Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Kreće obnova Kolarove ulice u Velikom Bukovcu: mještani uskoro lakše do oranica i posla

Objavljeno:

- dana

U Općini Veliki Bukovec uskoro kreće rekonstrukcija prometnice koja povezuje naselja Veliki Bukovec i Dubovicu, a radi se o nerazvrstanoj cesti – Kolarovoj ulici u Velikom Bukovcu.

Općina je projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste prijavila u vrijednosti 754 tisuće kuna, a po javnoj nabavi taj je iznos nešto smanjen, na 737 tisuća. Riječ je o sredstvima dobivenim preko mjere 7.2.2. – „Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta“, a sufinanciranje je u stopostotnom iznosu. – Vjerojatno više nikad nećemo imati takav projekt koji se financira u stopostotnom iznosu. To je bilo jedinstveno i dobro da smo to iskoristili. Dosta smo visoko što se tiče kategorizacije općine, u 6. skupini, tako da sljedeće projekte koje ćemo prijavljivati vjerojatno ćemo morati financirati iz svojih izvora – kazao je načelnik Općine HSS-ov Franjo Vrbanić. Samom početku projekta i pokretanju radova prethodio je uvodni sastanak na kojem je načelnik podsjetio na tijek pripreme i prijave projekta. – U veljači smo dobili odluku o sufinanciranju, provedena je javna nabava i 6. listopada poslali smo papire prema Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu u ruralnom razvoju što se tiče ugovora s izvođačem. Mjesec dana kasnije imamo i odluku o financiranju. Financira se kompletan iznos – 85 posto financira Fond za ruralni razvoj u poljoprivredi, a preostalih 15 posto financira se iz državnog proračuna, tako da Općina ne snosi nikakve troškove, vezano uz tu prometnicu – istaknuo je Vrbanić. Na sastanku su bili i predstavnici izvođača radova, međimurske Tegre, predstavnik Euro Consultinga – konzultantske kuće te predstavnik zadužen za nadzor radova. Bilo je riječi o priprema za početak radova te svim uvjetima koji se trebaju ispuniti budući da je riječ o projektu sufinanciranom iz EU sredstava. Što se tiče same važnosti rekonstrukcije prometnici Vrbanić je naglasio da je cesta dužine 650 metara te da povezuje dva naselja u općini – Veliki Bukovec i Dubovicu. – Stanovnici i jednog i drugog sela od te prometnice imat će velike koristi. Skratit će im se put do radnih mjesta i do određenih poljoprivrednih parcela, a i do samih kuća koje su na toj dionici – zaključio je načelnik Vrbanić.

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje