Povežite se s nama

Međimurje

FOTO LAG-ovci na kulinarskim radionicama pokazali najbolja „pretepena, tenfana i kalapajsana“ jela

Objavljeno:

- dana

U okviru projekta suradnje LAG-ova „Okusi tradicije“, LAG „Međimurski doli i bregi“ je organizirao i proveo tri kulinarske radionice s ciljem edukacije i promocije bogate kulinarske baštine Međimurja.

Sve tri radionice su održane u Etno Art Chef kuhinji u sklopu izletišta „Međimurski dvori“ u Lopatincu, a na svakoj radionici sudjelovalo je dvadesetak zainteresiranih amaterskih kuhara i kuharica, željnih pobližeg upoznavanja međimurske gastronomije i njene izvedbe na moderniji način.

Zajedničko obilježje svih korištenih recepata na radionicama je bilo tradicionalno međimursko „pretepeno, tenfano i kalapajsano“, epiteti koji su specifični za jedan dio tradicionalne gastronomske ponude najsjevernije hrvatske županije.

Prva radionica održana je pod vodstvom Tatjane Martinjaš iz restorana „Međimurski dvori“ koja je sudionicima prenijela male tajne pripreme temfane piletine, pretepene međimurske juhe s mesom, trganci s vrhnjem i tradicionalnih slatkih poslastica štrukli i zlevanke.

Na drugoj radionici je Slađana Herman, nastavnica u Srednjoj školi Prelog i chef u restoranu „Herman“, prisutnima prezentirala pripremu pretepene međimurske juhe s gljivama i hajdinskom kašom, kuhane šunke s kalapajsanim kalamperom, salatu od ječmene kaše, povrća i lisnatih salata, te za desert slatki proseni/kukuruzni močnjak sa šumskim voćem. Uz praćenje recepata, Slađana je otkrila i nekoliko bitnih trikova u pripremi ovih jela, nepoznatih i mnogim iskusnim kuharicama.

Najveći interes vladao je za treću radionicu koju su vodili Kasandra Draganić i Domagoj Jakopović Ribafish (food bloger). Na posljednjoj radionici prezentirani su pomalo neobični recepti za modernistički pripremljena tradicijska jela kao što je pohani prezvuršt i krvavice s kalapajsanim krumpirom, trganci s umakom od gljiva u vinu te za desert zlevanka s pekmezom od buče i bučinim uljem. Bilo je neobično i zanimljivo, a dobre atmosfere nije nedostajalo ni na jednoj radionici.

Uskoro slijedi i izdavanje mini kuharice s korištenim receptima koja će se distribuirati u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj.

LAG „Međimurski doli i bregi“, LAG „Zapadna Slavonija“, LAG „Posavina“ i LAG „Zagorje-Sutla“ provode projekt suradnje „Okusi tradicije“ koji je usmjeren na razvoj ruralnoga gastronomskog turizma, promociju koncepta „od polja do stola“ te na jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine. Projekt je sufinanciran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“, Tip operacije 19.3.2 „Provedba aktivnosti projekta suradnje“, Međuteritorijalni projekt suradnje.

Međimurje

FOTO Među ovogodišnjim dobitnicima općinskih pohvalnica Općine Belica Mateja Vranović i Stjepan Škvorc

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VV/Međimurska županija

Povodom obilježavanja Dana Općine Belica i blagdana sv. Petra i Pavla, u petak, 24. lipnja, održana je svečana sjednica tamošnjeg Općinskog vijeća. Obilježavanje Dana Općine započelo je prijmom nagrađenih učenika Osnovne škole Belica.

– Općina snažno podupire rad udruga, starije populacije, ali i pomaže djeci uz povećanje naknada za sufinanciranje boravka djece u oba vrtića, pomažemo učenicima osnovnih i srednjih škola te stipendiramo studente.

Očekivanja naših mještana su uvijek velika, i to je ono što nas potiče da još bolje radimo svoj posao. Imamo prekrasnu Općinu, s prekrasnim ljudima koji su aktivni u mnogobrojnim udrugama, a nama vijećnicima odgovornost je da opravdamo povjerenje koje nam je dano – rekao je predsjednik Općinskog vijeća Općine Belica Petar Janušić.

Pozdravio je i uzvanike, među kojima su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, župan Međimurske županije Matija Posavec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini te načelnici susjednih općina, predstavnici političkog, društvenog i gospodarskog života Međimurja, kao i dobitnici ovogodišnjih najviših priznanja.

Načelnik Belice Zvonimir Taradi osvrnuo se provedene projekte u protekloj godini, posebno istaknuvši zadovoljstvo što je Općina Belica dobitnica prestižne nagrade „Žuti okvir“ za održivi razvoj, znanost i obrazovanje, koju dodjeljuje magazin National Geographic Hrvatska.

– Konačno je završena atletska staza s borilištima koju će koristiti svi mještani naše općine. Projekt je vrijedan 1,6 milijuna kuna, a financijski nam je pomogla i Međimurska županija. Uređujemo i poslovne zone, išli smo u izmjene prostornog plana kako bismo svojim poljoprivrednicima omogućili sve uvjete za gradnju skladišta s hladnjačama, jer želimo razvijati poljoprivrednu proizvodnju i poticati proizvođače – istaknuo je načelnik.

Župan Matija Posavec istaknuo je da će se uz financijsku pomoć Županije krenuti u adaptaciju škola u Belici i Gardinovcu, a u suradnji za Županijskom upravom za ceste proširit će se cesta Belica – Gardinovec.

– Želja nam je da se na području Županije izgradi regionalno-distributivni centar na kojem će se skladištiti poljoprivredni proizvodi i iz kojeg će poljoprivredni proizvodi distribuirati u naše javne ustanove – dodao je.

Svečana sjednica prilika je da se za svoje uspjehe, dostignuća i rezultate nagrade istaknuti mještani općine, a ove je godine Općinsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici donijelo odluku o dodjeli ukupno šest nagrada.

Pohvalnicu Općine Belica dobili su Mateja Vranović, Najuzornija hrvatska seoska žena u 2021. godini, Stjepan Škvorc, amaterski pisac drama, belički Ogranak međimurske Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Udruga građana „Gardruža“, Nogometni klub „BSK“ i Djećji vrtić svetog Nikole. Nagrade su dodijeljene i uspješnim učenicima te njihovim mentorima.

Svečanu sjednicu uveličali su Limena glazba Belica te učenici Osnovne škole Belica.

Nastavite čitati

Međimurje

Koncertom violončelistice Ane Rucner otvoreno “Ljetno kulturanje” u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečko ljeto počelo je i službeno 24. lipnja, svečanim otvaranjem događanjima bogatom manifestacijom „Ljetno kulturanje“ u atriju Staroga grada u Čakovcu. Dobro poznato “Ljeto u gradu Zrinskih” od ove godine ima novi naziv, uz drukčiji i svježiji program pod organizacijskom palicom tima iz Centra za kulturu Čakovec.

“Ljetno kulturanje” na velikoj je pozornici u atriju otvorila čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini te pozvala Čakovčanke i Čakovčane da u dva vikenda posjete sve što je za njih pripremljeno, oko 25 besplatnih programa, redom kazališnih predstava, filmskih projekcija, stand up-ova, koncerata i drugo, zaključno do 3. srpnja.

Prvi dan manifestacije donio je Chill zonu, dio za opuštanje u Perivoju Zrinskih kod sv. Jeronima te after party u Fox baru, dok je atmosferu zagrijala virtuozna violončelistica koja već više od 20 godina oduševljava sve generacije publike – Ana Rucner.

U Čakovec je stigla s novim, jedinstvenim koncertnim programom, u pratnji vrsnog rock bubnjara Marka Duvnjaka.

Publici su se predstavili programom crossover obrada klasike i novim repertoarom koji najavljuje njen singl “Bijeli anđeo”, uvertiru u novi album “Classic Balkan”. Album donosi novu epohu i poglavlje u glazbenoj karijeri poznate violončelistice, a uključuje i sjajne skladbe svjetske glazbe.

Elementi klasične, moderne i etno glazbe, uz atraktivan nastup na sceni, svrstavaju je u sam vrh domaćih izvođača na svjetskoj sceni, a čakovečka publika to je prepoznala i nagradila ovacijama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje