Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO “Kopakabana” okupila 17 ekipa u Trnovcu na turniru u odbojci na pijesku

Odbojka na pijesku Trnovec1

Objavljeno:

- dana

Treću godinu zaredom, tjedan uoči tradicionalne proslave blagdana sv. Petra i Pavla – Petrova u Općini Trnovec Bartolovečki, na području Sportskog centra Kopajec u Trnovcu održan je turnir u odbojci na pijesku.

Turnir je i ovoga puta organizirala Sportska udruga Kopakabana za koju načelnik, HNS-ov Zvonko Šamec, kaže da postavlja visoke standarde u djelovanju udruga na području općine. „Kopakabana nije samo sportska, već i ekološka udruga. Osim što organiziraju sportska natjecanja, brinu o cijelom Sportskom centru Kopajec, održavajući hektar i pol zemljišta, odnosno zelenih površina na području Centra, a brinu i o prostoru oko kapelice sv. Petra i Pavla. Ono što me posebno raduje jest činjenica da udruga okuplja i puno djece koju, između ostalog, uče zaboravljenim igrama, kao što su špekulanje, školica, gumi-gumi. Uče ih i kako brinuti o okolišu pa mališani sudjeluju i u takvim aktivnostima. Doista sam ponosan na udrugu Kopakabana i njihove članove koji su pravi primjer svima, a Općina je tu da im u svim njihovim aktivnostima pruži potporu”, izjavio je načelnik Šamec. Sportska udruga Kopakabana trenutno okuplja 70-ak članova svih dobnih skupina, a osim rada s djecom i brige o okolišu, među najvažnijim im je aktivnostima organiziranje turnira u odbojci na pijesku koji je ovoga puta okupio rekordan broj ekipa. „Vrlo smo zadovoljni što su se ove godine našem pozivu odazvale i ekipe koje nisu s područja Općine Trnovec Bartolovečki pa su nam tako stigli i sportaši i rekreativci iz Cestice, Prekna, Maruševca, Hrastovljana. Bilo je ukupno 17 ekipa, a najuspješnija je bila ekipa „Bumbari” iz Virja Križovljanskog. Drugo je mjesto osvojila „Gmajna” iz Čalinca, a naša ekipa „Kopakabana 69” bila je treća”, istaknuo je Davor Žmuk, predsjednik SU Kopakabana. Žmuk je dodao da udruga nastavlja s aktivnostima već narednog vikenda, a uskoro će organizirati i ljetnu zumbu na teniskom terenu. Turnir u odbojci na pijesku bio je početak ovogodišnjeg obilježavanja Petrova. Proslava će se nastaviti u subotu, 29. lipnja, 6. Memorijalnim malonogometnim turnirom ulica „Želimir Šilec“ koji također organizira SU Kopakabana, a turnir će se održati od 14 sati u Trnovcu, na prostoru Kopajca. Nakon turnira, s početkom u 20 sati, pod velikim šatorom okupljene će zabavljati popularni tamburaški sastav „Gazde“. Sveta misa kod sv. Petra i Pavla u 11 sati početak je programa u nedjelju. Nedjeljni program počinje svetom misom u 11 sati. Kulturno-umjetnički program s nastupima svih sekcija domaćeg KUD-a Mak Trnovec te gostiju – CTK Etnoteka iz Zagreba i KUD-a Novi Marof počet će u 18 sati, a na kraju, od 20 sati, posjetitelje u Trnovcu zabavljat će grupa Aktiv band. Ulaz na koncerte neće se naplaćivati.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati