Kazališna družina Štolcer osnovana je pod okriljem Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski”, iz kojega je ponikla.

Družina je u utorak, 5. studenoga, obilježila 10 godina djelovanja, izvevši u čakovečkome Centru za kulturu svoju prvu predstavu “Pismo z Galicije”. Navedeni komad izveden je na Festivalu kazališnih amatera Međimurja 2010. godine, pri čemu je osvojio nagrade za najbolji dramski tekst, režiju i najbolju predstavu. Isti uspjeh trupa je ponovila na jubilarnom 50. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Starome Gradu na Hvaru.

Početaka Družine prisjetio se Dejan Buvač, tajnik Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski”, koji je 2009. s Kristinom Štebih, također članicom Zbora, osnovao Kazališnu družinu Štolcer.

– Priča koju smo započeli prije jednoga desetljeća uspješna je i danas. “Pismo z Galicije” bila je naša prva predstava: ona je obilježila Štolcere, dala nam veliki zamah te otada svake godine iz naše radionice izlazi barem po jedna nova predstava – rekao je Buvač. Zahvalio je Županiji, Gradu Čakovcu i svima koji podržavaju rad članova Kazališne družine.

Tijekom godina Družinom je prodefiliralo pedesetak glumaca, dok ih je u Družini trenutno aktivno petnaestak. Njihov repertoar trenutno broji 14 predstava; osim “Pisma z Galicije”, to su i “Requiem za žive”, “Idu Zrinski”, “Tarzan i svinja na posljednoj večeri”, “Se bu dobro, mamika”, “Povelja slobode”, “Tajni tunel”, “O mačkama i ljudima na pasji način”, “A život je…”, “Ne izlazi bez čarapa”, “Tko je kriv za ljubav?”, “Bog te nema rad” i “Adam”. Zasad broje 75 izvedbi navedenih predstava, za koje su ostvarili 30 nominacija i osvojili 45 nagrada.

Proslavi 10. obljetnice Štolcera prisustvovali su i zamjenica međimurskoga župana Sandra Herman, zamjenik čakovečkoga gradonačelnika Zoran Vidović, tajnik Hrvatskoga sabora kulture Dražen Jelavić te stručna suradnica za kazališnu, književnu i likovnu kulturu HSK-a Martina Brumen.

Povodom prekrasnoga jubileja objavljena je i prigodna fotomonografija u kojoj je zabilježena bogata povijest Štolcera tijekom desetljeća djelovanja.

Sadašnji i bivši članovi KD Štolcer sa zamjenicom župana Sandrom Herman te čakovečkim dogradonačelnikom Zoranom Vidovićem. FOTO: Roberta Radović

Ako dosad još niste pogledali spomenutu predstavu, to možete ispraviti u petak, 15. studenoga u Ivancu, ili uz pomoć servisa YouTube:

Komentari

Komentara