Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Izaslanstva Županije i Grada Varaždina odala počast preminulim građanima i braniteljima

Objavljeno:

- dana

Uoči blagdana Svih svetih, na Gradskom groblju u Varaždinu i u pratnji Husarske garde te Građanske garde Varaždin zajedničke vijence Županije i Grada Varaždina kod Središnjeg križa, Spomen kosturnice i Križa branitelja položili su župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Neven Bosilj, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski te županijski vijećnici Goran Kaniški, Sandra Županić i Tin Jurak.

Odali su tako počast i dužno poštovanje svim preminulim građanima Varaždinske županije te braniteljima koji su položili živote u obrani Hrvatske, kao i poginulim antifašistima u Drugome svjetskome ratu.

Pozvavši sve na minutu šutnje, župan Anđelko Stričak je istaknuo kako već tradicionalno odajemo poštovanje i zahvalnost svim preminulim sugrađanima.

– Na blagdan Svih svetih prisjećamo se svih naših poginulih i preminulih sugrađana prisjećamo se svojih najdražih, roditelja, baka i djedova, rodbine, prijatelja, profesora i učitelja, svih onih koji su nam pomogli da stasamo kroz život, onih koji su uvijek imali toplu riječ za nas, riječ poticaja i ohrabrenja. Prisjećamo se i svih onih koji su dali najviše od sebe kod stvaranja naše domovine, naših hrvatskih branitelja poginulih, nestalih i preminulih, ali isto tako i zaslužnih pojedinaca koji su svojim radom i znanjem doprinijeli da Varaždinska županija bude upravo ovo što je danas. Živimo u ubrzanom ritmu života i dobro je da barem na jedan dan zastanemo i zajedno se prisjetimo svit nama dragih i zaslužnih sugrađana – rekao je župan.

Doprinos svečanosti polaganja vijenaca dali su i pripadnici Hrvatske vojske, a polaganju vijenaca pridružili su se i predstavnici PU varaždinske, mnogobrojni članovi braniteljskih udruga, članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja domovinskog rata Varaždinske županije te predstavnici Zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje