Povežite se s nama

Kultura

FOTO Jato od 25 „ptica“ pronašlo novo gnijezdo za instalaciju – u Habdelićevoj ulici

Objavljeno:

- dana

Najvrjedniji turistički resurs i najvažnija turistička atrakcija Varaždina njegova je povijesna jezgra.

Taj javni urbani prostor svojim skladom, graditeljskom i umjetničkom baštinom, poviješću, ali i kulturološkim kontekstom stvara „magiju“ Varaždina koja ga je i pretvorila u jednu od najuspješnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske.

Turistička zajednica grada Varaždina već punih deset godina putem projekta „Umjetnost na ulici – urbani mobilijar u funkciji turizma“ oplemenjuje javni prostor Varaždina raznolikim, razigranim te istovremeno umjetnički vrijednim urbanim instalacijama, od kojih su mnoge i same postale turističkim atrakcijama.

Do sada je u povijesnoj gradskoj jezgri postavljen cijeli niz umjetničkih instalacija poput gradskih “cimera” (kornjača, sirena, železni čovek…), instalacija Pogled i Ptice, klupe Obluci, Kraljevskog trona, Krinoline ljubavi, instalacija Varaždinsko zelje i Varaždinski klipič ili glazbene klupe, a protok vremena iziskuje i njihovo održavanje, kako bi zadržale svu vrijednost, zabavnost ili ljepotu, kojom privlače pažnju i turista, ali i samih Varaždinaca i Varaždinki.

Jedna od prvih instalacija bile su „Ptice“, autorski rad varaždinskog umjetnika Jurice Mihinjača, koja je postavljena 2012. godine na skrovitoj i romantičnoj lokaciji prolaza prema restoranu Domenico.

Zbog građevinskih radova „Ptice“ su morale napustiti svoj dom, no Turistička im je zajednica, na desetu godišnjicu njihova postavljanja i provođenja projekta, pronašla novo gnijezdo.

Jato od 25 „ptičica“ je tako doletjelo i skrasilo se u Habdelićevoj ulici, na putu prema Šetalištu Vatroslava Jagića, jednoj od najfrekventnijih pješačkih točki povijesne gradske jezgre na kojem će moći, ako već ne pjevati, onda sigurno uveseljavati prolaznike i turiste.

Kultura

U Ludbregu 16. kolovoza uživajte u klasičnoj indijskoj glazbi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon produženog vikenda imat ćete jedinstvenu priliku uživati u klasičnoj indijskoj glazbi.

Naime, „Glazbeni kolovoz“ u organizaciji Centra za kulturu i informiranje Ludbreg ugostit će jednog od istaknutijih glazbenika današnje Indije Arnaba Bhattacharya koji redovito obilazi svijet, donoseći indijsku klasičnu glazbu i tradicionalni žičani instrument zvan sarod na međunarodne glazbene pozornice.

Tijekom hrvatske mini turneje u sklopu koje stiže i u Ludbreg, njega će na tabli pratiti Rohen Bose također jedan od istaknutih indijskih glazbenika.

Koncert će se održati 16. kolovoza u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu s početkom u 20 sati.

Broj mjesta za ovaj koncert je ograničen. Besplatne ulaznice možete podići u tajništvu Centra za kulturu i informiranje D. Novak (Trg Svetog Trojstva 19) radnim danom od 7:30 do 15 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Promocija zbornika KUU-a ‘Lipa’ u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S jedne od prijašnjih promocija zbornika. FOTO: Ivan Grahovec

Promocija zbornika KUU-a “Lipa” Gornji Mihaljevec pod nazivom “Šaputanje lipe” održat će se u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.

Svečanu promociju otvorit će predsjednica KUU-a “Lipa” Jasenka Novak. Na promociji će pjesnici iz svih hrvatskih krajeva čitati svoje pjesme, među njima i Ivan Grahovec. U pauzama će pak glazbene brojeve izvoditi Evelin Novak i Marija Jambrošić.

– Vaše mjesto vas čeka – veselimo se vašem dolasku! – poručuju iz Udruge.

Program će voditi Jakob Trupković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje