Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Kako je iz centra Vinice nestao stup srama Pranger visok 2,6 metara?

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Zašto na Trgu Matije Gupca u Vinici nema jedinstvenoga stupa srama?

Riječ je o Prangeru, stupu srama visokom 2,6 metra, čiji original potječe iz sredine 17. stoljeća. U to vrijeme služio je za kažnjavanje lakših prijestupa. Varalice i kradljivce su tih godina zavezali za stup, ostavili ih tako cijeli dan bez hrane i vode, a svi koji su prolazili su ih ismijavali, vrijeđali, nerijetko na njih bacali i smeće.

Sve koji su ovih dana prolazili Vinicom ili se tamo zaputili baš zbog Prangera, na Trgu Matije Gupca dočekala je samo tabla.

Nema stupa srama, ali ni Pila sv. Ivana Nepomuka, koji je inače udaljen svega 50-ak metara. Razlog tome je EU projekt: u sklopu projekta DETOX oba se vrijedna predmeta trenutno obnavljaju.
 

Mjesto na kojem se nalazi stup srama Pranger trenutno je prazno

Međutim, svi koji su čitali nedavno priopćenje iz Varaždinske županije mogli su zaključiti sasvim nešto drugo, pa čak i to da su Pranger i Pil – ukradeni. Naime, iz Županije su najavili da će Pranger i Pil biti obnovljeni u sklopu sasvim nekog drugog projekta pod nazivom „Arboretum Opeka – zeleni centar kulture“, čije provođenje se tek očekuje.
 

Replika viničkog Prangera iz sredine 17. stoljeća

Ne samo da je nevjerojatno da su ustvrdili da će biti obnovljeno nešto što se upravo obnavlja, nego još nevjerojatnije to da župan Predrag Štromar – koji živi u Vinici – nije primijetio da na Trgu Matije Gupca nema Pila, ali ni stupa srama koji je visok 2,6 metara!

Sreća da je 21. stoljeće i da je Pranger baš sad na obovi. Jer, da nije tako, tko zna tko bi sve tijekom predizborne kampanje zaslužio da bude zavezan za stup srama….
 

Tabla s informacijama o Prangeru

 

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Danas se slavi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Varaždinska biskupija

Papa Franjo proglasio je krajem siječnja Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji će se u sveopćoj Crkvi slaviti četvrte nedjelje u srpnju, najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovih „djeda i bake”, u ovoj Godini obitelji Amoris Laetitia 25. srpnja.

U povodu prve proslave uputio poruku naslovljenu „Ja sam s vama u sve dane“ (Mt 28, 20).

Upozoravajući da su bake i djedovi često zaboravljeni, Papa je krenuo od blagdana Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače, kada upravo dvije starije osobe, starac Šimun i proročica Ana, prosvijetljeni Duhom Svetim, u Isusu prepoznaju Mesiju.

Oni nas podsjećaju da je starost dar, a bake i djedovi spona koja povezuje naraštaje da bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere. Veza djedova i baka s mladima vrlo je uska te stoga i dijalog među njima treba biti stalan. Vrlo je važno da se bake i djedovi susreću s unucima.

Izvor: Varaždinska biskupija

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Šćepanje uskoro slavi 70. rođendan, pa stiglo novo vatrogasno vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Vatroprometu jučer je DVD-u Šćepanje obavljena predaja vatrogasnog vozila Nissan Navara pick up, u kojeg je ugrađen Vallfirest visokotlačni modul.

Svečanosti predstavljanja novoga navalnog vozila u Šćepanju nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u pratnji načelnika Općine Breznički Hum Zorana Hegedića, predsjednika Općinskog vijeća Marka Fištera, tajnika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Videca, predsjednika VZO Breznički Hum Marija Šargača i zapovjednika VZO Breznički Hum Alenka Vnučeca. Predsjednik DVD-a Šćepanje Vjekoslav Rusek tom je prilikom zahvalio svim vatrogascima, a posebice županu, načelniku na realizaciji ovog projekta kao i gostima koji su posjetili Šćepanje i uveličali ovaj događaj.

Načelnik Zoran  Hegedić tom je prilikom rekao kako je ovo dio ostvarenja vatrogasnog sna jer se članovi DVD-a godinama trude da svojim aktivnostima, radom i odvajanjem slobodnog vremena budu što spremniji, pa je ovo vrijedno vatrogasno vozilo ubuduće zasigurno uvelike pomoći u slučajevima potrebe. Zahvala je upućena i svima koji su DVD Šćepanje podržali u nabavi i opremanju vozila, bilo financijski, logistikom ili na drugi način. Blagoslov vozila upriličit će se povodom proslave 70. obljetnice DVD-a Šćepanje planirane posljednje subote mjeseca kolovoza.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!