Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Jaslice strojobravara Franje Škoranca iz Sračinca predstavljaju Hrvatsku na izložbi u Rimu

Objavljeno:

- dana

PONOSAN I USIHĆEN

– To je vrhunac! Meni je to kao da sam osvojio medalju na Olimpijskim igrama! – presretan je Franjo Škoranec iz Sračinca, strojobravar u mirovini, koji se vratio iz četverodnevnog  posjeta Rimu.

Razloga za sreću i ponos ima napretek: njegove jaslice izrezbarene u lipovom drvetu jedne su od pet jaslica koje su izabrane kao hrvatski predstavnici na tradicionalnoj izložbi „100 jaslica“ koja se svake godine održava u bazilici Santa Maria del Popolo.


Jaslice gospodina Franje izložene u Rimu

 

– Dimenzije mojih jaslica su 70 puta 44 cm, a rezbareni dijelovi su obojani. Nisam ih radio za izložbu, nego za svoj gušt – otkriva gospodin Franjo, koji je oduševljen što je upravo njegov rad izložen na svjetski poznatoj izložbi.

Ove godine je izloženo 147 jaslica iz cijelog svijeta, iz Hondurasa, Filipina, Rusije, Kine… – Biti među njima za mene je velik uspjeh i priznanje – kaže umirovljenik koji je sve do prije dvije godine radio kao vatrogasac u Varteksu.


U Vatikanu

S obradom drveta te izradom ukrasnih i uporabnih predmeta počeo se baviti nakon povratka s ratišta, gdje je vidio kako drugi izrađuju predmete od šperploče. Tako je i on počeo: izrađivao je rezbarene noćne lampe, lustere… Uzeo je stanku, a onda je počeo izrađivati okvire za stare slike.

– Dosad sam izradio oko 700 okvira za stare slike, koje najčešće nalazim pod mostom na Banfici u Varaždinu gdje se subotom može pronaći svakakva stara krama, pa i slike – rekao je.


Umirovljeni strojobravar, koji je radio kao vatrogasac u Varteksu, s jednim od svojih radova
 

Usput rezbari raspela i svece, a do ideje da u drvu rezbarenjem napravi i jaslice došao je slučajno.

– Komad drveta se sam ponudio da ga u nešto pretvorim pa sam na njega nacrtao jaslice i odlučio ih izrezbariti. Jedan slučajni susret s gospođom Mirjanom Škreblin bio je zaslužan da su i drugi vidjeli moje jaslice. Gospođa Mirjana i njezin suprug Marko došli su kod mene doma i jaslice su im se jako svidjele. Ona je, naime, članica Udruge jasličara grada Zagreba, koja već godinama organizira izložbe jaslica, ove je godine bila u Velikoj Gorici – otkrio je gospodin Franjo.


U Rimu je boravio četiri dana

Zahvaljuje upravo supružnicima Škreblin, Josipu Baruleku, predsjedniku Udruge jasličara grada Zagreba, kao i gospođama Veri Kovač i Danijeli Križanec koje su ga vodile i brinule o njemu tijekom četiri dana boravka u Rimu.

 

Izvor: Foto: ZVONIMIR MIKAŠEK

Život i društvo

PU varaždinska: samo ove subote moguće je preuzimanje izrađenih osobnih dokumenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

upravni poslovi, policija, pu varazdinska

Zbog pojačanih gužvi na poslovima osobnih isprava, Policijska uprava varaždinska organizirat će ove subote, 31. srpnja, od 8 do 14 sati uručenje izrađenih osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola na upravnim poslovima Policijske uprave varaždinske, te Policijskim postajama Ivanec, Novi Marof i Ludbreg.

U subotu se neće zaprimati novi zahtjevi već isključivo izdavati osobni dokumenti, javljaju iz PU varaždinske.

Izrađene isprave izdaju se na onoj lokaciji na kojoj je podnijet zahtjev, a potrebno je ponijeti potvrdu o podnijetom zahtjevu i staru osobnu iskaznicu/putovnicu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Cestica organizira podjelu besplatnih spremnika (žutih kanti) za otpadnu plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Cestica organizira podjelu besplatnih spremnika (žutih kanti) za otpadnu plastiku u domaćinstvima, umjesto sadašnjih žutih vreća, a koje se nalaze u prostorijama DVD-a Babinec u Babincu, Školska ulica, prema slijedećem rasporedu:

PONEDJELJAK, 02. kolovoza

od 10:00 – 16:00 sati za naselja Cestica, Babinec, Falinić B., Kolarovec i Brezje D.

UTORAK, 03. kolovoza

od 10:00 – 16:00 sati za naselja Križovljan Radovečki, Radovec, Radovec Polje, Virje

Križovljansko i Natkrižovljan

SRIJEDA, 04. kolovoza

od 10:00 – 16:00 sati za naselja Gornje Vratno,Vratno Otok i Dubrava Križovljanska

PETAK, 06. kolovoza

od 10:00 – 16:00 sati za naselja Veliki i Mali Lovrečan, Jarki, Selci K., M. Gradišće,

Križanče i Otok Virje

Mještani mogu svoju žutu kantu podići u naznačene termine uz osobnu iskaznicu i odrezak računa od čistoće, odnosno pravo na žutu kantu imaju korisnici javne usluge prikupljanja mješanog komunalnog otpada s područja općine Cestica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje