Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Izložba ručnih radova: bogatstvo međimurske baštine u zlatnim je rukama

Foto: K. B. Studios

Objavljeno:

- dana

Udruga žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine „Zlatne ruke“ Čakovec organizirala je u Domu sindikata u subotu i nedjelju, 6. i 7. ožujka, izložbu ručnih radova pod nazivom „Bogatstvo međimurske baštine u zlatnim rukama“.

U suradnji s Gradom Čakovcem i Turističkom zajednicom Grada Čakovca, izložba je privukla veliki broj posjetitelja i podupiratelja rada Udruge „Zlatne ruke“, na čijem je čelu Ana Vrbanec. Predsjednica Udruge ujedno je pojasnila čime se ovo udruženje bavi, a otkrila je i kome izložba posvećena.

– Čuvarice smo tradicije i kulturne baštine te smo nastojale i ovaj put javnosti pokazati ono što smo rukama izradile. Ova izložba posvećena je ženama, uz Međunarodni dan žena. Predstavljamo ručne radove koje smo u zadnje vrijeme napravile, ti su radovi izloženi po sredini dvorane, a sa strane se nalaze moderni radovi napravljeni na temelju određenih shema pronađenih na internetu, usvojenima usmenom predajom jedna drugoj ili pak od mlađih generacija. Pogledate li malo dalje, tu se nalazi i baština, radovi stariji od 30 godina. Rekli bismo, oldtimeri. S obzirom na to da je prošla godina bila takva da se nismo smjeli previše družiti, organizirali smo samo jednu radionicu na kojoj smo učile zlatorez, što ne spada u međimursku baštinu, ali smo se potrudile da izložimo i taj dio – rekla je Ana Vrbanec, sretna što Udruga „Zlatne ruke“ ove godine slavi 15 godina rada i postojanja.

– Kao što vidite, na jednome panou nalazi se naših 15 naših godina postojanja. Na svakom izrađenom cvjetiću nalazi se ime svake naše članice, a sve članice zajedno čine jedan veliki cvijet, baš kao što je to jedna složna obitelj. Danas nas je ukupno 29 i jako bih rado da nam dođu mlade žene, da nauče baštinu. Jer, kada nas neće biti, ne znam tko će to sve prenositi dalje. Trudimo se družiti i sa školama, odnosno učenicima, te im prenositi naša znanja. Stoga, pozivam sve koji su zainteresirani da osvježe ovu našu obitelj, ne moraju čak ni raditi, već je dovoljno da pogledaju način na koji izrađujemo stvari i kako se družimo. Potom će sami zaključiti: „Evo, idem i ja!“ – zaključuje Ana Vrbanec.

Foto i video

FOTO Velika fotogalerija: 500-tinjak natjecatelja sudjelovalo u Humanitarnoj utrci Grada anđela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Danas, 9. svibnja, održana je 2. Humanitarna utrka Grada anđela koju je organiziralo Sportsko rekreativno društvo 315 Sjeverozapad uz podršku Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Start i cilj utrke bili su na Kapucinskom trgu, a trčalo se ulicama Varaždina rutom dugom 4,85 kilometara.

Cjelokupni iznos kotizacije u visini od 50 kuna po osobi namijenjen je Odjelu pedijatrije Opće bolnice Varaždin.

U nastavku u velikoj galeriji fotografija donosimo djelić atmosfere s današnje utrke.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Posjetitelji u Ludbregu uživali u bojama i mirisima najrazličitijih vrsta cvijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Na Otoku mladosti u Ludbregu u tijeku je međunarodni sajam cvijeća „Flora Centrum mundi Ludbreg 2021.“.

Ovo je već. 25. manifestacija po redu, a s godinama je postala jedna od najvećih takve vrste u Hrvatskoj. No, manifestacija je zbog epidemije koronavirusa prošle i ove godine organizirana kao tržnica te sukladno mjerama i preporukama HZJZ-a i Stožera civilne zaštite.

Prvi dio manifestacije održan je prošloga vikenda, dok se ista nastavlja ove subote i nedjelje, 8. i 9. svibnja. Tržnica je oba dana otvorena do 18 sati.

Od izlagača, odnosno prodavača najviše je onih koji se bave uzgojem cvijeća, no ima tu i aromatičnog te začinskog bilja, ali i svega potrebnog za uzgoj cvijeća i bilja.

U galeriji fotografija pogledajte djelić šarenila s ludbreškog Otoka mladosti.

Nastavite čitati