Povežite se s nama

Kultura

FOTO KUD „Klaruš“ Maruševec nastupao na Vinkovačkim jesenima

Objavljeno:

- dana

Ovogodišnje 53. „Vinkovačke jeseni“, smotra kulturnih, turističkih i gospodarskih dostignuća, održavaju se od 7. do 16. rujna, a u sklopu ove manifestacije održane su i Dječje „Vinkovačke jeseni“, 8. i 9. rujna.

Varaždinsku županiju i maruševečki kraj predstavili su članovi KUD-a „Klaruš“ Maruševec sa svojim starijim uzrastom dječje folklorne grupe (djeca od 11-14 godina). Na prvoj večeri međužupanijske smotre dječjih folklornih grupa, 8. rujna, na kojoj je nastupilo 12 dječjih folklornih grupa, Klaruši su se predstavili sa maruševečkim jurjevskim običajima u koreografiji „Kuda Jura hodi, tuda pole rodi“. Nastupili su u svojoj izvornoj maruševečkoj nošnji. U svečanom mimohodu ovogodišnjih Dječjih „Vinkovačkih jeseni“, koje su održane, 9. rujna, mali maruševečki folkloraši predstavili su se pjesmama i plesovima maruševečkog kraja. Na mimohodu su sudjelovale dječje folklorne skupine iz 62 folklorna društava. Domaćini maruševečkim folklorašima su bili članovi HKGD „Dunav“ Vukovar, sa kojim maruševečko Društvo ima dugogodišnju suradnju. Posjetitelji ovogodišnjih Dječjih „Vinkovačkih jeseni“, imali su jedinstvenu priliku vidjeti male folkloraše iz čitave Hrvatske te način na koji oni čuvaju svoju folklornu baštinu, svoju tradiciju i svoju kulturu, a uistinu to čine na najbolji mogući način.

Kultura

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgođen ovogodišnji Festival Dobroga Pastira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na četvrtu vazmenu nedjelju, ujedno Nedjelju Dobroga pastira kada Crkva obilježava Svjetski molitveni dan za sveta duhovna zvanja, 25. travnja, u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu trebao je biti održan 15. Festival Dobroga Pastira Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata.

Međutim, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Festival, koji je trebao biti održan u novoj formi na temu „Porinovci slave Dobroga Pastira“, je odgođen.

Iz Varaždinske biskupije podsjećaju da, kako je bilo planirano, ove godine nisu trebali nastupati zborovi mladih, već je Festival trebao dobiti novu formu.

Najavljeni su tako nastupi glazbenika duhovne glazbe koji su za svoj rad nagrađeni nagradom „Porin“. To su: Antonio Tkalec, Alan Hržica, Slavko Nedić te grupa RiM i Andrej Grozdanov.

Umjetnički direktor je trebao biti Slavko Nedić, kroz Festival voditi Tanja Maleš, a posebni gost bio bi vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Kultura

Art Forest vas zove u Nedelišće: umjetnici, prijavite se do 16. svibnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prvog lipanjskog vikenda, točnije 5. i 6. lipnja, prvi put će se svim zainteresiranima predstaviti Art forest, umjetnički festival u organizaciji skupine umjetnika i zaljubljenika u umjetnost pod nazivom “Artisto” i Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Lovački dom Nedelišće pretvorit će se u privremenu galeriju na otvorenom za izložbu slika, ambijentalne instalacije, izvedbene radove, te predavanja i performanse. Cilj ovog dvodnevnog festivala je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume, u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice.

– Očekuju vas umjetnički performansi, predavanja, raznorazne besplatne radionice i dječje radionice, a imat ćete priliku sudjelovati i u interaktivnom oslikavanju velikog platna, te još mnogo toga. Više detalja slijedi uskoro…

Ovim putem pozivamo sve umjetnike koji žele sudjelovati na našem Art forest festivalu da nam se slobodno jave! – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Prijave se primaju zaključno s 16. svibnjem u 23.59.

– Veselimo se vašem odazivu! – poručuju iz TZO Nedelišće.

Nastavite čitati