Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Kako je iz centra Vinice nestao stup srama Pranger visok 2,6 metara?

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Zašto na Trgu Matije Gupca u Vinici nema jedinstvenoga stupa srama?

Riječ je o Prangeru, stupu srama visokom 2,6 metra, čiji original potječe iz sredine 17. stoljeća. U to vrijeme služio je za kažnjavanje lakših prijestupa. Varalice i kradljivce su tih godina zavezali za stup, ostavili ih tako cijeli dan bez hrane i vode, a svi koji su prolazili su ih ismijavali, vrijeđali, nerijetko na njih bacali i smeće.

Sve koji su ovih dana prolazili Vinicom ili se tamo zaputili baš zbog Prangera, na Trgu Matije Gupca dočekala je samo tabla.

Nema stupa srama, ali ni Pila sv. Ivana Nepomuka, koji je inače udaljen svega 50-ak metara. Razlog tome je EU projekt: u sklopu projekta DETOX oba se vrijedna predmeta trenutno obnavljaju.
 

Mjesto na kojem se nalazi stup srama Pranger trenutno je prazno

Međutim, svi koji su čitali nedavno priopćenje iz Varaždinske županije mogli su zaključiti sasvim nešto drugo, pa čak i to da su Pranger i Pil – ukradeni. Naime, iz Županije su najavili da će Pranger i Pil biti obnovljeni u sklopu sasvim nekog drugog projekta pod nazivom „Arboretum Opeka – zeleni centar kulture“, čije provođenje se tek očekuje.
 

Replika viničkog Prangera iz sredine 17. stoljeća

Ne samo da je nevjerojatno da su ustvrdili da će biti obnovljeno nešto što se upravo obnavlja, nego još nevjerojatnije to da župan Predrag Štromar – koji živi u Vinici – nije primijetio da na Trgu Matije Gupca nema Pila, ali ni stupa srama koji je visok 2,6 metara!

Sreća da je 21. stoljeće i da je Pranger baš sad na obovi. Jer, da nije tako, tko zna tko bi sve tijekom predizborne kampanje zaslužio da bude zavezan za stup srama….
 

Tabla s informacijama o Prangeru

 

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Bosilj čestitao Dan Grada i poručio: siguran sam  da će umjesto bala niknuti nove gospodarske zgrade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čestitku gradonačelnika Nevena Bosilja u povodu Dana grada prenosimo u nastavku:

Drage Varaždinke i Varaždinci,  poštovane sugrađanke i sugrađani,

Na 842. rođendan našega Grada i prvi spomen njegova imena, s ponosom i posebnim emocijama baštinimo dugu bogatu povijest i tradiciju generacija koje su gradile Varaždin kakav poznajemo. Taj osjećaj vezanosti za te vrijednosti obvezuje nas da nastavimo predano  raditi na boljitku našega Varaždina, za sve nas i za buduće generacije.

Varaždin je jedan od najugodnijih i najboljih gradova za život i poslovanje u republici Hrvatskoj. Tome svjedoče brojne domaće, ali i inozemne nagrade. Titule laskaju, ali i obvezuju, no važniji od tih nagrada je osjećaj koji imaju naši građani, koji žive u našem gradu, koji žele i dalje ovdje živjeti i raditi, stvarati svoju budućnost. Za takav razvoj od velike je važnosti i odgovoran odnos prema javnom novcu i općem dobru koji uvijek mora biti iznad bilo kakvog pojedinačnog, grupnog ili stranačkog interesa. Neću se umoriti ponavljati da je Varaždin uvijek iznad svih i nastavit ću vrijedno raditi na korist svih naših građana.

Iza nas su dvije i pol godine mandata u kojima su, usprkos raznim podmetanjima i rušenju proračuna, brojni realizirani projekti i ostvarena obećanja. Tu s posebnim ponosom moram istaknuti konačno rješenje najveće sramote našeg Grada – baliranog otpada u Brezju. Zajedno sa svojim stručnim timom došli smo do rješenja čime su se stvorili uvjeti za stavljanje u punu funkciju Gospodarske zone Brezje. Siguran sam  da će u skoroj budućnosti umjesto bala niknuti nove gospodarske zgrade i proizvodni pogoni, a to znači i nova radna mjesta čime stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada. Naravno, realizirani su i planirani i brojni drugi projekti u komunalnoj, ali i društvenoj i gospodarskoj infrastrukturi našega grada koji će dodatno poboljšati život u našem gradu.

U ovoj godini na izmaku, obilježili smo čitav niz značajnih obljetnica što svjedoči našoj bogatoj povijesti, održan je najuspješniji „Špancirfest“, Varaždinske barokne večeri i dalje oduševljavaju domaću i stranu glazbenu kulturnu scenu, a kao kruna naše glazbene tradicije došla je vijest da je Varaždin, kao prvi u Hrvatskoj, postao UNESCO-ov grad glazbe.

Grad su ljudi! Zahvaljujem svim sugrađanima koji svakodnevno, svatko na svoj način, predano i ustrajno pridonose razvoju našeg grada. Hvala svakoj građanki i građaninu našega Varaždina, svakoj udruzi, ustanovi, svima koji misle, žele i čine dobro našemu gradu!

S jasnom vizijom i snažnom energijom, uz sjajni tim suradnika, nastavljamo raditi za naš Varaždin, grad kojeg svi volimo i s kojim se toliko silno ponosimo.

Sretan nam svima Dan grada i blagdan sv. Nikole!

Vaš gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj

Nastavite čitati

Život i društvo

U Ludbreg dolazi još jedan poznati trgovački lanac

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznati talijanski trgovački centar Eurospin uskoro bi trebao svoja vrata otvoriti i u Ludbregu na prostoru nekadašnjeg NTL-a u Koprivničkoj ulici, javljaju Ludbreške novine.

Bio bi to treći njihov centar u Podravini i Prigorju. Podsjetimo, prvi Eurospin otvoren je u Križevcima 2020. godine, a ove je godine s radom započeo i u Koprivnici. Eurospin je otvorio svoja vrata i u Čakovcu, najavili su kako im je plan u Hrvatskoj otvoriti čak sto trgovina.

Eurospin ima 50-ak brendova i oko 2500 artikala isključivo svojih robnih marki. Među njima je i 300-tinjak hrvatskih proizvoda koji su jasno označeni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje