– U šumi Cukavec ispod Varaždin Brega vikendima se organiziraju utrke motornim vozilima quad i cross moto- ciklima. Primijećeno je da ih je nekoliko neregistriranih. Izlijeću na cestu, jure velikom brzinom i okupljaju se zbog utrke u šumi, naročito viken- dom. Te utrke postale su hit jer se vozači okupljaju u sve većem broju svakog vikenda, i svi građani su složni da se to prijavi policiji. Policija prebacuje odgovornost na Općinu, Iz varaždinske policije ističu da će intenzivnije nadzirati prometnice na tom području lovce i Šumariju, koji nemaju ovlasti da to spriječe – javila nam se čitateljica (podaci poznati redakciji).

Ističe da su ti vozači opasni za šetače.

– Oni ne poštuju nikakva pravila. Životinje su pobjegle ljudima u dvorišta, a šumu su u potpunosti devastirali. Molimo hitnu reakciju kako bismo očuvali šumu i prirodu koju ostavljamo u naslijeđe budućim naraštajima – napisala je naša čitateljica.

No, drugoj strani vožnja quadom po šumskim putovima je razbibriga i svojevrsni ispušni ventil.

– Ta šuma nije park prirode, niti je privatna parcela, niti nema zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, pa ne vidim prepreku zašto se ne bismo vozili po njoj. Vozimo se po putovima u šumi i ne vidim razlog zašto uvijek istim ljudima smetamo mi strastveni vozači quadova – govori nam jedan vozač.

Šuma se nalazi na području Općine Gornji Kneginec.

– Upoznati smo s prijavama mještana, no mi nismo nadležni u ovom slučaju – istaknuo nam je Goran Kaniški, načelnik Općine Gornji Kneginec, koji nas je usmjerio na Šumariju Varaždin, podružnicu Hrvatskih šuma.

Iz Šumarije Varaždin ističu da su upoznati sa slučajem iz šume Cukavec.

– Javila nam se već nekoliko puta gospođa koja se i vama obratila. Mi tu ne možemo ništa, ne možemo ih zaustaviti – govori nam Ivan Krašek iz Šumarije Varaždin.

Problem

Dodao je da isti problem nije samo na području Šumarije Varaždin već i na području šumarija Ludbreg i Ivanec.

– Ma po cijele dane se ljudi quadovima i “ kroserima” voze po šumama. Problem je to i u šumi u Možđencu i u Lužanu. Oni tim vozilima uništavaju biljke, a najveću štetu nam rade kad nam unište sadnice drva koje smo nedavno zasadili – dodao je Krašek, koji se obratio policiji.

– Što ćemo mi? Poslati rendžere? Mi smo se obratili policiji da nešto napravi – jasni su iz Šumarije Varaždin.

Iz varaždinske policije isti- ču da su zaprimili dojave građana i Šumarije Varaždin.

– Kršenja prometnih propisa vozača četverocikala nema. Policija će intenzivnije nadzirati prometnice na tom području – zaključuju iz policije.

Komentari

Komentara