Budući da su zbog pandemije koronavirusa posljednjih mjeseci aktivnosti većine udruga svedene na minimum, nastavak rada na projektima i programima te ostvarivanju svojih misija i vizija mnoge su organizacije civilnog društva dočekale s velikom radošću.

Jedna od njih je Bedem ljubavi Varaždin. Iako se ESF projekt pod nazivom „Bedem ljubavi za OSI“ za osiguravanje usluge osobne asistencije osobama s najtežim stupnjem invaliditeta provodio i tijekom najveće „koronakrize“, druge su se aktivnosti odvijale u znatno manjem opsegu i u skladu s ograničenjima.

Stoga je mogućnost nastavka projekta „Korak po korak“, kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te koji se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Varaždin, dočekan s velikim zadovoljstvom, posebice samih korisnika.

Cilj projekta je smanjenje socijalne isključenosti pripadnika romske zajednice pomoću davanja podrške za odgovorno roditeljstvo, vođenje kućanstva, raspolaganje sredstvima socijalnih naknada, učenje odgovornog odnosa prema okolici, razvijanje tolerantnog odnosa prema društvu, prevenciju alkoholizma i drugih oblika ovisnosti, kao i prepoznavanje trgovanja ljudima i seksualnog iskorištavanja, ali i drugih oblika nasilja.

U sklopu radionica vezanih za vođenje kućanstva organizirana je edukacija o pripremi sirupa od cvjetova bazge kojoj su prisustvovali mlađi i stariji pripadnici romske nacionalne manjine iz mjesta Donje Vratno.

Pod stručnim vodstvom i uz pomoć volontera uspješno je odrađena svaka etapa edukacije, od branja i pripreme cvjetova bazge do kuhanja sirupa, a na kraju su sudionici radionica razveselili članove svojih obitelji, susjede i prijatelje ovim ukusnim, zdravim i osvježavajućim napitkom.

Putem trodnevne edukacije volonteri i sudionici imali su priliku za međusobno upoznavanje, druženje i prihvaćanje različitosti.

Komentari

Komentara