Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Jaslice strojobravara Franje Škoranca iz Sračinca predstavljaju Hrvatsku na izložbi u Rimu

Objavljeno:

- dana

PONOSAN I USIHĆEN

– To je vrhunac! Meni je to kao da sam osvojio medalju na Olimpijskim igrama! – presretan je Franjo Škoranec iz Sračinca, strojobravar u mirovini, koji se vratio iz četverodnevnog  posjeta Rimu.

Razloga za sreću i ponos ima napretek: njegove jaslice izrezbarene u lipovom drvetu jedne su od pet jaslica koje su izabrane kao hrvatski predstavnici na tradicionalnoj izložbi „100 jaslica“ koja se svake godine održava u bazilici Santa Maria del Popolo.


Jaslice gospodina Franje izložene u Rimu

 

– Dimenzije mojih jaslica su 70 puta 44 cm, a rezbareni dijelovi su obojani. Nisam ih radio za izložbu, nego za svoj gušt – otkriva gospodin Franjo, koji je oduševljen što je upravo njegov rad izložen na svjetski poznatoj izložbi.

Ove godine je izloženo 147 jaslica iz cijelog svijeta, iz Hondurasa, Filipina, Rusije, Kine… – Biti među njima za mene je velik uspjeh i priznanje – kaže umirovljenik koji je sve do prije dvije godine radio kao vatrogasac u Varteksu.


U Vatikanu

S obradom drveta te izradom ukrasnih i uporabnih predmeta počeo se baviti nakon povratka s ratišta, gdje je vidio kako drugi izrađuju predmete od šperploče. Tako je i on počeo: izrađivao je rezbarene noćne lampe, lustere… Uzeo je stanku, a onda je počeo izrađivati okvire za stare slike.

– Dosad sam izradio oko 700 okvira za stare slike, koje najčešće nalazim pod mostom na Banfici u Varaždinu gdje se subotom može pronaći svakakva stara krama, pa i slike – rekao je.


Umirovljeni strojobravar, koji je radio kao vatrogasac u Varteksu, s jednim od svojih radova
 

Usput rezbari raspela i svece, a do ideje da u drvu rezbarenjem napravi i jaslice došao je slučajno.

– Komad drveta se sam ponudio da ga u nešto pretvorim pa sam na njega nacrtao jaslice i odlučio ih izrezbariti. Jedan slučajni susret s gospođom Mirjanom Škreblin bio je zaslužan da su i drugi vidjeli moje jaslice. Gospođa Mirjana i njezin suprug Marko došli su kod mene doma i jaslice su im se jako svidjele. Ona je, naime, članica Udruge jasličara grada Zagreba, koja već godinama organizira izložbe jaslica, ove je godine bila u Velikoj Gorici – otkrio je gospodin Franjo.


U Rimu je boravio četiri dana

Zahvaljuje upravo supružnicima Škreblin, Josipu Baruleku, predsjedniku Udruge jasličara grada Zagreba, kao i gospođama Veri Kovač i Danijeli Križanec koje su ga vodile i brinule o njemu tijekom četiri dana boravka u Rimu.

 

Izvor: Foto: ZVONIMIR MIKAŠEK

Život i društvo

Grad Varaždin je podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je značajnim sredstvima iz proračuna podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, unatoč pandemijskoj krizi.

Naime, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak, 20. travnja, s predstavnicima udruga potpisao je ugovore te im tom prilikom zahvalio „što ste radili u ovim pandemijskim uvjetima i okupljali naše građane koji su preko vas zadovoljili svoje građanske interese“.

– Riskirali ste svoje zdravlje i  bili na usluzi građanima i zato vam upućujem veliku zahvalu. Iako će pojedine udruge smanjiti svoje aktivnosti zbog pandemije, sredstva neće propasti, a vas molim da nas o tome izvještavate. Najveća vrijednost ove gradske uprave je bila da smo komunicirali s vama. Nikad u povijesti grada nije bilo toliko udruga kao što ih imamo danas i nikad nije bila bolja suradnja. Udruge su šarolikost i bogatstvo jednog gradskog života pa vam još jednom zahvaljujem na suradnji – poručio je gradonačelnik.

Dodajmo da je za danas, 21. travnja, najavljeno potpisivanje ugovora s udrugama s područja obrazovanja i rada s mladima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska biskupija: pričesti i krizme nakon 20. svibnja, preporuka je da budu vani

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Varaždinska biskupija

U vremenu prije epidemije nakon Uskrsa počelo se s održavanjem prvih pričesti i krizmi.

Vjernici mnogih župa u Varaždinskoj biskupiji već su od svojih župnika dobili najavu datuma održavanja privih pričesti i krizmi, ali uglavnom uz napomenu da će navedeno ovisiti o epidemiloškim mjerama. Na primjer, za učenike Centra Tomislav Šoljar već je održana svečana misa na kojoj su primili sakramente.

Održavanje istih potvrdila nam je i Varaždinska biskupija, ali iako smo tražili, nisu nam poslali raspored po župama.

– Slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u Varaždinskoj biskupiji planiraju se od svetkovine Duhova, točnije nakon 20. svibnja 2021. godine. Župnici su u svojim župama objavili datume za ta slavlja i poznata su vjernicima. Nastojat ćemo da se slavlja odvijaju redovito, ne pod cijenu zdravlja, i sigurno, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Preporuka je da se, gdje je to moguće, slavlja održe na otvorenom. Pratimo epidemiološku situaciju i s obzirom na nju donijet će se konačan sud – odgovorio je Regionalnom tjedniku Marko Domiter, tajnik biskupa Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati