FOTOIOS
GibiGib

Na tradicionalnom Zborovanju Saveza izviđača Hrvatske koje je ove godine održano u zagrebu od 19. do 20. svibnja, okupilo se oko 800 djece, mladih i voditelja iz tridesetak izviđačkih udruga s područja cijele Hrvatske.

Na sportskom terenu iza muzeja Mimara podignut je pravi mali grad s nekoliko stotina šatora. Kao i proteklih godina na Zborovanju je i ovaj puta sudjelovalo četrdesetak izviđača iz Odreda izviđača „Sirius“, koji djeluje na području Varaždina i Čakovca.

Ovogodišnja tema Zborovanja je bila „Zelene tehnologije – ekološki razvoj i zaštita prirode“. Sukladno temi, program Zborovanja je bio dosta raznolik pa su najmlađi izviđači sudjelovali na raznim ekološkim radionicama (recikliranje, otpad u vodama, obnovljivi izvori energije, sadnja drveća, izrada solarne pećnice i dr.) dok su oni nešto stariji sudjelovali na radionicama sa zahtjevnijim programom (električna energija iz obnovljivih izvora, kuhanje na sunce, raketne peći na biomasu, plastično zagađenje).

Sudionici su se ogledali u sportskim igrama uz natjecanje u graničaru i igri otimanja marama.

Osim navedenog ekološko-edukativnog programa izviđači viših razreda osnovnih škola natjecali su se u mini Izviđačkoj olimpijadi dok je za one starije od 14 godina organizirana Državna izviđačka olimpijada koja se tradicionalno organizira jednom godišnje.

Standardne discipline Državne izviđačke olimpijade koje su održane su orijentacijski kros, vezanje čvorova, cijepanje drva, brzinsko podizanje šatora, signalizacija moreseom i mornaričkim zastavicama dok disciplina brzinsko paljenje vatre nije održana.

U svim navedenim disciplinama boduje se brzina dok se u nekima boduje i točnost, odnosno kvaliteta izvedbe.

Na Državnoj izviđačkoj olimpijadi ekipa ”Jazavci” sastavljena od članova čakovečke družine „Pozoj” (Marija Varga, Maja Kekez, Tamara Halabarec, Ema Dravec i Jan Kekez) osvojila je odlično 2. mjesto u ukupnom poretku.

U pojedinačnim disciplinama osvojeno je 1. mjesto u signalizaciji, dva 2. mjesta u orijentacijskom krosu i podizanju šatora te 3. mjesto u vezanju čvorova. Ovim uspjehom ekipa „Jazavci” nastavila je uspješan niz dobrih plasmana u 2018. godini u kojoj je na izuzetno zahtjevnom izviđačkom orijentacijskom natjecanju KOT održanom u travnju u Križu osvojila 3. mjesto u ukupnom poretku.

Na mini Olimpijadi sudjelovale su i dvije ekipe izviđača Odreda izviđača „Sirius” čiji su članovi mlađi od 14. godina. Ekipe su ostvarile solidne rezultate ostvarivši ukupno 10. i 22. mjesto u ukupnom poretku od 31 ekipe iz cijele Hrvatske.

Po disciplinama najbolji rezultat je jedna mlađa ekipa ostvarila u signalizaciji zastavicama (4. mjesto).

U nedjelju ujutro svi sudionici Zborovanja imali su priliku posjetiti ekološku izložbu „Out to Sea? The Plastic Garbage Project“ u sklopu aMORE Festivala 2018 koja se nalazi u Francuskom paviljonu Studentskog Centra Zagreb. Na ovoj izložbi izviđači su se upoznali sa problematikom onečišćenja mora i oceana.


Odlaskom na Zborovanje izviđači Odreda izviđača „Sirius” uspješno su prezentirali svoje gradove i županije te kontinuirani rad tijekom proteklog razdoblja.

Komentari

Komentara