Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Krivolov u Maruševcu: djeca u blizini kuće pronašla srnjaka uhvaćenog u zamci na žicu

Objavljeno:

- dana

Čitatelj s područja općine Maruševec Saša Zavrtnik, dr. med. vet., javio je redakciji Regionalnog tjednika razočaravajuću vijest o krivolovu kojem su proteklog vikenda posvjedočila njegova djeca, a potom i on sam.

Naime, u subotu, 20. veljače, u prijepodnevnim satima djeca su se igrala oko kuće koja se nalazi uz rub šume na području općine Maruševec.

– U jednom trenutku najstarija kći i sin uzbuđeno su dotrčali s ruba šume i počeli pričati kako su našli mrtvog jelena kojega je valjda netko upucao – započeo je priču dr. med. vet. Saša Zavrtnik koji je odmah krenuo za njima da mu pokažu što su točno vidjeli i našli.

– Na nekih nešto više od pedesetak metara od kuće uistinu se nalazilo rogato i nažalost mrtvo stvorenje koje nije bio jelen, iako pripada istoj porodici Jelena (Cervidae). Bio je to prelijepi srnjak uhvaćen u zamku na žicu. Naime, obruč od žice postavljen je na rubnom dijelu šume, gdje je očigledno bila staza divljači, koja je drugim krajem pričvršćena za deblo. Tako se jadna životinja pri prolasku uobičajenim putom uhvatila u omču koja joj se pri svakom pokušaju oslobađanja samo dodatno stezala i gušila ju. To je bila mučna smrt – opisao je prizor koji ga je dočekao.

S obzirom na to da je Zavrtnik po struci veterinar, situacija ga je potaknula da se osvrne na neopravdani ljudski čin, ukaže na problematiku te da pozove na pridržavanje zakona.

Krivolov je, kaže, zakonom zabranjen, što ne znači da je i iskorijenjen, te dodaje da ovo nije njegov prvi susret s krivolovom, iako mu je prvi susret s ovakvim načinom krivolova visoke divljači. Situacija je još stresnija zbog činjenice da su na prizor mučno ubijene životinje naletjela djeca, koja su se i sama slučajno mogla saplesti u žicu postavljenu 50-ak metara od kuće.

– Potaknut sam pisati i objaviti spomenuti doživljaj jer su žrtvu ovog neljudskog čina pronašla naša djeca i time se susrela s ovim nedjelom, kao i sa smrti tik do vlastite kuće. Smatram to neopravdanim činom pošto vjerujem da to nitko danas nije napravio zbog gladi ili jer mu egzistencija ovisi o tome, a i da jest tako, mogao je barem odabrati neki brži način usmrćivanja jadne životinje – ističe.

Odmah je reagirao i nazvao odgovorne u općinskoj upravi koji su informaciju prenijeli lovačkome društvu, čiji su predstavnici došli i pomogli u uklanjanju lešine.

– Ipak, ovo će biti poučan primjer u sjećanju djece koji će ih upućivati na nešto što je zakonom zabranjeno i što nije prihvatljivo u humanom postupanju s drugim živim bićima te će poslužiti kao dobro iskustvo suosjećanja spram slabijih i nezaštićenijih – govori Zavrtnik, čija su se djeca pitala „zašto je netko to uopće napravio i rekla da im je žao što je srnica umrla te da žele da još živi“.

Trenutak je, kaže, bio vrlo dirljiv jer empatična reakcija mališana dokazuje da u svijetu još ima dobra.

– Pozivam na pridržavanje zakona i osobnu odgovornost te suosjećanje s drugim živim bićima kao i na odgovornost kada se radi o potencijalnoj opasnosti za bližnje, ponajviše naših najmlađih, u općini koja ionako, kao i Lijepa naša, bilježi negativan prirodni prirast. Život je neponovljiv, nezamjenjiv i neprocjenjiv. Čuvajmo ga! – poručio je za kraj Maruševčanin.

Život i društvo

Varaždinac Audijem pokosio psa kod Finčevca, vlasnica (61) prekršajno prijavljena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 27. veljače, oko 19.40 sati, u Finčevcu je 31–godišnji vozač upravljao osobnim automobilom Audi varaždinske registarske oznake krećući se u smjeru Križevaca.

Tom prilikom na ulicu je istrčao pas vlasništvo 61-godišnjakinje, koja nije poduzela sve mjere da pas ne izađe na cestu bez nadzora te je vozilo udarilo u psa.

Protiv vlasnice psa će biti pokrenut prekršajni postupak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Lukom pozvao Ludbrežane da prijave svoje dimnjake oštećene u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lukom d.o.o. uputio je Javni poziv kojim se pozivaju vlasnici obiteljskih kuća na području Grada Ludbrega da prijave oštećenja dimnjaka nastalih elementarnom nepogodom potresom na e-mail: [email protected]

Prijave oštećenja se mogu podnijeti i pisanim putem na adresu:

Lukom d.o.o., Koprivnička 17, 42230 Ludbreg ili na info telefon: 042/811-422.

Podaci za prijavu moraju sadržavati ime i prezime, adresa podnositelja, OIB, adresa lokacije oštećenja, kratki opis oštećenja.

Po izvršenoj prijavi stručna dimnjačarska služba zajedno s dobrovoljnim vatrogasnim društvom Ludbreg pregledat će oštećenja dimnjaka i pomoći građanima oko rušenja dijela dimnjaka koji ugrožava sigurnost objekta i ljudi.

Iz Lukoma također mole da se ovaj poziv ne zlouporabi te da se prijave oštećenja dimnjaka nastalih u potresu. Službenom evidencijom dimnjačarske službe prethodna oštećenja neće se uvažiti.

Nastavite čitati