Kerekesh Teatar danas je u 11 sati na Korzu održao performans pod nazivom “Mi vrijedimo 3000 kn? – darujemo vam zaštitne maske”.

Naime, vodstvo Kerekesh Teatra nezadovoljno je što su za vrlo posjećeni “Tjedan smijeha” koji organiziraju od Varaždinske županije dobili samo 3000 kuna. Revoltirani tako malom potporom za taj su iznos kupili maske i dezinficijens koji su građanima podijelili ispred zgrade FOI-a.

To su napravili odjeveni u likove iz predstava svoje družine.

Varaždinska županija kroz natječaj redovito dodjeljuje potpore brojnim udrugama na svom području, na temelju programa koji su poslali. Na temelju navedenog novac je dodijeljen i Kerekesh Teatru.

– U iznosu 3000 kuna smo danas podijelili 80 maski. To je iznos koji smo dobili za 64 predstave u 16 gradova i županija. Taj novac jako brzo ode, pogotovo kada imate festival čiji su bruto troškovi preko 800.000 kuna. Nadam se da će u Varaždinsku županiju doći neka nova struktura koja će nas više prepoznati. Drago mi je da sredstva dobiju svi, ali ne delamo svi jednako i ne promoviramo županiju svi jednako puno. Možda oni zaboravljaju, ali mi smo iz Varaždinske županije, moji suradnici su iz Ilije i Presečnog, a ja sam iz Varaždina – rekao je Jan Kerekeš, glumac i umjetnički voditelj Kerekesh Teatra.

Najavio je da se više neće javljati na natječaj Varaždinske županije te dodao da su ranije dobivali između 10.000 i 20.000 kuna, a posljednje dvije godine po 3000 kuna.

– Mi radimo više programa u više općina i gradova, a dobijemo manji iznos tak da tu nešto smrdi. Objašnjenje bi bilo političko, a mi smo potpuno apolitični. Nas zanima samo da netko cijeni naš rad, pogotovo u ova teška vremena – objasnio je Kerekeš.

Dodao je da kazalište ima premijeru predstave Ringišpil, u subotu, 11. srpnja, u dvorištu palače Sermage, ali nju će moći pogledati samo 120 gledatelja.

– U proteklih tjedna dana smo prošli cijelu Hrvatsku. Moram reći da su varaždinske mjere najrigoroznije. Zato će premijere u biti zatvorene kod nas jer više od 1000 ljudi želi doći. Nadam se da ćemo se u većem broju vidjeti na Špancirfestu – završio je Jan Kerekeš.

Kerekesh Teatar došli su podržati i neki načelnici, uglavnom iz redova SDP-a.

 

Komentari

Komentara