Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO: Izviđači “Siriusa“ osvojili drugo mjesto na Državnoj izviđačkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Na tradicionalnom Zborovanju Saveza izviđača Hrvatske koje je ove godine održano u zagrebu od 19. do 20. svibnja, okupilo se oko 800 djece, mladih i voditelja iz tridesetak izviđačkih udruga s područja cijele Hrvatske.

Na sportskom terenu iza muzeja Mimara podignut je pravi mali grad s nekoliko stotina šatora. Kao i proteklih godina na Zborovanju je i ovaj puta sudjelovalo četrdesetak izviđača iz Odreda izviđača „Sirius“, koji djeluje na području Varaždina i Čakovca. Ovogodišnja tema Zborovanja je bila „Zelene tehnologije – ekološki razvoj i zaštita prirode“. Sukladno temi, program Zborovanja je bio dosta raznolik pa su najmlađi izviđači sudjelovali na raznim ekološkim radionicama (recikliranje, otpad u vodama, obnovljivi izvori energije, sadnja drveća, izrada solarne pećnice i dr.) dok su oni nešto stariji sudjelovali na radionicama sa zahtjevnijim programom (električna energija iz obnovljivih izvora, kuhanje na sunce, raketne peći na biomasu, plastično zagađenje). Sudionici su se ogledali u sportskim igrama uz natjecanje u graničaru i igri otimanja marama. Osim navedenog ekološko-edukativnog programa izviđači viših razreda osnovnih škola natjecali su se u mini Izviđačkoj olimpijadi dok je za one starije od 14 godina organizirana Državna izviđačka olimpijada koja se tradicionalno organizira jednom godišnje. Standardne discipline Državne izviđačke olimpijade koje su održane su orijentacijski kros, vezanje čvorova, cijepanje drva, brzinsko podizanje šatora, signalizacija moreseom i mornaričkim zastavicama dok disciplina brzinsko paljenje vatre nije održana. U svim navedenim disciplinama boduje se brzina dok se u nekima boduje i točnost, odnosno kvaliteta izvedbe. Na Državnoj izviđačkoj olimpijadi ekipa ”Jazavci” sastavljena od članova čakovečke družine „Pozoj” (Marija Varga, Maja Kekez, Tamara Halabarec, Ema Dravec i Jan Kekez) osvojila je odlično 2. mjesto u ukupnom poretku. U pojedinačnim disciplinama osvojeno je 1. mjesto u signalizaciji, dva 2. mjesta u orijentacijskom krosu i podizanju šatora te 3. mjesto u vezanju čvorova. Ovim uspjehom ekipa „Jazavci” nastavila je uspješan niz dobrih plasmana u 2018. godini u kojoj je na izuzetno zahtjevnom izviđačkom orijentacijskom natjecanju KOT održanom u travnju u Križu osvojila 3. mjesto u ukupnom poretku. Na mini Olimpijadi sudjelovale su i dvije ekipe izviđača Odreda izviđača „Sirius” čiji su članovi mlađi od 14. godina. Ekipe su ostvarile solidne rezultate ostvarivši ukupno 10. i 22. mjesto u ukupnom poretku od 31 ekipe iz cijele Hrvatske. Po disciplinama najbolji rezultat je jedna mlađa ekipa ostvarila u signalizaciji zastavicama (4. mjesto). U nedjelju ujutro svi sudionici Zborovanja imali su priliku posjetiti ekološku izložbu „Out to Sea? The Plastic Garbage Project“ u sklopu aMORE Festivala 2018 koja se nalazi u Francuskom paviljonu Studentskog Centra Zagreb. Na ovoj izložbi izviđači su se upoznali sa problematikom onečišćenja mora i oceana. Odlaskom na Zborovanje izviđači Odreda izviđača „Sirius” uspješno su prezentirali svoje gradove i županije te kontinuirani rad tijekom proteklog razdoblja.

Život i društvo

U Maruševcu javna tribina o zdravlju povodom Dana narcisa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu javnozdravstvene kampanje Dan narcisa 25. ožujka, Udruga žena Maruša i Općina Maruševec organiziraju javnu tribinu o zdravlju.

Tribina se organizira s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti.

Dan narcisa ujedno je prilika da se pruži podrška svim oboljelima od ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja u svijetu te osvijesti operirane pacijente o mogućnosti rekonstrukcije dojke, ali i naglasi važnost pregleda od najranije mladosti te stekne navika redovitih samopregleda dojki.

U sklopu ovog javnozdravstvenog skupa bit će riječi i o kardiovaskularnom sustavu, kontroli prostate te edukaciji djece i njihovog pravilnog zdravstvenog usmjeravanja od ranih školskih dana. Također, sudionici skupa moći će prekontrolirati tlak i šećer.

Na javnoj tribini koja će se održati u prostorijama Općine Maruševec u subotu, 25. ožujka ove godine od 11 sati govoriti će:

  • Marija Hrašćanec – Mammae klub Varaždin, prikaz samopregleda na torzu, važnost i uloga udruge, psiho pomoć i podrška oboljelima,
  • dr. Dorotea Bosilj – Opća bolnica Varaždin; o bolesti dojke, važnosti pregleda i mogućnosti rekonstrukcije,
  • dr. Sunčana Milić – obiteljska medicina; prostata, važnost pregleda i odaziva na preglede nacionalnog programa,
  • dr. Marko Šrajbek – Dom zdravlja Varaždinske županije; srce, krvne žile, masnoća, tlak, važnost higijene/virusi,
  • Anica Kolenko – Dom zdravlja Varaždinske županije; energetska pića, pretilost, sol, tekućina, pušenje i droge,
  • BioGnost d.o.o. – farmaceutska tvrtka; prezentacija prijenosnog EKG aparata i demonstraciju istog uz mjerenje tlaka,
  • Učence i učenici Srednje škole Maruševec – praktični dio uz mjerenje tlaka i šećera.

Tom će prigodom članice Udruge žena Maruša dijeliti narcise uz dobrovoljni prilog koji će se predati Mammae klubu Varaždin za pomoć oboljelima i liječenima od raka dojke.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za uređenje Belih kipi Gradu Varaždinu odobrena bespovratna sredstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Varaždinu i Razvojnoj agenciji Sjever DAN odobreno je sufinanciranje uređenja prostora Beli kipi putem projekta LIFE Bauhausing Europe u iznosu od 669.873,50 eura, odnosno 368.026,50 eura bespovratnih sredstva.

Zajedno s osiguranim sredstvima iz obveznica, u sljedećih 48 mjeseci trajanja projekta, kroz više njegovih faza, sredstva će se utrošiti na: sudjelovanje zainteresiranih građana, udruga i institucija u razradi idejnog rješenja, izradu projektne dokumentacije i izdavanje potrebnih akata za građenje, zelenu javnu nabavu za izvođenje radova, izvođenje radova na adaptaciji i uređenju odabranog objekta, okoliša uz objekt te monitoring u smislu utjecaja projekta na zajednicu.

– Zadovoljan sam što smo među prvim gradovima u Hrvatskoj prepoznali inicijativu Europske unije pod nazivom Novi europski Bauhaus, aplicirali zanimljivim projektom i za njega uspjeli dobiti čak 60 posto bespovratnih sredstava, odnosno sufinanciranje za više faza projekta uređenja Belih kipi. To je popriličan iznos ako se prisjetimo da je bivša vlast cijeli projekt Belih kipi htjela financirati iz obveznica Grada Varaždina. U suradnji sa zainteresiranim partnerima, energetski ćemo obnoviti i urediti jedan od postojećih hangara i okolni prostor u sportsko-rekreacijsko-edukativni centar koji će biti u korist svih građana – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Grad Varaždin je u listopadu 2022. godine u suradnji s 11 partnera iz Španjolske, Mađarske, Latvije i Hrvatske prijavio projekt uređenja Belih kipi na temelju idejnog projekta dostavljenog Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a kojim se planira rekonstrukcija bivših vojnih hangara u prostor namijenjen za sport i rekreaciju. Podsjećamo, Grad Varaždin je 2020. godine s Ministarstvom sklopio Ugovor o darovanju Gradu Varaždinu nekretnine – bivšeg vojnog skladišta Pri beli kipi namijenjenog razvoju sportsko-rekreacijskog centra.

Tema projekta je cirkularna ekonomija i kvaliteta života, a cilj projekta je u suradnji s budućim korisnicima definirati potrebne sadržaje i budući izgled jednog od postojećih vojnih hangara te okoliša, na temelju vrijednosti Novog europskog Bauhausa – održivosti, estetike i uključivosti.

Projekt su zasad podržale Udruga nordijskog hodanja i pješačenja „Drava“, Udruga škole u prirodi „Virtus“, Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!“, Gradski muzej Varaždin (Prirodoslovni odjel) i JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, streličarski klub „Cekin“ i rafting klub „Matis“, a slijede razgovori i s ostalom zainteresiranom javnošću.

Na razini projektne mreže, cilj je pokrenuti proces transformacije u pet različitih europskih kvartova gradova Cartagene, Murcie, Adazia, Budimpešte i Varaždina, prateći principe NEB-a te pokazati da se ovaj pristup može primijeniti na bilo koji prostor bez obzira na njegovu veličinu, ruralni ili urbani karakter, urbane izazove ili procese degradacije kroz koje je prošao kako bi se stvorio uključiv, održiv i lijep prostor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje