oko dva milijuna kuna, a milijun kuna smo riješili putem projekta „Užina za sve“. Radimo sustav jednakih šansi i to je još jedan podatak koji to potvrđuje. U svim našim osnovnim školama mi imamo riješeno pitanje školske prehrane u iznosu od 100 posto i sve ide bez problema. Samo u dvije područne škole, u Šćepanju i Petkovcu Topličkom nemamo kuhinju, ali za njih kuhaju njihove matične škole jer je tamo zaista mali broj učenika. Ovaj projekt Vlade je hvalevrijedan jer će Županiji ostati dva milijuna kuna više koje ćemo usmjeriti opet na obrazovanje, a roditeljima će ukupno ostati 6-7 milijuna kuna – rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Odluku Vlade da svaki učenik ima besplatan obrok pozdravila je i ravnateljica OŠ Sračinec Lidija Valec, rekavši da Varaždinska županija na prvo mjesto stavlja odgoj i obrazovanje, što se vidi po opremljenosti škole u Sračincu, ali i ostalih škola u županiji, te puno pažnje usmjerava na zdravu prehranu i jutarnji obrok.

– Prehrana kod nas nije ništa novo. Godine 2007. dogradnjom i proširenjem škole dobili smo modernu kuhinju i blagovaonicu te mi otad kuhamo i naši učenici svakodnevno dobiju topli obrok. Danas, kada slušam cijelu Hrvatsku, vidim koliko je u nekim dijelovima to neorganizirano, a nama je to sasvim normalno. Mi smo sretni što živimo u Varaždinskoj županiji, što se vodi briga o nama i što nemamo nikakvih problema. U proteklih gotovo šest godina većina naših učenika je imala besplatnu prehranu opet zahvaljujući Varaždinskoj županiji koja nam je omogućila da uđemo u projekt. Dio se financirao putem projekta, dio je plaćala Županija, a tu je i naša Općina koja je vrlo socijalno osjetljiva i gdje god je zapelo, oni su uskočili – navela je ravnateljica Lidija Valec te dodala da se dnevno priprema 485 obroka za isto toliko učenika.

Tu je i Područna škola Svibovec Podravski s 30 učenika koja ima odvojenu kuhinju, ali kuha se potpuno isto te je opremljena kao i matična škola, ističe ravnateljica.

Na jelovniku se nađu raznoliki obroci, pa učenici za užinu dobiju razna variva, no na meniju se nađu i roštilj ili hamburger.

– Pratimo što naša djeca vole i žele jesti, ali ponekad dobiju i leću ili nešto što baš ne vole jer ih nastojimo naviknuti na zdravu prehranu i tome posvećujemo jako puno pažnje. Dobivaju i voće ili puding kao desert, ovisno o jelovniku. Danas su, primjerice, na jelovniku špagete bolonjez, cikla i puding – dodala je Valec.

Novonastaloj situaciji u koju se uključila Republika Hrvatska vrlo se lako prilagoditi, no ipak neki dijelovi Hrvatske imaju problema, rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

– Vidimo kakvih problema ima južni dio, ali sjever zemlje uvijek je bio korak ispred što se tiče obrazovanja. Godine 2007. proširili smo naše osnovne škole. Jedinice lokalne samouprave su se uključile u akreditiranje iz jednog razloga – htjeli smo uvjete imati danas, a ne za 10, 20 ili više godina, kao što ih neki dan-danas na jugu Hrvatske još nemaju. Ovdje nikad nije bilo gladne djece jer je Općina prepoznala taj socijalni moment i financirala djeci s potrebama školsku kuhinju. Ulažemo značajna sredstva u opremanje škole, mislim da smo jedina općina čija škola u svakoj učionici ima interaktivni ekran, opremili smo ormariće, nabavili razna pomagala za kemiju, biologiju, kemiju, tehnički odgoj, glazbeni i ostalo te vodimo brigu o našim mladima i obrazovanju. Veselim se daljnjim suradnjama i činjenici da djeca imaju priliku zdravo se hraniti – istaknuo je načelnik Novoselec te se zahvalio Županiji koja se posljednjih nekoliko godina uključila s projektom.

U fokusu

Vlasnici međimurske “Vajde“ dobili milijune za stoku koje uopće nema na farmama?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Redakcija Telegrama tvrdi da je razotkrila veliki skandal s EU potporama – braća Pivac dobila su milijune eura, a na nekim prijavljenim farmama navodno uopće nemaju stoku!

Prema tvrdnjama Telegramovih izvora riječ je o međimurskoj Vajdi, tvrtki iz Grupe Pivac koji su najveći korisnici potpore za Mjeru 14  iz europske blagajne. Prošle im je godine za tu mjeru isplaćeno 3,8 milijuna eura.

Prihodi Vajde prošle su godine iznosili 89 milijuna eura, dobit je 3,46 milijuna eura, upravo nešto manje od iznosa potpora za Mjeru14.

– Na nekim se lokacijama svinje nikad nisu ni nalazile, niti su, prema izjavama zatečenih vlasnika, imali ugovore s podnositeljem zahtjeva o usluzi uzgoja svinja. Dakle, novac za Mjeru 14 je isplaćen, a da životinje nisu niti bile uzgajane na farmama niti je postajao ugovor s kooperantima – ističe se u članku kojeg u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

Afera covid testovi: Filip Mihalić bio je na razgovoru u policiji. U istragu se uključio i USKOK

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Filip Mihalić bio je nedavno na razgovoru u policiji, a u istragu se uključio i USKOK, neslužbeno doznaju 24 sata.

Također, Filip Mihalić u nedjelju je prvi put izravno pokušao komunicirati s novinarima 24sata.

Podsjetimo da je prošlo više od mjesec dana od kad je afera o krivotvorenim covid testovima izašla u javnost.

On je navodno u početku uvozio originalne kineske testove, ali se u drugoj polovici prošle godine prebacio na drugu vrstu biznisa. Sumnja se da je uvozio krivotvorine iz jedne turske tvornice, a zatim ih raspačavao po Hrvatskoj i Europskoj uniji. U slučaj je uključen i Interpol.

Prošlog tjedna i mi smo pitali policiju u kojoj je fazi istraga. Kratko su nam odgovorili da je istraga u tijeku.

Pitali smo policiju što je sa slučajem Mihalićevih krivotvorenih covid tekstova. Evo odgovora

-Nastavno na vaš upit obavještavamo vas kako se u sklopu istraživanja poduzimaju potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije, a o kojim detaljima, s obzirom na tajnost izvida, u ovom trenutku ne možemo javno iznositi podatke. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja o rezultatima istog, kao i svim poduzetnim mjerama i radnjama, policija će izvijestiti nadležno državno odvjetništvo, a kada se steknu uvjeti u koordinaciji s državnim odvjetništvom izvijestit će se javnost – odgovorili su nam iz policije.

Novinari 24 sata pak javljaju da je u međuvremenu prijava za silovanje i prijetnje odbačena na Odvjetništvu u Velikoj Gorici s obrazloženjem na dvadesetak stranica, uz uputu oštećenoj da u određenom roku može poduzeti progon nad Filipom.

Filip je pak kontaktirao 24 sata nakon što je saznao da novinari pokušavaju komunicirati s ljudima povezanim s njim. Nazvao je u nedjelju navečer, i pokušao dogovoriti sastanak s novinarima 24 sata s prijedlogom da će on odgovoriti na pitanja umjesto ljudi do kojih su pokušali doći. Međutim, odbio je prijedlog da se sastanu u redakciji.

Nadalje, prije objave prvog u seriji istraživačkih tekstova o Mihaliću, redakciji 24 sata javio se Anđelko Mihalić, Filipov otac, i otvoreno zatražio sastanak. Anđelko je prokurist u Filipovoj firmi. Sastali su se u jednom zagrebačkom hotelu, a on je nešto više od sat vremena pokušavao objasniti čime se točno bavi njegov sin. Filipa nije bilo, baš tog dana morao je otputovati u inozemstvo. Tada je obećao dogovoriti zajednički sastanak s Filipom i odgovore na sva pitanja. Sastanak s Filipom nikad se nije dogodio. Odgovori na poslana pitanja nikad nisu stigli.

Više o samom slučaju pročitajte u tekstu: Kako su Mihalići iz Kneginca stekli bogatstvo: Anđelko zarađivao na zemljištima, sin Filip krivotvorio novac, a potom i covid testove

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje