Povežite se s nama

Kultura

FOTO I VIDEO Krunoslav i Martin Lajtman snimili “Herbariju”, album s jazz obradama međimurskih pjesama

FOTO: Bojan Miljančić

Objavljeno:

- dana

Novi album međimurskih popevki u instrumentalnoj formi izdali su vrsni međimurski umjetnici – otac i sin Krunoslav i Martin Lajtman.

Nosač zvuka intrigantnoga imena “Herbarija” sadrži obrade međimurskih pjesama za saksofon i glasovir.

– Naziv albuma je naša slobodna kreacija, a dolazi od riječi “herbija”, što znači “baština”, odnosno “nasljedstvo” – objašnjava Krunoslav Lajtman, vrhunski glazbenik u Međimurju i šire poznat kao multiinstrumentalist poznatoga dugovječnog benda Vulkan. Njegov sin Martin student je Muzičke akademije u Zagrebu i jazz klavira u Grazu.

– Aranžmane potpisujem ja, iako su oni više kao skica koja daje slobodu u izvedbi. Album je sniman na terenu na koncertnim klavirima Glazbene škole u Varaždinu i u Euro-Unitu u Čakovcu. Ovim im putem želimo zahvaliti na posudbi glasovira. Samo sviranje temeljilo se najviše na improvizacijama, osim zadane teme međimurske pjesme. Osim dobro poznatih pjesama kao što su “Vuprem oči” i “Zelena dobrava”, na albumu se nalaze i neke pjesme koje su prvi put snimljene i obrađene.

Za pjesme “Večer” i “Zbogom zbogom Međimurje” zna se da je autor Florijan Andrašec pa je to svojevrsna promocija njegove ostavštine – dodaje ovaj profesor crkvene glazbe iz Male Subotice koji je taj studij završio na Institutu za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nabavite svoj primjerak!

– Album otvara pjesma “Večer” za koju smo snimili i spot: može se vidjeti na mojem Youtube kanalu, a u pripremi je još jedan. Snimatelj spota je Marin Cvetko (“Pokretne slike” Cvetko-Lisjak). Ton majstor je naš dugogodišnji suradnik Marko Lajtman iz Studija “Jazbina”. Grafičko oblikovanje albuma pripremio je Goran Krmić. Posebno nam je drago što je autor naslovnice i dizajna naš prijatelj, akademski slikar Bojan Miljančić, tako da je cijeli album svojevrsni autorski rad. Kratkim osvrtom darovala nas je Lea Šprajc – dodaje Krunoslav.

Album je izdala Glazbena udruga “Arija” iz Zagreba. Može se nabaviti u prodavaonicama Menarta u Zagrebu, kao i osobno od autora, koji dodaju da su se nadali svečanoj promociji, koja će ipak morati pričekati sretnije dane.

Glazbenici obitelji Lajtman za kraj zahvaljuju sponzorima: Općini Selnica, Općini Domašinec, Općini Nedelišće, Općini Podturen, Općini Dekanovec, Župi Goričan, restoranu “Bajzovi dvori”, tvrtkama Pleh team d.o.o., Montage tehnik, Kabel-mont d.o.o., Megrad 3B d.o.o., Božić j.d.o.o., Garden-mal, Štefulj-ms d.o.o., Modnomu studiju Freya te dr. Marti Lajtman-Križaić.

Kultura

Krajem travnja humanitarni koncert uz promociju nosača zvuka vlč. Tihomira Kosca i suradnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije na čelu s predstojnikom vlč. Tihomirom Koscem najavljuje humanitarni koncert uz promociju nosača zvuka „U Sveti čas – vlč. Tihomir Kosec i suradnici“, koji će se održati u petak, 30. travnja u 19.30, u gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Koncert će biti održan uz poštivanje svih epidemioloških mjera vezanih uz COVID-19 pandemiju. U nastanak ovog nosača zvuka uključen je cijeli niz mladih ali i već stasalih, renomiranih glazbenika, aranžera, likovnih umjetnika i dizajnera koji su mu, ugradivši u njih dio sebe, dali konačni identitet.

Dodajmo kako će sav novac prikupljen od prodaje ovog nosača zvuka ići u humanitarne svrhe za potrebe „Obitelji 5 plus“ (obitelji s petero i više djece Sisačke biskupije) pogođene nedavnim potresima o kojima skrbi Zaklada za obitelji Sisačke biskupije „Kardinal Franjo Kuharić“ i Ured za pastoral braka i obitelji, ističu iz Varaždinske biskupije.

Dodajmo da su gosti na koncertu vlč. Petar Mlakar, Alan Hržica i Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Kultura

KUD „Ljuba voda“ započeo projekt književnih, plesnih i tamburaških online radionica za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva

Potpisivanjem ugovora s Ministarstvom kulture i medija te Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, 24. ožujka 2021. godine započela je provedba projekta „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“, čija je vrijednost 487.121,54 kuna i u cijelosti je financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Nositelj projekta je Kulturno-umjetničko društvo „Ljuba voda“, a provest će ga u partnerstvu s Hrvatskim društvom inženjera geotehnike.

Projekt će trajati godinu dana i njime se želi omogućiti sudjelovanje djece i mladih u online kulturno-umjetničkim sadržajima te na taj način povećati njihovu socijalnu uključenost u doba pandemije.

Osnovna ideja projekta proizašla je iz činjenice da kultura ima važnu ulogu u jačanju socijalne kohezije i izgradnji uključivog društva, a kulturna participacija značajno doprinosi osobnom razvoju pojedinca i poboljšanju ukupne kvalitete života.

Sudjelovanje u umjetničkim i kulturnim aktivnostima ima povoljan učinak na fizičko i mentalno zdravlje, stoga je poticanje pristupa kulturi ugrađeno u politike borbe protiv socijalne isključenosti i siromaštva, dok se osiguravanjem pretpostavki za jednakost pristupa i sudjelovanja u kulturi svih građana djeluje u pravcu povećanja socijalne uključenosti i podizanja razine životnih uvjeta.

Takvim je djelovanjem osobito važno obuhvatiti društvene skupine koje su najizloženije riziku od socijalne isključenosti, poput djece i mladih.

Njima je izvanrednim okolnostima uzrokovanim epidemijom bolesti COVID-19 onemogućen fizički pristup umjetničkim i kulturnim aktivnostima, što se može nepovoljno odraziti na održavanje društvenih veza, na razvoj vještina i znanja koja sprečavaju antisocijalno ponašanje te na njihovo ukupno psihofizičko stanje.

Slijedom navedenog, KUD „Ljuba voda“ prepoznao je potrebu organiziranja online aktivnosti koje će biti namijenjene djeci i mladima, kako članovima KUD-a, tako i svima zainteresiranima.

Putem projekta će se provoditi participativne kulturno-umjetničke aktivnosti u obliku književnih, plesnih i tamburaških radionica.

Radionice će biti prožete lokalnom kulturom i običajima, ali i folklorom šireg zavičaja. Na njima će se kod djece i mladih razvijati kreativne, komunikacijske, interkulturalne, interpersonalne, glazbene i ritmičke vještine te na taj način potaknuti njihov intelektualni i mentalni razvoj, povećati socijalna uključenost i održati društvene veze.

Nastavite čitati