Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Kiša i snijeg nisu omeli hodočasnike na 22. Križnom putu mladih Varaždinske biskupije

Foto: Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

Mladi Varaždinske biskupije protekli vikend su proveli na 22. Križnom putu mladih Varaždinske biskupije župama Đurđevačkog dekanata.

Dvjestotinjak mladih naše biskupije i ove je godine hrabro svjedočilo svoju vjeru hodom za križem kroz Varaždinsku biskupiju, unatoč zahtjevnim vremenskim prilikama. Naime, 2. i 3. travnja održan je 22. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije župama Đurđevačkog dekanata, i to pod geslom „Probudi se, ti što spavaš!“ te uz himnu „Ustanite, hajdemo!“.

Nakon poduže dvije godine izvanrednih pandemijskih uvjeta, mladi su svoj put započeli u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog u Kozarevcu u subotu u ranim jutarnjim satima, nakon okrepe i srčane dobrodošlice župnika domaćina vlč. Nikice Posavija i njegovih župljana.

Nakon subotnjeg hoda, popraćenog molitvom, pjesmom, veselim druženjem unatoč kiši i snijegu, sve uz okrepu za koju su se brižno pobrinuli župljani župa Kozarevac i Budrovac, svakako najuzvišeniji trenutak dana bilo je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM na Nebo u Budrovcu u večernjim satima, koje je predvodio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec, u zajedništvu sa domaćim župnikom vlč. Ivicom Gladoićem i vlč. Tomislavom Kosom, župnikom župe Mala Subotica, dugogodišnjim polaznikom planinarskih križnih puteva mladih.

Vlč. Kosec ohrabrio je mlade žarkom propovjedi o važnosti budnosti u današnjim okolnostima koje vladaju u svijetu, pozvavši ih i da pokušaju tri dana za redom buditi se i ustajati u 5 sati i 14 minuta te čitaju 5. poglavlje poslanice sv. Pavla Efežanima.

Po završetku misnog slavlja uslijedilo je svjedočanstvo vjeroučitelja Roberta Ščuke o pokretanju križnih puteva u Hrvatskoj, kako je ova dragocjena manifestacija došla u našu biskupiju i kakav biljeg je ostavila na njegovu životu i životu mnogih mladih.

Drugi dan mladi su nastavili svoj hod prema župama Kalinovac i Đurđevac pod budnim okom redara koji su brinuli o njihovoj sigurnosti. Mlade je nosio duh zajedništva, međusobnog pomaganja, razgovora, pjesme, igre te vježbi povjerenja. Naime, animatori su pred mlade stavili izazov u kojem su morali odabrati jednu osobu koju ne poznaju te pola postaje prehodati s njom na način da prvo jedna žmiri, a druga je vodi držeći je pod rukom te se onda zamijeniti.

Svakog križnog puta mladim srce zatitra na spomen postaje šutnje i postaje na kojoj se već 22 godine tradicionalno pjeva pjesma „Jalta, Jalta“. Ove godine, ove postaje bile su još gorljivije. Na putu do svojeg zadnjeg odredišta, mladi su prošli i kroz Đurđevačke pijeske, jedinu hrvatsku pustinju i geografsko-botanički rezervat, gdje su imali svoju 13. postaju križnog puta i napravili zajedničku fotografiju.

Križni put mladih tradicionalno je završio susretom s pastirom varaždinske Crkve, biskupom Božom Radošem, koji je na krajnjem odredištu hodočasnika, u župnoj crkvi sv. Jurja mč. u Đurđevcu predvodio svečano euharistijsko slavlje.

Dobrodošlicu na posljednjoj postaji križnoga puta hodočasnicima je zaželio domaći župnik u Đurđevcu, vlč. Tomislav Leskovar, a potom je predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec, predvodio molitvu 14. postaje Križnoga puta.

U svojoj propovijedi mladima koji su ispunili župnu crkvu u Đurđevcu varaždinski je biskup razlomio mladima nedjeljno evanđelje povezujući ga s dvodnevnom pobožnošću križnoga puta ističući da je Isus sa svoja tri pada pod križem posvetio i očistio sve naše padove, podigao nas i rekao nam: „Idi i ne griješi više!“, već propovijedaj svojim životom Očevu ljubav i milosrđe. Cijelu homiliju možete poslušati ovdje.

Na kraju misnog slavlja vlč. Kosec je najprije zahvalio dragom Bogu na održanom križnom putu u zajedništvu nakon dvije godine iščekivanja, a od srca je zahvalio i biskupu Boži koji je ove godine po prvi puta od preuzimanja službe bio među mladima u većem broju na njihovoj tradicionalnoj pobožnosti.

Dobio je biskup od mladih i znak pažnje, obilježje križnoga puta, budilicu i kemijsku, pritom obećavši da će zajedno s mladim tri dana za redom ustajati u 5 sati i 14 minuta te razmatrati 5. poglavlje poslanice Efežanima. Vlč. Kosec je zahvalio i župniku Leskovaru te župnom vikaru vlč. Mariju Rukelju na gostoprimstvu, kao i svima koji su se na bilo koji način uključili u organizaciju i podršku 22. križnog puta mladih Varaždinske biskupije. Prije raspjevanog rastanka i odlaska svojim kućama, mladi su napravili i zajedničku sliku sa biskupom Božom i okupljenim svećenicima.

Pjevanje na postajama ova dva dana, kao i na misnim slavljima, animirao je Zbor mladih Varaždinske biskupije pod vodstvom Damijana Turkovića.

Sljedeći, 23. Križni put mladih Varaždinske biskupije prolazit će župama međimurskih nam dekanata.

Život i društvo

NK „Udarnik 32“ dobio najsuvremeniji sustav navodnjavanja travnjaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Teren Nogometnog kluba „Udarnik 32“ iz Gornjeg Kućana opremljen je najsuvremenijim sustavom navodnjavanja, odnosno zalijevanja travnjaka.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, posjetio je u petak, 24. lipnja, klub iz tog varaždinskog prigradskog naselja gdje se sastao s Blaženkom Beli, članicom Gradskog vijeća Grada Varaždina te predstavnicima mjesnog odbora i kluba.

Uvjerio se u kvalitetu nedavno izvedenih radova na kompjuterski upravljanom sustavu za zalijevanje travnjaka koji će još više potkrijepiti ambicije kluba da se natječe u višem rangu natjecanja. Klub se sada natječe u 3. ŽNL – skupina Varaždin.

Vrijednost izvedenih radova je 90.000 kuna, pola od tih sredstava osigurano je putem natječaja Županjskog nogometnog saveza, a polovinu je osigurao Grad Varaždin. Prilikom boravka u Gornjem Kućanu zamjenik gradonačelnika Marković razgovarao je s domaćinima o planovima uređenja i razvoja sportsko rekreacijskog centra, koji je omiljeno sastajalište žitelja tog dijela grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređuju se vodotoci na području Grada Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odlična suradnja Grada Lepoglave i Hrvatskih voda i u ovoj je godini rezultirala uređenjem novih dionica vodotoka na gradskom području.

Uz brojne vodotoke uređene prethodnih godina, ove su godine uređeni vodotoci na području Viletinca, Kameničkog Podgorja, Dunaja i Sestranca.

Zahvate na uređenju vodotoka na području Grada Lepoglave Hrvatske vode nastavit će izvoditi i u narednom razdoblju pa će tako u ovoj godini, prema planu, biti uređeni i vodotoci potoka u centru Kamenice, na području Poduzetničke zone te Šumeca odnosno na području Patačićeve i Zagorske ulice.

– Unatrag nekoliko godina, zahvaljujući angažmanu Hrvatskih voda s kojima imamo odličnu suradnju, kontinuirano se uređuju brojni vodotoci na području Grada Lepoglave. Rezultat toga itekako je vidljiv. Naime, na područjima na kojima su uređeni vodotoci više nema većih izljevanja vode iz korita za vrijeme obilnih kiša odnosno ne događaju nam se poplave kakve su nam prethodnih godina stvarale probleme ugrožavajući sigurnost i imovinu građana. poručio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje