Lokalna akcijska grupa “Međimurski doli i bregi” je u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, drugu godinu zaredom organizirala međunarodni sajam „Z domačega vrta“. Sajam je održan proteklog petka, 18. listopada, u prekrasnom ambijentu Kraljeva vrta u Čakovcu, a ponudom velikog broja domaćih proizvoda, zdrave hrane i tradicionalnog rukotvorstva oduševio je brojne posjetitelje.

– Na jednom mjestu, u prekrasnom ambijentu vrta najpoznatijeg međimurskog slikara Ladislava Kralja Međimurca, ponudili smo plodove rada vrijednih međimurskih ruku, naših povrtlara, voćara i vinogradara, naše medove i pekmeze, začine i umake, vina, sokove, voćne rakije i craft piva, izvorne međimurske specijalitete i domaće slastice, ali i brojne tradicijske predmete, koji svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini Međimurja.

Sve to upravo ovim Sajmom nastojimo očuvati i predstaviti ih kao prepoznatljiv dio našeg identiteta. I ove smo godine izuzetno zadovoljni odazivom izlagača, a brojni su posjetitelji uistinu uživali u ponudi i atmosferi. Ponovo se pokazalo da naši ljudi sve više cijene i traže domaće proizvode s kontroliranim porijeklom – istaknula je Sanja Krištofić, predsjednica LAG-a “Međimurski doli i bregi”.

Važnost lokalne proizvodnje i njene promocije posebno je naglasio i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je na otvorenju ovogodišnjeg sajma „Z domačega vrta“ najavio da će ova manifestacija postati tradicionalna.

– I s ovom priredbom učimo djecu od najranijih dana, da vole, čuvaju i poštuju svoje, stoga ćemo svakako nastaviti na ovaj način raditi na očuvanju bogate tradicije, ali i promovirati lokalnu proizvodnju i vrijednu tradicijsku baštinu – rekao je župan Posavec.

Osim što promovira vrijednost lokalne poljoprivredne proizvodnje i zdrave hrane te bogate tradicijske baštine Međimurja, ovaj je međunarodni sajam važan dio i turističke ponude Međimurja.

– I ovakvim se događanjima nastoji popularizirati iznimno vrijedan prostor Kraljeva vrta u samom središtu Čakovca – dodao je Zlatko Bacinger, voditelj promidžbe i marketinga Muzeja Međimurja Čakovec.

Na sajmu „Z domačeg vrta“ svoje je proizvode predstavilo 27 izlagača iz Međimurja, ali i iz Slovenije te Varaždinskežupanije, a u raznovrsnom i zanimljivom programu sudjelovala su i mališani iz Dječjeg vrtića Cvrčak, učenici Srednje škole Prelog i Gospodarske škole iz Čakovca, učeničke zadruge i kulturno – umjetnička društva, međimurski glazbenici Damir Rodiger i Martina Jakšić te mlada cimbalistica Mia Prenc.

Projekt ECool Tour Posebno zanimljiv bio je i kuharski show, koji su i ove godine priredili Marijan i Tatjana Martinjaš iz restorana Međimurski dvori, na kojem su demonstrirali pripremu tradicionalnih međimurskih jela.

– Sajam „Z domačega vrta“ organizirali smo u sklopu projekta ECool Tour sa svojim partnerima, Društvom za socijalnu vključenost Mozaik iz Murske Sobote, Združenjem Center alternativne in avtonomne produkcije iz Maribora i ACT Grupom iz Čakovca, te LAG-ovima Sjeverozapad i Izvor, koji su pridruženi partneri u projektu.

Projekt provodimo u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG Slovenija – Hrvatska, da bismo promicali održivi razvoj te poticali očuvanje, mobilizaciju i upravljanje prirodnim i kulturnim bogatstvima Međimurja – naglasila je Sanja Krištofić.

Komentari

Komentara