Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Kako je iz centra Vinice nestao stup srama Pranger visok 2,6 metara?

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Zašto na Trgu Matije Gupca u Vinici nema jedinstvenoga stupa srama?

Riječ je o Prangeru, stupu srama visokom 2,6 metra, čiji original potječe iz sredine 17. stoljeća. U to vrijeme služio je za kažnjavanje lakših prijestupa. Varalice i kradljivce su tih godina zavezali za stup, ostavili ih tako cijeli dan bez hrane i vode, a svi koji su prolazili su ih ismijavali, vrijeđali, nerijetko na njih bacali i smeće.

Sve koji su ovih dana prolazili Vinicom ili se tamo zaputili baš zbog Prangera, na Trgu Matije Gupca dočekala je samo tabla.

Nema stupa srama, ali ni Pila sv. Ivana Nepomuka, koji je inače udaljen svega 50-ak metara. Razlog tome je EU projekt: u sklopu projekta DETOX oba se vrijedna predmeta trenutno obnavljaju.
 

Mjesto na kojem se nalazi stup srama Pranger trenutno je prazno

Međutim, svi koji su čitali nedavno priopćenje iz Varaždinske županije mogli su zaključiti sasvim nešto drugo, pa čak i to da su Pranger i Pil – ukradeni. Naime, iz Županije su najavili da će Pranger i Pil biti obnovljeni u sklopu sasvim nekog drugog projekta pod nazivom „Arboretum Opeka – zeleni centar kulture“, čije provođenje se tek očekuje.
 

Replika viničkog Prangera iz sredine 17. stoljeća

Ne samo da je nevjerojatno da su ustvrdili da će biti obnovljeno nešto što se upravo obnavlja, nego još nevjerojatnije to da župan Predrag Štromar – koji živi u Vinici – nije primijetio da na Trgu Matije Gupca nema Pila, ali ni stupa srama koji je visok 2,6 metara!

Sreća da je 21. stoljeće i da je Pranger baš sad na obovi. Jer, da nije tako, tko zna tko bi sve tijekom predizborne kampanje zaslužio da bude zavezan za stup srama….
 

Tabla s informacijama o Prangeru

 

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati