Metalne životinje, glazbala, svjetiljke i namještaj varaždinskog umjetnika Siniše Vugreka mogu se razgledati na izložbi „Svijet metalnih skulptura“ koja se u Dvoru Trakošćan održava sve do 30. svibnja.

Ovaj zaljubljenik u metalne skulpture i konstruktor osebujnog stila svoju je izložbu otvorio u četvrtak, 4. travnja, a mnogi ga ističu kao jednog od najinteresantnijih skulptora koji su se pojavili posljednjih godina. Vugrek reciklira stari metal i stvara uvijek nešto novo i neviđeno; od bicikala, motora i automobila do skulptura. Njegov život je umjetnost, glazba i konstruiranje inovacija.

Prvo izlaganje skulptura i neobičnih bicikala imao je početkom 2018. godine na Izložbi inovacija u Ivanić-Gradu, gdje je osvojio srebrnu plaketu za skulpture od metala i novi koncept bicikla. Uslijedile su izložbe u rodnom Varaždinu, gdje već godinama izrađuje skulpture od metala i oduševljava inovacijama. Također, Vugrekovi neobični bicikli bili su atrakcija prošlogodišnjeg Špancirfesta, a iste godine u lipnju je poklonio metalnu gitaru Gradu Varaždinu, koja i danas plijeni pozornost u Gradskoj vijećnici.

Svi ovi uspjesi mnoge su privukli u Trakošćan na otvorenje izložbe. Moderator Dražen Dretar rekao je da je umjetnik veliki zaljubljenik u prirodu i glazbu te mu upravo ove teme služe kao inspiracija. Dodao je da je varaždinski umjetnik bio pravi zaljubljenik u motore i glazbu, a potom od svoje 20. godine izrađuje skulpture. U bendu je 10 godina svirao i pjevao rock glazbu te je multiinstrumentalist koji svira violinu, bas gitaru, gitaru i klavir. Adam Pintarić, ravnatelj Dvora Trakošćan, istaknuo je da dvorac u Trakošćanu svake godine posjećuje sve više ljudi, a kako će izložba ostati otvorena sljedeća dva mjeseca, u tom se razdoblju očekuje oko 50.000 posjetitelja.

Umjetnikov promotor Josip Grđan je najavio da izložba nakon Trakošćana ide u Zagreb i Opatiju, a postoji mogućnost da uskoro bude predstavljena i u inozemstvu.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, koji je pohvalio autorovu sposobnost da od odbačenih metalnih predmeta i dijelova strojeva stvara originalna, atraktivna umjetnička djela koja mogu oplemeniti bilo koji životni prostor.

Sinša Vugrek je skromno zahvalio na mnogim pohvalama koje je dobio na otvorenju izložbe te svima koji su ga došli podržati.

Komentari

Komentara

loading...