Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Kadetkinje i kadeti Hrvatskog vojnog učilišta posjetili varaždinski FOI

Objavljeno:

- dana

Kadetkinje i kadeti Hrvatskog vojnog učilišta „Franjo Tuđman“, studenti diplomskog studija Vojno vođenje i upravljanje, kojeg su nositelji Sveučilište u Zagrebu i MORH, posjetili su danas, 13. svibnja, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu.

Naime, Fakultet organizacije i informatike je jedan od izvođača nastave na spomenutom studiju, na kojem predaje petnaest FOI-jevih profesora i asistenata, a koji im prenose stručno znanje iz domene ekonomije, statistike, strategije odlučivanja i planiranja i sl. FOI na taj način daje podršku razvoju novih studijskih programa, a svojom ekspertizom studentima Vojnog učilišta prenosi znanje u području primjene nove suvremene tehnologije. Revolucija u domeni vojnih poslova također donosi nove izazove i nove potrebe, stoga je interdisciplinarnost nužan dio u organizaciji visokog obrazovanja i na vojnim učilištima. Kadeti tijekom ovog studija u trajanju od pet godina, stječu vrlo kvalitetna znanja, a današnji je posjet FOI-ju za njih bio izuzetna prilika jer su iz prve ruke upoznali događaje iz vremena Domovinskog rata na području Varaždina te razgledali FOI-jevu povijesnu zgradu i upoznali se s načinom rada na FOI-ju. Susret je započeo obilaskom zgrade FOI-ja, prilikom kojeg su ih pozdravili dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček i prodekanica za znanstvenoistraživački rad izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. Kadeti su nakon toga prisustvovali predavanju o Domovinskom ratu, a koje su održali Čedomil Cesarec, koji je u to vrijeme obnašao funkciju predsjednika Kriznog stožera, ratni načelnik PU varaždinske Ivan Žitnjak te tadašnji zapovjednik sustava veza Vladimir Svržnjak. Moderator je bio prof. dr. sc. Božidar Kliček, danas jedan od sunositelja predmeta koji se izvode na Hrvatskom vojnom učilištu, a koji je u to vrijeme bio član Sekretarijata za informiranje i propagandu. Kadetkinje i kadeti, studenti diplomskog studija Hrvatskog vojnog učilišta su potom obišli Studentski centar te razgledali znamenitosti grada Varaždina.

Život i društvo

Temperatura danas do 28 °C: još u utorak sunčano, slijedi pogoršanje vremena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pretežno sunčano i vrlo toplo bit će danas, 10. svibnja, u cijeloj središnjoj Hrvatskoj, javlja DHMZ. Mnogima će danas biti posebno drago što će se najviša dnevna temperatura zraka kretati između ugodnih 26 i 28 °C.

U Varaždinu će najviša dnevna temperatura zraka iznositi 26 °C, a u Čakovcu 25 °C.

I biometeorološke prilike će danas biti uglavnom povoljne. – Uz danju toplo i pretežno sunčano vrijeme, mnogi će meteoropati biti dobrog raspoloženja i radne učinkovitosti. Zbog povremeno izraženijeg južnog strujanja, najosjetljiviji meteoropati mogu osjećati manje tegobe – ističu državni prognostičari.

Još u utorak lijepo, a potom pogoršanje

U utorak će biti djelomice sunčano, a popodne na zapadu slijedi naoblačenje te do kraja dana i pljuskovi s grmljavinom. U srijedu i četvrtak će biti promjenljivo i nestabilno s mjestimičnom kišom ili pljuskovima, lokalno i grmljavinom.

U utorak stoga još vrlo toplo, a od srijede svježije, temperatura zraka bit će niža za oko 5 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Pripazite na svoje pse, ali i djecu: u Varaždinu kod 6. osnovne škole postavljen otrov

Objavljeno:

- dana

Danas, 9. svibnja, u Ulici Miroslava Krleže u Varaždinu čitateljica Regionalnog tjednika naišla je na otrov za štakore, očigledno namijenjen psima.

Otrov je bio postavljen kod starog sporednog ulaza u dvorište 6. osnovne škole, uz sam nogostup kojim svakodnevno šeće vrlo velik broj prolaznika sa psima, ali i djece, budući da se samo nekoliko metara dalje nalazi školsko igralište na kojem se djeca svakodnevno okupljaju. Postavljač se nije ni potrudio zakamuflirati otrov.

Čitateljica je odmah obavijestila policiju koja je vrlo brzo izašla na teren i očistila otrov.

No, s obzirom na to da je pred nama sve ljepše vrijeme te da će ljudi i njihovi ljubimci još više i češće boraviti na otvorenom, nezahvalno je očekivati da bi ovaj slučaj mogao biti jedini. U šetnji stoga pripazite na svoje ljubimce i malu djecu za koju otrov također predstavlja itekako veliku opasnost.

Ne morate voljeti životinje, ali ih nemojte ni ugrožavati, kao što one prilikom šetnje sa svojim vlasnicima ne ugrožavaju vas!

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je otrov-kod-6.os2_-768x1024.jpg

Nastavite čitati