Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Jaslice strojobravara Franje Škoranca iz Sračinca predstavljaju Hrvatsku na izložbi u Rimu

Objavljeno:

- dana

PONOSAN I USIHĆEN

– To je vrhunac! Meni je to kao da sam osvojio medalju na Olimpijskim igrama! – presretan je Franjo Škoranec iz Sračinca, strojobravar u mirovini, koji se vratio iz četverodnevnog  posjeta Rimu.

Razloga za sreću i ponos ima napretek: njegove jaslice izrezbarene u lipovom drvetu jedne su od pet jaslica koje su izabrane kao hrvatski predstavnici na tradicionalnoj izložbi „100 jaslica“ koja se svake godine održava u bazilici Santa Maria del Popolo.


Jaslice gospodina Franje izložene u Rimu

 

– Dimenzije mojih jaslica su 70 puta 44 cm, a rezbareni dijelovi su obojani. Nisam ih radio za izložbu, nego za svoj gušt – otkriva gospodin Franjo, koji je oduševljen što je upravo njegov rad izložen na svjetski poznatoj izložbi.

Ove godine je izloženo 147 jaslica iz cijelog svijeta, iz Hondurasa, Filipina, Rusije, Kine… – Biti među njima za mene je velik uspjeh i priznanje – kaže umirovljenik koji je sve do prije dvije godine radio kao vatrogasac u Varteksu.


U Vatikanu

S obradom drveta te izradom ukrasnih i uporabnih predmeta počeo se baviti nakon povratka s ratišta, gdje je vidio kako drugi izrađuju predmete od šperploče. Tako je i on počeo: izrađivao je rezbarene noćne lampe, lustere… Uzeo je stanku, a onda je počeo izrađivati okvire za stare slike.

– Dosad sam izradio oko 700 okvira za stare slike, koje najčešće nalazim pod mostom na Banfici u Varaždinu gdje se subotom može pronaći svakakva stara krama, pa i slike – rekao je.


Umirovljeni strojobravar, koji je radio kao vatrogasac u Varteksu, s jednim od svojih radova
 

Usput rezbari raspela i svece, a do ideje da u drvu rezbarenjem napravi i jaslice došao je slučajno.

– Komad drveta se sam ponudio da ga u nešto pretvorim pa sam na njega nacrtao jaslice i odlučio ih izrezbariti. Jedan slučajni susret s gospođom Mirjanom Škreblin bio je zaslužan da su i drugi vidjeli moje jaslice. Gospođa Mirjana i njezin suprug Marko došli su kod mene doma i jaslice su im se jako svidjele. Ona je, naime, članica Udruge jasličara grada Zagreba, koja već godinama organizira izložbe jaslica, ove je godine bila u Velikoj Gorici – otkrio je gospodin Franjo.


U Rimu je boravio četiri dana

Zahvaljuje upravo supružnicima Škreblin, Josipu Baruleku, predsjedniku Udruge jasličara grada Zagreba, kao i gospođama Veri Kovač i Danijeli Križanec koje su ga vodile i brinule o njemu tijekom četiri dana boravka u Rimu.

 

Izvor: Foto: ZVONIMIR MIKAŠEK

Život i društvo

Varaždinski i međimurski policajci u subotu provode akciju „Alkohol“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. siječnja, od 16 do 24 sata policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske provest će aktivnosti iz akcije „Alkohol“.

Najavljena akcija održat će se u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom.

I ovog vikenda, na svim dionicama cesta na području Policijske uprave varaždinske, policijski će službenici pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Aktivnosti iz akcije prvenstveno će se usmjeriti na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga, ali i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Ujedno, tijekom akcije posebna pozornost posvetit će se utvrđivanju prekršaja vozača koji upravljaju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, za vrijeme dok im je vozačka dozvola oduzeta i onim kategorijama vozila koje nisu upisane u vozačkim dozvolama te utvrđivanju prekršaja „mladih vozača“.

Nastavite čitati

Međimurje

Povećanje sigurnosti: na području Općine Nedelišće još tri prometne kamere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema preporuci struke i Policijske uprave međimurske te Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Općini Nedelišće odobreno je postavljanje još tri nove kamere koje bi trebale usporiti i regulirati opterećen promet kroz općinu Nedelišće, kaže nedelišćanski načelnik Darko Dania.

Navodi da će kućišta za kamere biti postavljena na trima novim lokacijama. Kućišta, od kakvih se jedno trenutno već nalazi u Varaždinskoj ulici u Nedelišću, bit će postavljena u Gornjem Hrašćanu (iz smjera Trnovca), Nedelišću (ulica Vladimira Nazora, prema Dunjkovcu) te u Pušćinama (Čakovečka ulica, u smjeru Varaždina).

Kamere će se postaviti u narednih mjesec dana, navodi Dania.

– Razlozi postavljanja kamera uključuju gustoću prometa, nepoštivanje brzine koje su zadane kroz naselje, ali i česte prometne nesreće. Kamere će služiti i za praćenje ostalih kaznenih djela na području Nedelišća – ističe načelnik.

Nastavite čitati