Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Izuzetni rezultati projektnih aktivnosti na FOI-ju

Objavljeno:

- dana

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) ponovno bilježi izuzetne projektne rezultate. Koordinator je na EU projektu „AMED“ čiji je tim uspješno implementirao sustav e-učenja na Maldive, kao i na projektu „DIP2Future“ čiji je tim razvio nove standarde kvalifikacija i zanimanja prema metodologiji Hrvatskog kvalifikacijskog okvira iz područja informacijsko–komunikacijskih tehnologija.

PROJEKT „AMED“

Partneri na projektu „AMED – Advancing Higher Education in Maldives Through E-learning Development“ („Unapređenje visokog obrazovanja na Maldivima kroz razvoj e-učenja“), u okviru kojeg Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina uvodi kompletan sustav e-učenja na Malvidima, prošlog su tjedna boravili u Varaždinu.

Tom su prilikom održali i sastanak s domaćinima na FOI-ju gdje su im prezentirani primjeri dobre prakse u implementaciji e-učenja i primjeni novih tehnologija i modela učenja na daljinu.

Sastanak je organiziran kao jedna od posljednjih aktivnosti na projektu, a izrazito je značajan jer u okviru njega FOI posljednje tri godine daje ekspertizu za uvođenje modela e-učenja na Nacionalno sveučilište na Maldivima, kojem je zbog slabe prometne i mrežne povezanosti više od 200 otočja ovakav sustav bio i više nego potreban.

FOI se na ovom projektu povezao s projektnim partnerima – Nacionalnim sveučilištem na Maldivima (Maldives National University), Otvorenim sveučilištem Katalonije (Universitat Oberta de Catalunya) i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom (CARNET), a s prvim aktivnostima započeli su još 2019. godine.

Riječ je o projektu za koji su u potpunosti osigurana sredstva iz Erasmus+ programa Europske komisije u iznosu od 720.592 eura, u čije je aktivnosti bilo uključeno više od 50 sudionika (menadžera, nastavnika, tehničara, djelatnika stručnih službi) s maldivskog Sveučilišta MNU.

Svi su oni sudjelovali u edukacijama putem razvijenog studijskog programa s ciljem podizanja kapaciteta i osposobljavanja za primjenu online nastavnih programa.

– Realizacija ovog projekta je došla u ključnom trenutku pandemije, kada su brojna sveučilišta morala prijeći na ovaj model realizacije nastave. Ovu dobru praksu primijenit ćemo zasigurno i na drugim projektima – istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. Razvijen je i studijski program u četiri modula koji će biti akreditiran kako bi bio dostupan i za buduće edukacije nastavnika i drugih djelatnika na MNU i nakon završetka ovog projekta.

– Radilo se i na podizanju strateškog pristupa uvođenju e-učenja te je razvijen jedinstveni Strateški dokument koji će Sveučilištu na Maldivima omogućiti daljnji razvoj e-učenja – istaknuo je voditelj projekta i prodekan na FOI-ju izv. prof. dr. sc. Igor Balaban.

– Stručnjaci s FOI-ja i iz CARNET-a su nam u Varaždinu organizirali tzv. job shadowing koji omogućava prijenos dobre prakse u organizaciji i provođenju e-obrazovanja na maldivski obrazovni sustav. Ukupno 16 naših predstavnika iz različitih sektora maldivskog Nacionalnog sveučilišta sudjelovalo je u izlaganjima i radionicama iz područja e-obrazovanja kako bi unaprijedili postojeće procese u našoj instituciji – rekla je voditeljica projekta na MNU prilikom prošlotjednog posjeta Varaždinu Shimna Shakeeb.

Projektnim sredstvima nabavljena je i postavljena oprema za njihovo provođenje i daljnji razvoj e-učenja na Maldivima u vrijednosti od oko 200.000 eura.

– Mnogi naši nastavnici nisu bili upoznati s ovakvom tehnologijom i drago nam je da nakon ovog projekta naše sveučilište još više napreduje po pitanju tehnološkog razvoja – rekao je prorektor Nacionalnog sveučilišta na Maldivima dr. sc. Mohamed Shareef.

U opremanju maldivskog sveučilišta svoju je ekspertizu dao CARNET. – Imamo znanje koje želimo prenijeti izvan granica Hrvatske, a samim time i potvrđujemo naše znanje i proširujemo vlastito iskustvo – rekla je Dragana Kupres iz CARNET-a.

U Varaždinu su boravili i predstavnici španjolskog sveučilišta UOC, čiji je projektni koordinator dr. sc. Marcelo Fabian Maina istaknuo da se na tom Sveučilištu nastava na daljinu izvodi na tri jezika – engleskom, španjolskom i katalonskom, a u fokusu su uvijek studenti i njihove aktivnosti.

– Taj smo model htjeli prenijeti i na ovo maldivsko sveučilište – zaključio je predstavnik ovog španjolskog projektnog partnera. Projekt će formalno završiti u svibnju ove godine, kada će FOI-jev tim otputovati na Maldive kako bi još jednom provjerio postignute rezultate i učinke projekta, za koji se već sada dogovara tzv. „follow up“, odnosno nastavak provedbe na još višem nivou e-učenja.

PROJEKT „DIP2Future“

U okviru projekta „DIP2Future – Razvoj obrazovnih programa, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja iz područja IKT u skladu s HKO-om“, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020, kojeg FOI provodi u suradnji s partnerskom institucijom – Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci, uspješno su završene aktivnosti vezane uz izradu standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa iz područja IKT-a.

– Naime, budući IKT profesionalci morat će kombinirati nove digitalne vještine s menadžerskim vještinama te trendovima kao što su digitalno vodstvo, veliki podaci, računarstvo u oblaku, Internet stvari, pametni sustavi, a rezultati „DIP2Future“ projekta osigurat će temelj za stvaranje adekvatnog IKT kadra koji će zadovoljiti potražnju na tržištu rada i podići razinu IKT vještina – posebno ističe voditeljica projekta i profesorica na FOI-ju, izv. prof. dr. sc. Renata Mekovec.

Područje informacijskih znanosti, unutar kojeg djeluje i FOI, zahtijeva promptnu reakciju na tehnološke promjene i na usklađivanje studijskih programa s potrebama tržišta rada. Iz tog razloga, FOI kontinuirano prati zahtjeve za potrebnim znanjima i vještinama te usko surađuje s predstavnicima IT industrije i svojim partnerima, a upravo aktivnosti provedene u sklopu ovog projekta predstavljaju važan korak za otvaranje novih studijskih programa koji prate trendove poput:

  • porasta broja sigurnosnih prijetnji i napada (primjerice uhođenje, kibernetičko nasilje, informacijsko ratovanje, industrijska špijunaža, napadi krađom identiteta),
  • porasta broja nadzornih senzora u okruženju i inteligentnom umrežavanju strojeva i drugih uređaja (uz potporu industrijskog Interneta stvari, rada u oblaku),
  • povećanja broja i vrsta podataka koji se svakodnevno prikupljanju i analiziraju o pojedincu (metode i tehnike strojnog učenja, dubinske analize podataka, tehnologije za integraciju, pohranu i obradu podataka, prepoznavanje uzoraka ponašanja),
  • kao i povećanja sofisticiranosti tehnologije koja podupire poslovni proces, autonomno donošenje odluka, praćenje imovine i procesa u stvarnom vremenu (virtualna i proširena stvarnost, umjetna inteligencija, napredna robotika, autonomni roboti, simulacija, integracija sustava).

Izradom standarda zanimanja i kvalifikacija prema metodologiji Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, projekt „DIP2Future“ je osigurao prepoznatljivost ovih stručnjaka u RH, ali u Europi.

Naime, definirani su poslovi, znanja i vještine koje bi IKT stručnjaci morali posjedovati bez obzira na kojem fakultetu se obrazovali. Time se FOI još jednom dokazao kao siguran i proaktivan partner u akademskom obrazovanju, ali i u IT industriji kojoj nedostaje IKT stručnjaka sa kompetencijama i vještinama usmjerenima na poslove budućnosti.

Život i društvo

Ljetovanje: četveročlana hrvatska obitelj na smještaj potroši oko 9400 kuna, a sve plaćaju karticama na rate

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema prvim prognozama pred Hrvatskom je još jedna uspješna, ako ne i dosad najuspješnija, turistička sezona.

Nakon dvije sezone u kojima su na snazi bile stroge epidemiološke mjere, ukidanje istih doprinijelo je pojačanoj turističkoj aktivnosti, no iz obrasca ponašanja gostiju ipak je jasno da je pandemija promijenila neke navike kad su u pitanju ljetovanja.

Hrvati i dalje kao prvu destinaciju za odmor biraju Lijepu našu, većina rezervacija je iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a tek u vrlo malom postotku za odmor biraju zemlje poput Grčke, Turske i Tunisa. Pokazuju to statistike turističke agencije Arriva travel koja nudi korisnicima aranžmane za ljetovanja.

U prosjeku domaći gosti, odnosno četveročlana obitelj, na smještaj potroši oko 9400 kuna, borave najviše sedam noćenja, plaćaju najčešće karticama na rate te uglavnom putuju osobnim automobilom, a 20 % organiziranim autobusnim prijevozom.

Iz navedene agencije napominju kako je jedan od trendova koji se javio uslijed pandemije da klijenti pri rezervaciji ljetovanja žele odraditi cijeli proces od upita do uplate elektronskim putem što prije korone nije bio slučaj.

Vraćaju se i kruzeri koji plove Mediteranom, no za većinu njih još uvijek su potrebne važeće Covid potvrde.

Što se pak tiče mjesta u koja domaći gosti putuju u Hrvatskoj, najtraženije destinacije za putnike iz Istočne Hrvatske su Crikvenička rivijera zbog geografske blizine te Makarska rivijera zbog prirodnih ljepota.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kako bi se izbjegle tragedije, iz PU varaždinske apeliraju da se za kupanje koriste uređena kupališta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da smo proteklog vikenda svjedoci tragičnog događaja u kojem je mladić (25) na kupalištu Aquacity izgubio život utapljanjem, PU varaždinska objavila je nekoliko korisnih savjeta za kupače na rijekama i jezerima.

Naime, u četvrtak, 30. lipnja, i petak, 1. srpnja, policijski službenici Policijske postaje Varaždin su u suradnji sa djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Varaždin proveli preventivnu akciju pod nazivom „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“.

Preventivnom akcijom cilj je ukazati na opasnosti koje prijete kupačima kao što su nesreće na vodi, odnosno podizanje svijesti i važnosti sigurnosnih mjera prilikom kupanja, te upozoravanje na opasnosti prilikom nastupanja ekstremno visokih temperatura.

U sklopu aktivnosti održana je i radionica kako pružiti pomoć unesrećenoj osobi u vodi.

Osim korisnih savjeta o ponašanju u/na vodi, policijski službenici su prezentirali preventivnu aktivnost „Stop provalama u vozila“ i druge preventivne aktivnosti samozaštitnog ponašanja prilikom boravka na plaži, dok su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin  predstavili kodeks sigurnosti na vodi, mjerili tlak i razinu šećera u krvi.

– Svake godine tijekom ljeta, građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije. Ponajprije je riječ o utapljanju! Mladi vrlo često skaču bez razmišljanja u vodu! Tu vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu – ističu iz PU varaždinske.

Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek tada more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.

Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.

– Kako bi se izbjegli tragični događaji i povećala sigurnost kupača, apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi – navode iz policije.

U cilju prevencije takvih događaja, a ujedno žele podignuti razinu svijesti svih građana o opasnostima koje prijete. Stoga su objavili sljedeće savjete:

•          djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili druge odrasle osobe

•          koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba

•          neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje

•          nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka

•          nije poželjno plivati ukoliko se konzumira alkohol

•          u vodu plivač nikako ne bi smio ulaziti vruć

•          ne skakati u vodu nepoznate dubine

•          izbjegavati plivanje u samoći

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć i drugih osoba ukoliko su one u blizini

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć

Pozovite pomoć na 112 ili 192!  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje