Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO „Korak po korak“: pripadnici romske nacionalne manjine pripremali sirup od cvjetova bazge

Objavljeno:

- dana

Budući da su zbog pandemije koronavirusa posljednjih mjeseci aktivnosti većine udruga svedene na minimum, nastavak rada na projektima i programima te ostvarivanju svojih misija i vizija mnoge su organizacije civilnog društva dočekale s velikom radošću.

Jedna od njih je Bedem ljubavi Varaždin. Iako se ESF projekt pod nazivom „Bedem ljubavi za OSI“ za osiguravanje usluge osobne asistencije osobama s najtežim stupnjem invaliditeta provodio i tijekom najveće „koronakrize“, druge su se aktivnosti odvijale u znatno manjem opsegu i u skladu s ograničenjima.

Stoga je mogućnost nastavka projekta „Korak po korak“, kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te koji se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Varaždin, dočekan s velikim zadovoljstvom, posebice samih korisnika.

Cilj projekta je smanjenje socijalne isključenosti pripadnika romske zajednice pomoću davanja podrške za odgovorno roditeljstvo, vođenje kućanstva, raspolaganje sredstvima socijalnih naknada, učenje odgovornog odnosa prema okolici, razvijanje tolerantnog odnosa prema društvu, prevenciju alkoholizma i drugih oblika ovisnosti, kao i prepoznavanje trgovanja ljudima i seksualnog iskorištavanja, ali i drugih oblika nasilja.

U sklopu radionica vezanih za vođenje kućanstva organizirana je edukacija o pripremi sirupa od cvjetova bazge kojoj su prisustvovali mlađi i stariji pripadnici romske nacionalne manjine iz mjesta Donje Vratno.

Pod stručnim vodstvom i uz pomoć volontera uspješno je odrađena svaka etapa edukacije, od branja i pripreme cvjetova bazge do kuhanja sirupa, a na kraju su sudionici radionica razveselili članove svojih obitelji, susjede i prijatelje ovim ukusnim, zdravim i osvježavajućim napitkom.

Putem trodnevne edukacije volonteri i sudionici imali su priliku za međusobno upoznavanje, druženje i prihvaćanje različitosti.

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!