Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Kako je iz centra Vinice nestao stup srama Pranger visok 2,6 metara?

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Zašto na Trgu Matije Gupca u Vinici nema jedinstvenoga stupa srama?

Riječ je o Prangeru, stupu srama visokom 2,6 metra, čiji original potječe iz sredine 17. stoljeća. U to vrijeme služio je za kažnjavanje lakših prijestupa. Varalice i kradljivce su tih godina zavezali za stup, ostavili ih tako cijeli dan bez hrane i vode, a svi koji su prolazili su ih ismijavali, vrijeđali, nerijetko na njih bacali i smeće.

Sve koji su ovih dana prolazili Vinicom ili se tamo zaputili baš zbog Prangera, na Trgu Matije Gupca dočekala je samo tabla.

Nema stupa srama, ali ni Pila sv. Ivana Nepomuka, koji je inače udaljen svega 50-ak metara. Razlog tome je EU projekt: u sklopu projekta DETOX oba se vrijedna predmeta trenutno obnavljaju.
 

Mjesto na kojem se nalazi stup srama Pranger trenutno je prazno

Međutim, svi koji su čitali nedavno priopćenje iz Varaždinske županije mogli su zaključiti sasvim nešto drugo, pa čak i to da su Pranger i Pil – ukradeni. Naime, iz Županije su najavili da će Pranger i Pil biti obnovljeni u sklopu sasvim nekog drugog projekta pod nazivom „Arboretum Opeka – zeleni centar kulture“, čije provođenje se tek očekuje.
 

Replika viničkog Prangera iz sredine 17. stoljeća

Ne samo da je nevjerojatno da su ustvrdili da će biti obnovljeno nešto što se upravo obnavlja, nego još nevjerojatnije to da župan Predrag Štromar – koji živi u Vinici – nije primijetio da na Trgu Matije Gupca nema Pila, ali ni stupa srama koji je visok 2,6 metara!

Sreća da je 21. stoljeće i da je Pranger baš sad na obovi. Jer, da nije tako, tko zna tko bi sve tijekom predizborne kampanje zaslužio da bude zavezan za stup srama….
 

Tabla s informacijama o Prangeru

 

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Od ponoći nove cijene goriva, benzin vjerojatno skuplji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo benzinska tankanje
Ilustracija

Od ponoći će opet vrijediti nove cijene goriva.

U skladu s informacijama sa stranice cijenagoriva info, benzin će poskupjeti, dok će dizel i autoplin pojeftiniti.

Prosječni spremnik od 50 litara benzina tako je od utorka skuplji za jednu kunu, a prosječni spremnik dizela mogao bi pojeftiniti za 50 lipa.

Spremnik od 50 litara plina mogao bi biti jeftiniji za kunu i pol.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za razvoj sporta u 2021. godini Grad Lepoglava osigurao 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za provedbu Programa javnih potreba u sportu Grad Lepoglava je ove godine u proračunu osigurao 1.125.000 kuna.

Sredstva su to kojima će se nastaviti sustavno ulaganje u razvoj sporta na području Grada Lepoglave koji 2014. godine prvi u Hrvatskoj ponio titulu Europskog grada sporta. Na to je podsjetio gradonačelnik Marijan Škvarić na prigodnoj svečanosti na kojoj je potpisan Ugovor o namjenskoj doznaci sredstava namijenjenih financiranju Programa javnih potreba u sportu Grada Lepoglave za 2021. godinu.

– Grad Lepoglava grad je sporta čiji razvoj kontinuirano podupiremo značajnim proračunskim sredstvima. Ove je godine taj iznos za otprilike 18 % veći u odnosu na proteklu godinu što pokazuje koliko cijenimo i uvažavamo sport. Sportom se bave sve dobne skupine građana i kod svih njih pozitivno utječe na zdravlje. O tome u kolikoj mjeri vodimo brigu o razvoju sporta govore i značajna ulaganja u razvoj sportske infrastrukture. U gotovo svim naseljima na gradskom području izgradili smo sportska igrališta. Taj ćemo ciklus zaključiti izgradnju još jednog igrališta i to na području Kameničkog Podgorja. Prošle smo godine realizirali oko pola milijuna kuna vrijedan projekt obnove nogometnog igrališta i svlačionica na sportsko-rekreacijskom centru u Lepoglavi kojeg planiramo i dalje uređivati. Planiramo uredit atletsku stazu i tribine, postaviti sportski semafor te izgraditi četverostaznu kuglanu – istaknuo je gradonačelnik Škvarić prigodom potpisivanja ugovora.

Ispred Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave ugovor je potpisao njen predsjednik Tonko Županić.

– Već treću godinu Grad Lepoglava, s kojim imamo izvanrednu suradnju i koji uvažava potrebe sportaša, povećava iznos sredstava za sport. Vjerujem da će taj kontinuitet biti nastavljen jer je sport važan čimbenik društvenog života našeg grada – rekao je Županić izrazivši nadu da će pandemija koronavirusa posustati i omogućiti bavljenje sportom kako sportašima u klubovima tako i brojnim rekreativcima te ujedno omogućiti realizaciju brojnih planova koje Zajednica ima kad je u pitanju razvoj sporta na području Grada Lepoglave.

Dobru suradnju i koordinaciju sportskih djelatnika i Grada Lepoglave pohvalio je ovom prigodom i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić. Poručio je sportašima da gradska potpora sportu i ubuduće neće izostati.

Od ukupno osiguranih 1.125.000 kuna namijenjenih financiranju Programa javnih potreba u sportu Grada Lepoglave za 2021. godinu, 770.000 kuna namijenio je za redovnu djelatnost Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave, 100.000 kuna za organizaciju Hrvatskog festivala sportske rekreacije na selu, 100.000 kuna za nabavu opreme i održavanje sportskih terena povjerenih Zajednici, 115.000 kuna za nabavu dječjih igrala i održavanje sportske opreme, 20.000 kuna za nagrađivanje sportaša za ostvarene sportske rezultate te 20.000 kuna ta malonogometni zimski turnir.

Nastavite čitati