Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Kreativke bez granica: kod svake „nešto unikatno“, a najjače su kada surađuju!

Objavljeno:

- dana

Ljudske su ruke sposobne za svakakva djela, no osobito čaroban dojam mogu ostaviti kada uz trud osmišljavaju i izrađuju nešto prelijepo, nešto posebno što će mnogima ostati u trajnom sjećanju.

Impresija se može i višestruko ojačati ako na umjetničkom djelu surađuje više umova od kojih svaki dodaje nešto svoje i novo, ispreplićući vlastite vizije s drugima. Prilike za suradnju na takvom projektu, nažalost, nema puno ljudi, zbog čega je još i zanimljiviji nedavni „photoshoot“ u varaždinskom Starome gradu u kojem je imao prilike sudjelovati suradnik Regionalnoga tjednika, poznati međimurski fotograf Silvio Benč.

Vrhunski artikli i usluge

– Ovih dana upogonila me skupina snažnih žena pa su nastale ove fotografije. Ovdje je samo dio njih, više ih možete vidjeti na njihovim profilima i stranicama, gdje možete i nabaviti vrhunske artikle i usluge: odjeću i torbice (Andrea Horvat Verli), nakit (Marta Andročec), vjenčanice (Mirjana Klaudija Žličar), cekere (Smiljana Strahija), kao i profesionalni make up („DaEmy Make Up“ Martine Medvar-Ivanović). Izvrsna Ivana Vuk prekrasno je „uprisutnila“ i prikazala sve ovo što sam nabrojao pa se možete i sami u to uvjeriti! – pisao je tada Benč na svom Facebook profilu.

Mnogima već dobro poznate „žene od formata“, unatoč činjenici da su već dobro uhodane, odlučili smo upoznati i ukratko predstaviti našim čitateljima.

„MN nakit“ – Marta Andročec

– Poznajemo se već duže vrijeme budući da smo se viđale po raznim događanjima kao što je prošlogodišnji izbor za Miss Varaždina – kaže Marta Andročec iz Čehovca, glavni „kotač“ i „krivac“ za povezivanje umjetnica čiji se proizvodi odlično i skladno nadopunjuju. Vlasnica je obrta „MN nakit“ za izradu i prodaju nakita. Kaže da se oduvijek voljela kreativno izražavati.

– Bavila sam se crtanjem, aranžiranjem cvijeća, izradom adventskih vjenčića i kutijica za nakit… Volontirala sam i na kreativnim radionicama u Udruzi za sindrom Down Međimurske županije. Nakon jedne radionice, u iščekivanju sljedeće, počela sam izrađivati nakit. Ispočetka nije bilo lako – prve sam naušnice izradila iz trećega pokušaja – no, s vremenom se moj rad razvijao. Počela sam koristiti konkretne materijale poput kristala, drva, stakla, keramike, poludragoga kamenja, čelika, aluminijske žice, kože… U radu se prilagođavam željama klijentica – objašnjava Andročec.

Dodaje da ima webshop, Facebook, putem kojega najviše prodaje, te trgovinu u Prelogu. U Zagrebu planira napraviti zanimljive tečajeve s legurama, a često sudjeluje i na raznim manifestacijama.

„Smiljana’s felt“ – Smiljana Strahija

Volonterka je, i to u Klubu „Duga“ Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije, i naša sljedeća sugovornica, Smiljana Strahija iz Preloga.

– Izrađujem predmete filcanjem ovčje vune: razne ukrase, cvjetove, vile, vilenjake, lutke, likove iz bajki, torbama… Zasad se radi o hobiju, no nadam se da će prerasti u nešto više. Na području Međimurja to je slabo poznata tehnika, budući da se obično primjenjuje u gorskim krajevima, odnosno područjima u kojima obitavaju ovce. Imam Facebook, koristim Instagram… Živimo u dobu socijalnih mreža koje svakako mogu mnogo pripomoći promociji. Članica sam i zagrebačke Udruge za promicanje kreativnog izražavanja „Kis“.

Javljaju mi se ljudi sa svih strana, kazališta lutaka, dječji vrtići… Online sam prolazila radionice jedne Amerikanke i nekih Ruskinja, prošla sam radionice mokrog filcanja u Zagrebu, kod Udruge „Goranske vunarice“ u Ravnoj Gori… Već četvrtu godinu se tako „igram“ i još uvijek učim! – kaže Smiljana. Ističe da se kod svake od njih može nabaviti nešto unikatno.

„Fashion style boutique“ – Andrea Horvat Verli

Andrea Horvat Verli vlasnica je „Fashion style boutiquea“ u Prelogu.

– U mojem se butiku mogu pronaći odjeća, obuća i modni dodaci… Ideja je biti drukčiji od ostalih te ponuditi kvalitetnu robu, u maniri talijanske. Uz navedeno, u ponudi su i torbe te nakit gospođe Andročec. Nakon 12 godina boravka i rada u Austriji, odlučila sam se vratiti u Hrvatsku, s nadom da ću baš tu ostvariti svoje modne ideje i ciljeve. Jako sam zainteresirana za domaće dizajnere jer kvaliteta domaćih odjevnih predmeta je neupitna, ali nažalost premalo prezentirana javnosti. Tako moja poslovna suradnja s našom daleko poznatom „Handmejdericom“, Gordanom Polanec, traje već dvije godine. U trećoj godini poslovanja shvatila sam da, kao i u ostalim dijelovima Hrvatske, i u Prelogu potražnja za XL odjevnim predmetima raste; stoga je moj cilj ojačati ponudu upravo XL modernim odjevnim predmetima djevojkama, ženama, majkama i kraljicama koje vole i prate modu! – objašnjava.

Dodaje i da suradnja s domaćim kreatorima te proizvođačima, na što bi se osobito voljela fokusirati, omogućava poseban modni štih, upravo zato što se radi o unikatima, dok su, primjerice, proizvodi iz uvoza ipak nešto više „generički“ te ih je moguće nabaviti posvuda.

Budući da su Marta, Andrea i Smiljana s preloškoga područja, ujedinila ih je misao vodilja o podizanju tog međimurskoga gradića na višu razinu što se tiče mode i dodataka. Andrea smatra da su zajedno jače u smislu promocije i pronalaska klijenata, budući da uz pomoć referenci praktički mogu ponuditi kompletnu uslugu za razna događanja.

Salon vjenčanica „Klaudija“ – Mirjana Klaudija Žličar

Mirjana Klaudija Žličar iz Črečana vlasnica je Salona vjenčanica „Klaudija“.

– Bavim se iznajmljivanjem vjenčanica i svečanih haljina, odnosno kompletne opreme što ide uz to, kao i, primjerice, malih odijela za krst te svega ostalog povezanog s raznim slavljima i svečanim prilikama. Dio našeg asortimana je domaće proizvodnje, to jest, šivamo ga sami, dok dio kupujemo već gotovo. Sve slažemo po mjeri i prilagođavamo mladenkama, „porihtamo“ ih u skladu sa željama, tako da iz našega Salona izlaze sređene u potpunosti. Prilagođavamo se njihovim željama, stalno se usavršavamo, obilazimo sajmove poput onih u Varaždinu i Međimurju, pratimo modu i trendove, bez toga se danas ne može. Osim Međimurja, Varaždina, Podravine i Zagorja zbog blizine nam je zanimljiva i Slovenija.

U ponudi također imamo nakit Martina obrta „MN nakit“, stalno se razvijamo i širimo ponudu te nadodajemo nove usluge. Odnedavno tako u ponudi imamo i uslugu dolaska na svadbu te oblačenja i uređivanja mladenke, budući da haljine znaju biti dosta komplicirane – kaže Klaudija. Naglašava važnost i vrijednost konstantnog razvoja i osvježavanja palete usluga i proizvoda.

„DaEmy Make Up“ – Martina Medvar-Ivanović

Pod poznatim imenom „DaEmy Make Upa“ krije se jedna od najtraženijih naših vizažistica, Martina Medvar-Ivanović iz Goričana. „Najomiljeniji“ dio posla joj je šminkanje, a u svom beauty studiju nudi mnogo zanimljivih tretmana kao što su geliranje noktiju, estetska i medicinska pedikura, „spray tan“, „lash lift“, njega lica, anticelulitni tretmani… Osim šminkanja, zadužena je i za protetiku noktiju na nožnim prstima, što znači da nokte zahvaćene gljivicama te iskrivljene nokte ona pretvara u savršeno zdrave i oblikovane nokte. Kao vizažistica tražena je u svijetu poznatih glazbenika kod snimanja spotova.

– Sudjelujem i na sajmovima vjenčanja, modnim revijama, humanitarnim akcijama, raznim „photoshootovima“… Usavršavala sam se kod svjetski poznatih vizažista. Moj se salon nalazi u Goričanu, a radi već četiri godine. Kod mene su zaposlene dvije djevojke specijalizirane za određena područja – kaže Martina. U skorijoj budućnosti, dodaje, planira proširiti svoj mali „beauty studio“ i uvesti neke nove tretmane.

– Najvažniji mi je osmijeh zadovoljne klijentice! – konstatira vlasnica „DaEmy Make Upa“.
Za kraj spomenimo da su sve naše sugovornice iznimno zahvalne na socijalnim mrežama i mogućnostima koje nose, osobito u ovo doba pandemije, ali…

– … ništa ne može zamijeniti osobni kontakt! – zaključuju uglas. U nastavku pogledajte kako se prekrasno nadopunjuju proizvodi i usluge naših kreativki, u fotogaleriji Silvija Benča sa spomenutoga “photoshoota”, što je predivno utjelovila Ivana Vuk.

Foto i video

FOTO U varaždinskom HNK održan humanitarni koncert: nastupili Pejaković, Mejaši, Čarli…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

“Ostanite u Varaždinu“ naziv je dobrotvornog koncerta u organizaciji Zaklade solidarnosti Grada Varaždina koji je održan u četvrtak, 30. ožujka u varaždinskom kazalištu.

Sav prihod od koncerta bio je namijenjen stipendiranju učenika i studenata s područja Grada Varaždina slabijeg imovinskog statusa.

Nastupili su tako Mejaši te Dolores, Zlatko Pejaković, Čarli, VTO, Dario Mijatović& Čarobnjaci, Frane Pehar& Tarapana Bend i Davor Borno.

Zaklada solidarnosti Grada Varaždina odlukom Gradskog vijeća osnovana je 2001. godine s ciljem da pomaže u liječenju bolesnih osoba, ljudima u teškoj socijalnoj situaciji, učenicima i studentima s područja grada Varaždina kojima je pomoć potrebna.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO U voćanskom kraju čerhanje perja bilo je glavni društveni događaj na kojem su se spajali cure i dečki

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD Voća u svoj bogat i raznovrstan kalendar godišnjih aktivnosti u 2023. uvrstio i oživljavanje jednog od potpuno nestalih običaja.

Odlučeno je da se zimsko razdoblje zaključi jednim starim običajem koji je, na žalost, nestao iz tog kraja i iz svakodnevnog života općenito. Radi se o čerhanju perja (ili čierhaju perja), aktivnosti koja je spajala i potrebu za izradom posteljine, a i predstavljala je idealnu priliku za druženje.

Kako je taj običaj izgledao moglo se u subotu vidjeti u Etno hiži u Gornjo Voći gdje su vrijedne članice KUD-a skupile perje, čierhale, obradile perje od kojeg će se dati izraditi jastuk koji će biti dio izložbenih predmeta u spomenutom objektu.

– Nekada je to bio glavni društveni događaj na kojem su se spajali cure i dečki, razmjenjivale su se informacije, umjesto današnjeg googlanja dovoljno je bilo pola sela staviti na jedno mjesto. Dolazili su i iz susjednih sela, a obavezno su tu bili i muzikaši koji su zaokružili cijeli događaj. Nije prije bilo izlazaka, takvi su događaju bili glavni društveni trenutak, a zadnji takav održao se prije 40 godina. Ovo je lijepi povijesni trenutak, uprizorenje u Etno kućici i početak jedne lijepe priče – ispričala je voditeljica KUD-a Ljubica Galić. Prije svega, ovaj KUD pokreće ljubav prema rodnom kraju, korijeni… Voća je uvijek bila siromašnija, ali je bogata duhom.

– Ljubav prema korijenima je moj pokretač. Vraćanje ovog običaja je koristan, vraćamo se perju, a to će biti jedan lijepi događaj koji će postati zaokružena priča – dodala je Galić, dok je načelnica Donje Voće Sanja Kočet istaknula kako je KUD taj koji čini jedno mjesto, a ova manifestacija, odnosno njena priča, dogodila se prilikom pisanja monografije kojom će KUD obilježiti niz običaja u narednom razdoblju.

– Svaka lokalna zajednica mora biti svjesna da oživljavanje, priprema nekih sadržaja bez KUD-ova i bez ostalih udruga ne funkcionira. Kada su kultura i baština u pitanju KUD je na prvom mjestu, a Etno kuća je veliki turistički mamac. Imamo tradicionalnu kuću koja je uređena nekadašnjim stilom, opremljena multimedijskim sadržajem te je ista ovdje da bude na raspolaganju upravo ovakvim događajima što je čini još posebnijom – ispričala je Kočet.

Za kraj, nešto iz zapisa KUD-a Voća koji će biti u monografiji ‘Škrinja voćanske prošlosti’:
˝Kad su se kokoši, pure, race i guske zaklale, perje se čupalo i pospremalo u vreće i tamo se čuvalo sve do zime. U zimi su krenule čerhane – u selu se dogovorilo kod koga je koji dan čierhanje perja (tj. paperje se odvajalo od glavne peteljke perja). Ako je u selu bilo muzikaša, i oni su bili na okupljanju, a znalo se zasvirati i “na češalj” ako nije bilo muzikaša. Hodalo se u susjedna sela gledati puce koje čierhaju, a domaći dečki su onda bili ljuti na nepozvane pridošlice. Stari ljudi su bili oko peći i govorili: ˝Idemo se spominati kak je negdar bilo˝, djeca su skakala i igrala se ili vani, ili su se stiskala uz peći; žene i cure su bile te koje su radile. Pri tome su se pričale priče iz svakodnevnog života, često iz i priče iz prvog i drugog svjetskog rata, priče o “coprijama”, ili su foringaši pričali svoje priče itd. , a i mnogi su se brakovi dogovorili na ovakvim druženjima. Kad je sve bilo gotovo slijedile su društvene igre – najčešće se riftera pokalo. Za domaš su se nudili domaći specijalitete – pogače, ili kuruzne zlijevke s orehima ili zdigeni štrukli˝.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje