Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Jaslice strojobravara Franje Škoranca iz Sračinca predstavljaju Hrvatsku na izložbi u Rimu

Objavljeno:

- dana

PONOSAN I USIHĆEN

– To je vrhunac! Meni je to kao da sam osvojio medalju na Olimpijskim igrama! – presretan je Franjo Škoranec iz Sračinca, strojobravar u mirovini, koji se vratio iz četverodnevnog  posjeta Rimu.

Razloga za sreću i ponos ima napretek: njegove jaslice izrezbarene u lipovom drvetu jedne su od pet jaslica koje su izabrane kao hrvatski predstavnici na tradicionalnoj izložbi „100 jaslica“ koja se svake godine održava u bazilici Santa Maria del Popolo.


Jaslice gospodina Franje izložene u Rimu

 

– Dimenzije mojih jaslica su 70 puta 44 cm, a rezbareni dijelovi su obojani. Nisam ih radio za izložbu, nego za svoj gušt – otkriva gospodin Franjo, koji je oduševljen što je upravo njegov rad izložen na svjetski poznatoj izložbi.

Ove godine je izloženo 147 jaslica iz cijelog svijeta, iz Hondurasa, Filipina, Rusije, Kine… – Biti među njima za mene je velik uspjeh i priznanje – kaže umirovljenik koji je sve do prije dvije godine radio kao vatrogasac u Varteksu.


U Vatikanu

S obradom drveta te izradom ukrasnih i uporabnih predmeta počeo se baviti nakon povratka s ratišta, gdje je vidio kako drugi izrađuju predmete od šperploče. Tako je i on počeo: izrađivao je rezbarene noćne lampe, lustere… Uzeo je stanku, a onda je počeo izrađivati okvire za stare slike.

– Dosad sam izradio oko 700 okvira za stare slike, koje najčešće nalazim pod mostom na Banfici u Varaždinu gdje se subotom može pronaći svakakva stara krama, pa i slike – rekao je.


Umirovljeni strojobravar, koji je radio kao vatrogasac u Varteksu, s jednim od svojih radova
 

Usput rezbari raspela i svece, a do ideje da u drvu rezbarenjem napravi i jaslice došao je slučajno.

– Komad drveta se sam ponudio da ga u nešto pretvorim pa sam na njega nacrtao jaslice i odlučio ih izrezbariti. Jedan slučajni susret s gospođom Mirjanom Škreblin bio je zaslužan da su i drugi vidjeli moje jaslice. Gospođa Mirjana i njezin suprug Marko došli su kod mene doma i jaslice su im se jako svidjele. Ona je, naime, članica Udruge jasličara grada Zagreba, koja već godinama organizira izložbe jaslica, ove je godine bila u Velikoj Gorici – otkrio je gospodin Franjo.


U Rimu je boravio četiri dana

Zahvaljuje upravo supružnicima Škreblin, Josipu Baruleku, predsjedniku Udruge jasličara grada Zagreba, kao i gospođama Veri Kovač i Danijeli Križanec koje su ga vodile i brinule o njemu tijekom četiri dana boravka u Rimu.

 

Izvor: Foto: ZVONIMIR MIKAŠEK

Život i društvo

Vozače će razveseliti vijest da će obje vrste goriva pojeftiniti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izgleda da će pad cijena goriva od utorka, 9. kolovoza, razveseliti vozače.

Od utorka će tako litra Eurosupera 95 stajati 11,30 kuna, što je 70 lipa manje od dosadašnjih 12,00 kn po litri, piše dnevnik.hr.

Pojeftinit će i eurodizel pa će sada litra biti na 12,14 kuna, umjesto dosadašnjih 12,80.

Plavi eurodizel ide na 8,50 kuna sa 9,16 što je također smanjenje za 66 lipa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Međimurski i varaždinski vatrogasci uvježbali indijske kolege za vatrogasna natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlogodišnja uspješna organizacija svjetskog juniorskog prvenstva u vatrogasnom sportu u Čakovcu u skladu s očekivanjima pokrenula je daljnji razvoj ove vrste vatrogasnih natjecanja u Hrvatskoj.

Posebni gosti tom su prilikom bili vatrogasci iz Indije, diveći se zavidnoj spretnosti, uvježbanosti, izdržljivosti i brzini u nekoliko disciplina koje su dio svakodnevne rutine vatrogasaca. Njihovi su čelnici odmah prionuli ozbiljnim koracima za početno uvježbavanje u području vatrogasnog sporta, potraživši podršku od strane hrvatskih kolega. Rođena je pritom ideja o organizaciji određenog oblika višednevnog programa obuke, u kojem bi svoja znanja i vještine indijskim vatrogascima prenijeli hrvatski instruktori.

U organizaciji Međunarodnog trening kampa „Vatrogasni sport 2022.“, održanog krajem srpnja ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, uz domaće predstavnike sudjelovalo je 39 polaznika „Indo Fire Fighter Academy“ iz Indije, dok kolege iz Senegala na žalost nisu stigle zbog tehničkih poteškoća s rješavanjem viza.

U jednotjednom programu trening kampa, sudionici su uvježbavali penjanje na toranj pomoću ljestve kukače, utrku na 100 metara s preprekama, štafetnu utrku na 400 metara s preprekama i mokru vatrogasnu vježbu. Program obuke je obuhvatio i edukaciju o namjenski strukturiranom planu kondicijskih priprema, uvježbavanje za pojedine vatrogasne taktičke zadaće te posjete značajnim vatrogasnim subjektima u sjevernoj Hrvatskoj, uključujući Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Organizirani su posjeti DVD-u Ludbreg te DVD-u Sveti Đurđ, tijekom kojih su indijski kolege primili informacije o organizaciji dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, kao oblika samozaštite stanovništva od požara i drugih nesreća, što je potpuno nepoznat pojam za goste koji su stigli iz zemlje koja broji 1,5 milijardi stanovnika.

Domaćin ovog događanja bila je Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, uz sudjelovanje Vatrogasne sportske udruge Merhatovec, DVD-a Varaždinske Toplice, DVD-a Gornji Kućan, DVD-a Ludbreg, DVD-a Sveti Đurđ, DVD-a Karlovec Ludbreški i DVD-a Komarnica Ludbreška.

Svi sudionici kampa bili su smješteni u jedinstvenim objektima Poljoprivrednog gospodarstva Geler iz Malog Mihaljevca, čiji su nedavno prošireni smještajni kapaciteti zajedno s adrenalinskim parkom predstavljali mamac za brojne domaće i strane goste. Uz njihove terene, lokacije samih treninga bile su na više mjesta u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji (ponajviše na poligonu VSU Žiškovec i VSU Merhatovec u Merhatovcu te u okviru vatrogasnog doma DVD-a Varaždinske Toplice), jamčivši zanimljiv i atraktivan program boravka za sve sudionike.

Pri kraju rada kampa održano je završno interno natjecanje sudionika, a za sve njih pripremljene su i posebne diplome organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje